1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjoisen kansanedustajat eivät kannata kuntien pakkoliitoksia – Merja Kyllönen ehdottaa valtiolle työkaluja, joilla laittaa kunnat ruotuun

Kyllönen herättelee kuntapäättäjiä siihen, miten soten käynnistymisen jälkeen mennään eteenpäin.

kunnat
Kansanedustaja Merja Kyllönen, Vasemmistoliitto.
Ylen kyselyn mukaan Pohjois-Suomen kansanedustajat suhtautuvat kielteisesti kuntien pakkoliitoksiin. Kyselyyn vastanneista Lapin ja Oulun vaalipiirien kansanedustajista vain kainuulainen vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen oli valmis siihen, että valtio voisi tarvittaessa pakottaa kuntia yhteen.

Kuntien pakkoliitokset eivät saa pohjoisen kansanedustajien tukea.

Ylen kyselyssä pakkoliitokset tuomittiin lähes kautta linjan kunnallisen itsemääräämisoikeuden vastaisina. Vastustajat korostavat esimerkiksi tarvetta säilyttää palvelut lähellä kuntalaisia.

Yle kysyi Lapin ja Oulun vaalipiirien yhteensä 25:ltä kansanedustajalta “Pitääkö valtion pakottaa kuntia kuntaliitoksiin?”. Vaikka kesällä tehtyyn kyselyyn vastasi vain osa, eli yhdeksän kansanedustajaa, tulos oli selkeä. Vain yksi vastanneista hyväksyisi pakkoliitoksen, jos kunta ei muuten pärjää.

Oulun vaalipiirin kansanedustaja, vasemmistoliiton Merja Kyllösen mukaan valtiolla pitää olla ohjauskeinot, jos kunnan rahkeet ja resurssit eivät riitä ja lakisääteiset palvelut vaarantuvat, eivätkä toimijat itse ymmärrä hakea kumppanuuksia.

– Eihän kunta ole olemassa omaa identiteettiä ja omaa olemassaoloa varten, vaan kuntalaisia varten.

Ennen pakkotoimenpiteisiin ryhtymistä myös Kyllösen mielestä olisi hyvä, jos kuntapäättäjillä olisi itsellä viisautta, ettei tarvitsisi pakottaa.

– Valtiolla on hyvä olla työkalu, nahkaruoska, jolla napsauttaa kintuille, jos itsellä ei aktiivisuus lähde liikkeelle.

Hän toteaa, että useammassa maakunnassa on kuntia, jotka tarvitsisivat muutakin pönkkäystä harkinnanvaraista valtion avustusta. Kyllönen herättelee kuntapäättäjiä miettimään, miten soteuudistuksen käynnistymisen jälkeen mennään eteenpäin.

– Kun isoja palvelukokonaisuuksia siirtyy isommille hartioille, väistämättä ollaan sen asian edessä, että pystyvätkö pienet kunnat enää yksin toimimaan. Onko se edes järkevää?

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi