1. yle.fi
  2. Uutiset

EK:n Häkämies: Matkailurajoituksia pitäisi höllentää merkittävästi – hallitus keskustelee asiasta torstaina

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies kannattaa matkailukäytävän perustamista Lappiin.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK)
Jyri Häkämies
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ehdottaa merkittävää muutosta matkailun koronarajoituksiin.Markku Pitkänen / Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on huolissaan matkailuelinkeinon puolesta.

Varsinkin Lapin matkailussa olisi perinteisesti edessä vilkkaimmat sesongit tulevina kuukausina, mutta koronatilanne Suomessa ja maailmalla uhkaa pysäyttää tulijat valtakunnan rajalle.

– Hyvin tärkeä päivä on torstai, jolloin hallitus käsittelee tilannetta. Olemme matkailun osalta sitä mieltä, että ilmaantuvuuslukua pitäisi nostaa ehkä sinne 25 tasolle, Häkämies sanoo.

Hallitus ja viranomaiset ovat rajoittaneet matkailua ja tehneet suosituksia niin sanottujen ilmaantuvuuslukujen perusteella.

Ilmaantuvuusluvulla tarkoitetaan sitä, kuinka monta tartuntatapausta maassa on ollut 100 000 asukasta kohden kahden viime viikon aikana.

Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee omaehtoista karanteenia ihmisille, jotka tulevat maista, joissa on ollut vähintään 10 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi taustatilaisuudessa tiistaina, että myös hän kannattaa ilmaantuvuusluvun nostamista 25:teen matkailussa.

Yritykset kertoneet useista yt-neuvotteluista

Useat matkailualan yritykset ovat kertoneet viime viikkoina isoista yt-neuvotteluista. Esimerkiksi North European Invest kertoi maanantaina, että se aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 2 000 työntekijää.

North European Invest omistaa muun muassa Lapland Hotels- ja Lapland Safaris -yritykset.

THL:n määrittelemä ilmaantuvuusluvun taso ei lupaa hyvää matkailuyrittäjille. Esimerkiksi Euroopassa on vain kolme maata, joista voi matkustaa Suomeen ilman karanteeniin asettautumista.

– Tietysti kannustamme Lappia sekä työ- ja elinkeinoministeriötä luomaan matkailuputken ulkomailta Suomeen, Häkämies toteaa.

Lapin matkailuyrittäjät ovat puuhanneet maakuntaan niin sanottua matkailukäytävää. Ajatuksena on se, että turistit testattaisiin lentokentällä ja pidettäisiin erossa paikallisväestöstä Lapissa.

Näin estettäisiin koronaviruksen leviäminen ulkomailta Suomeen. Häkämies luottaa siihen, että alan yritykset osaavat hallita riskiä järkevästi.

Voit keskustella artikkelista 2.9.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

Koronatuet kantoivat syksyyn, mutta silta kriisin yli on päättymässä tylysti – Palvelutyönantajat: lomautuksia ja irtisanomisia tulee

Valtio aikoo maksaa ulkomaalaisten Lapin turistien koronatestit – kansanedustaja Markus Lohi: Jos käytävä saadaan, valtio maksaa kunnille testauskulut

Lue seuraavaksi