Näin eteni Espoon poikkeuksellisen kokaiinijutun käsittely oikeudessa – pahoinpidelty autonkuljettaja: "Päästäni vuosi verta kuin härän niskasta"

Kolme tanskalaista, yksi somalialainen ja yksi ruotsalainen ovat syytettyinä 176,1 kilon kokaiinierän salakuljetuksesta.

syytetty peittää kasvonsa papereilla
Poikkeuksellinen huumeoikeudenkäynti alkoi tänään keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Mistä tapauksessa on kyse? Voit katsoa tästä suoran lähetyksen tallenteen käräjäoikeudesta ennen oikeudenkäynnin alkamista.
  • Viime joulukuussa viisi naamioitunutta miestä hyökkäsi Espoon Karapellontiellä sijaitsevaan Algol-yhtiön kiinteistöön.
  • Hyökkäyksen syyksi paljastui rahtikontti, johon oli piilotettu 176,1 kiloa kokaiinia. Katukaupassa huumeen arvo olisi ollut jopa yli 25 miljoonaa euroa. Poliisin arvion mukaan tämä saattaa olla suurin Suomessa koskaan takavarikoitu kokaiinierä.
  • Tapauksen käsittely alkoi tänään keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Syytettyinä on neljä tanskalaista, yksi somalialainen ja yksi ruotsalainen mies. Nuorin heistä on 20-vuotias ja vanhin 33-vuotias. Myös somalian kansalaisen äidinkieli on tanska.
  • Erikoissyyttäjät Erkki Huhtala ja Heli Vesaaja vaativat kaikille vastaajille rangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta. Vaihtoehtoisena syytteenä kahden vastaajan osalta on avunanto törkeään huumausainerikokseen.
  • Neljää vastaajaa syytetään ryöstön yrityksestä. Vaihtoehtoisena syytteenä heidän osaltaan on pahoinpitely ja laiton uhkaus. Lisäksi miehiä syytetään törkeän ryöstön valmistelusta.
  • Vastaajista osa kiistää syytteet kokonaan, osa osittain.
  • Syyttäjä vaatii kaikille viidelle vastaajalle 13 vuoden vankeusrangaistuksia

Klo 17:25 Oikeudenkäynti päättyy tämän päivän osalta. Oikeudenkäynti jatkuu huomenna ja 8. syyskuuta Helsingin käräjäoikeudessa.

Klo 17:15 Kaikkia viittä vastaajaa tullaan kuulemaan, mutta siihen ei ryhdytä enää tänään. Syyttäjät arvioivat, että vastaajien puheenvuoroihin tulee kulumaan 30 minuutista tuntiin per henkilö, koska kaikki pitää tulkata.

Klo 16.56 Nyt pidetään jaloittelutauko.

Klo 16:50 "Yöunet menivät noin viikon ajaksi, kun tapahtumat vaivasivat mieltä. Ainakin kolmen viikon ajan tapahtumat pyörivät mielessä", asianosainen kertoo. Sitten hän esittelee päässään näkyvät vammat oikeuden edessä.

Klo 16:47 Aseella lyöty asianosainen kertoo, että häntä uhattiin kuluneen näköisellä aseella. "Jos on musta ase, josta kyljen maali on kulunut, niin ei se voi olla ihan uusi.", asianosainen kommentoi. Miehen yläohimossa näkyy edelleen arpi lyömisestä. Syyttäjä kyselee mieheltä yksityiskohtia hyökkäystilanteesta. Mies ei nähnyt hyökkääjillä veitsiä. "En tehnyt vastarintaa. En tajunnut tilanteessa, mistä oli kyse", hän kertoo. Mies kärsi kyljen vammastaan noin kuukauden verran. Miehellä oli pahoinpitelyn seurauksena kylkiluun murtumia ja ilmarinta.

Klo 16:40 Syyttäjä kysyy asianosaiselta, miltä hiekkasäkit ja kontti näyttivät? Asianosaisen mukaan kontti oli pahemmassa sotkussa kuin hän on koskaan nähnyt. Säkkejä oli viskelty ja tongittu. Säkeissä oli tullin sinetti.

Klo 16:38 Nyt kuullaan toista, pahoinpideltyä asianosaista. "Olin lastauslaiturilla purkajan kaverina. Siksi pusseissa oli dna-näytteitäni. Nostelin niitä. Kun kontti oli purettu ja odotin rahtikirjaa laiturilla, lähdin etsimään lapiota. Huomasin, että oikealta tuli yksi mies pistoolin kanssa. Hän osoitti otsaani 20 cm:n päästä pistoolilla ja huusi englanniksi. Käännyin halliin päin, kun sain iskun päähäni. Olin luultavasti hetken tajuton. Kun heräsin, päästäni vuosi verta kuin härän niskasta. Kun nousin ylös, minulta vedettiin jalat alta ja potkaistiin kylkeen. Myös minulle koitettiin laittaa nippusiteet. Sitten kuului huuto hallista, ja miehet poistuivat sinne. Ajattelin vain, että minun täytyy päästä pois paikalta.", mies kertoo.

Klo 16:32 "Olin silloin paniikissa, joten en osaa sanoa", asianosainen vastaa. Hänen mukaansa työkaveria lyötiin aseella useita kertoja.

Klo 16:31 Voiko olla, että tässä menevät nyt havainnot ja myöhemmin työkaverilta kuultu sekaisin?, kysyy tanskalaisen puolustusasianajaja asianosaiselta. Esitutkinnassa mies on kertonut kuullensa työkaveriltaan, että tätä lyötiin aseella.

Klo 16:26 Asianosainen kärsii tapahtumista henkisesti edelleen. "Siinä vaiheessa, kun uhkaukset kohdistuivat perheeseeni, sillä oli merkittäviä jälkiseurauksia. Nukkuminen on vaikeutunut, on ollut takaumia ja pelkotiloja, on ollut masennusta ja ahdistusta. Olen hakeutunut hoitoon sen takia. Olin viisi vuorokautta sairauslomalla tapahtumien jälkeen. Nykyisin katson koko ajan työpaikallani ja muuallakin, mistä pääsen poistumaan. Se ei ole mukavaa.", asianosainen kertoo.

Klo 16:24 Työkaveriaan kontissa ollut mies ei enää siinä vaiheessa nähnyt. "Se oli mielestäni selkeästi suunnitelmallista toimintaa. Mietin, oliko kysymys terroristi-iskusta.", hän kertoo oikeudessa. Miehen ajantaju katosi. Hän luuli olleensa kontissa muutaman minuutin, vaikka hän oli siellä 15 minuuttia. Asianosainen ei uskaltanut poistua kontista, koska luuli, että hyökkääjät olivat kontin ulkopuolella. "Mietin, että jotain minun on tehtävä. Pohdin vaihtoehtoja. Lopulta uskaltauduin katsomaan varaston suuntaan. Hyppäsin kontista pois ja juoksin henkeni edestä autolleni. Pelkäsin koko ajan, että minua ammutaan. Ainakin kahdella tekijällä oli mielestäni pitkät veitset mukana. Myös aseita oli mielestäni kaksi. Tilanne oli erittäin stressaava. Miehillä oli mustat vaatteet, heidän kasvoistaan näkyi vain silmät", asianosainen kertoo hyökkäyksestä.

Klo 16:22 Kontissa olleen asianosaisen mukaan hallista kuului huuto, jonka jälkeen hyökkääjät lähtivät varastolle ja nippusiteiden laittaminen keskeytyi. Asemies sanoi asianosaiselle englanniksi, että älä tee mitään typerää. Asemies kysyi, onko asianosaisella lapsia. "Hän sanoi, että jos haluan vielä nähdä lapsiani, niin älä tee mitään typerää. Pelkäsin henkeni edestä", asianosainen kertoo.

Klo 16:20 Hyökkääjät kävivät myös konttia siivonneen asianosaisen kimppuun. Miehen oikealta puolelta saapui kaksi naamioitunutta henkilöä. Toinen uhkasi miestä pistoolilla ja käski hänet maahan. Hän totteli ja meni polvilleen. Miehet laittoivat aseen häneen niskaansa, jonka jälkeen hän kävi lattialle mahalleen. Miehet laittoivat asianosaiselle nippusiteitä käteen.

Klo 16:17 Asianosainen näki kaikki viisi henkilöä. Kolme kävi hänen kollegansa kimppuun, kaksi hänen kimppuunsa. Hän näki, kun yksi heistä otti työkaverista kuristusotteen ja yksi mies alkoi löydä työkaveria pistoolilla päähän. Asianosainen kuuli, kun kaveri sanoi hyökkääjille: "Oletteko, vittu, tosissanne!" Asianosainen näki omien sanojensa mukaan, kun veri lensi työkaverin pahoinpitelyssä.

Klo 16:14 Nyt puhuvat asianosaiset. Toinen heistä oli ensimmäistä päivää töissä Algolin varastolla. Hän saapui ruokatunnilta, kun esimies kutsui hänet kontin luo siivoamaan rahdista irronnutta teräshiekkaa. Kontti oli tyhjennetty siinä vaiheessa ja tavaralavat olivat varastossa. Asianosainen siivosi konttia harjalla, kun hän näki että laiturille saapui kolme naamioitua henkilöä.

Klo 16:00 Nyt käydään läpi Nokian matkapuhelimesta löytyneitä tietoja. Puhelin löytyi Volkswagen Passatin hansikaslokerosta.

Klo 15:56 Oikeuden puheenjohtaja kertoo, että kaikkia vastaajia kuullaan seuraavana käsittelypäivänä. Tavoitteena on saada asian oikeudenkäynti käsiteltyä kolmessa päivässä. Nyt oikeudessa pidetään tekninen tauko. Asianomistajia kuullaan vielä tänään.

Klo 15:55 Toisen asianomistajan asianajaja toteaa, että muovikuula-ase, jolle asianomistajia uhattiin ja pahoinpideltiin muistutti todella paljon oikeaa asetta. Samaa todistavat aseesta annetut selvitykset, jotka ovat todisteina.

Klo 15:50 Tanskalaisen miehen käyttämän Passatin navigaattorista näkyy, että hän tehnyt hakuja muun muassa Espooseen Karapellon alueelle.

Klo 15:40 Somalialaisen miehen puolustusasianajaja kommentoi todisteita. Puolustus kysyy, mikä sim-kortti on ollut puhelimessa, kun viestit on lähetetty. Puolustus pyytää asiasta lisätutkimusta täsmällisyysvaatimuksen perusteella. Lisätutkimusta ei ole vielä tehty, vaikka sitä on pyydetty aiemmin. "Tämä vaivaa meitä", puolustus toteaa.

Klo 15:31 Ruotsalainen syytetty on kirjoittanut todisteiden mukaan 14.12. Wickr-viestipalvelussa englanniksi, että hän tuon kilon jotain tanskalaiselle syytetylle.

Klo 15:15 Tanskalaisen syytetyn takavarikoidusta puhelimesta ilmenee, että hän on lähettänyt 10.12. tanskaa puhuvalle, somalialaiselle syytetylle toisen tanskalaisen miehen puhelinnumeron. Miehet viestittelevät saapumisesta Suomeen. Tanskalainen syytetty ohjeistaa kahta muuta toiminnassa.

Klo 15:07 Oikeudenkäynti jatkuu todisteiden läpikäymisellä.

Klo 14:45 Yhdeltä tanskalaiselta on löytynyt lappuja tutkintavankeuden aikana, joissa hän neuvoo muita olemaan sanomatta mitään. Oikeudenkäynnissä pidetään 15 minuutin tauko.

Klo 14:33 Miehiltä löytyi Ford Focukselle tarkoitettuja maihinnousukortteja Baltic Princessille 16.12. Helsingistä Tukholmaan. Osalla miehistä oli maihinnousukortti Silja Symphonylle 16.12. Esitutkinnan mukaan miehet pyrkivät pois maasta.

Klo 14:30 Ford Focuksen takakontista takavarikoitiin kestokassi, työhanskoja ja kuusiokoloavainsarja. Passatista tavarikoitiin myös käytettyjä vaatteita.

Klo 14:27 Tanskalaisen syytetyn puolustus kommentoi valokuvia. Puolustuksen mukaan säkkien laaja repiminen osoittaa, että syytetty ei ole ollut tietoinen konttien sisällön yksityiskohdista.

Klo 14:18 Miesten liikkeistä on runsaasti valvontakamerakuvia. Kamera on tallentanut viiden miehen juoksevan pakoon Algol-yhtiön kiinteistön alueelta. Miehet vaihtoivat vaatteita kauppakeskus Kaaressa Stadiumin pukukopissa hyökkäyksen jälkeen. VW Passat ja Ford Focus jäivät hyökkäyksen jälkeen valvontakamerakuvaan myös Espoossa Otsonlahden satamassa, josta myöhemmin löytyi todisteita rikokseen liittyen.

Klo 14:10 Valokuvatodisteista näkyy, että kolme tanskalaista syytettyä saapuivat Suomeen laivalla. Valvontakamerakuvista ilmenee myös, että miehet ostavat kauppakeskus Jumbosta pipoja sekä hanskoja. Kuula-ase on ostettu Helsingistä. Siitä on todisteena kuitti. Kuitti todistaa myös miesten ostaneen lisää kestokasseja Ikeasta. Passattiin on ostettu navigaattori Helsingistä. Valvontakamerakuva todistaa, että kaksi syytettyä taskalaista saapuivat Ford Focuksella Helsinki-Vantaan lentokentälle ottamaan vastaan yhden syytetyn, joka saapui Suomeen lentokoneella 12.12.2019. Valvontakamerakuvien perusteella miehet nousivat lentokentällä yhdessä Fordiin.

Klo 14:01 Ainakin yhden syytetyn vaatteista on löytynyt rautaa, josta voi syyttäjän mukaan päätellä, että syytetty on ollut tekemisissä kontin sisällön kanssa. Kontissa oli metallikuulia, jonka sekaan kokaiinipaketit oli piilotettu.

Klo 13:56 Syytettyjen sormenjälkiä on löytynyt pakoautoista. Tämä on riidatonta. Todisteena esitetään myös dna-jälkiä, joita on löytynyt Karapellontiellä Algolin-liiketiloissa olleista kestokasseista.

Klo 13:50 Nyt esitellään labotoriolausunto takavarikoidusta kokaiinista. Kontti piti sisällään useita noin kilon painoisia kokaiinipaketteja. Kokaiinin pitoisuus huumeissa oli noin 90–100-prosenttia. Yhteensä kokaiinia oli 176,1 kiloa.

Klo 13:46 Toinen pakoauto oli Volkswagen Passat, josta on takavarikoitu erilaista syytetyille kuulunutta tavaraa. Tavaralistaa esitellään osana kirjallisia todisteita. Autosta löytyi muun muassa kaksi Nokian matkapuhelinta sekä iPhone-merkkinen matkapuhelin. Autosta löytyi myös maihinnousukortti päivälle 16.12.2019.

Klo 13:42 Epäillyt ovat majoittuneet Suomessa kolmessa vuokra-asunnossa Espoossa Reviisorinkadulla. Sieltä on takavarikoitu heille kuuluneita vaatteita.

Klo 13.35 Erikoissyyttäjä Heli Vesaaja kertoo Ylen haastattelussa, että yksi oikeusprosessin kannalta oleellinen kysymys on, kuinka tarkasti syytetyt ovat tunteneet kontin sisällön.

– Toki siinä kontissa on ollut laillista rahtia, mutta kun tämä muu toiminta on tullut ilmi, että minkä takia kontti on ollut tarpeen saada haltuun ja siellä ollut aine, ei kovin paljoa jää vaihtoehtoja, eli jostakin laittomasta tavarasta on ollut kysymys. Tietysti määrä ja laatu on nyt tämän prosessin kohteena, että kuinka paljon nämä tekijät ovat tienneet siitä huumausaineen määrästä ja laadusta, jota siellä kontissa on ollut.

Klo 13:28 Seuraavaksi oikeudenkäynnissä siirrytään todisteluun. Kaikkia vastaajia tullaan kuulemaan. Yksi vastaaja myös ehdottaa kuultavaksi todistajaa, joka voisi vahvistaa vastaajan syiksi Suomeen tuloon muun muassa sukulaisten tapaamisen.

Klo 13.15 Erikoissyyttäjä Erkki Huhtala kertoo Ylen haastattelussa perusteista, joilla henkilöitä syytetään.

– Syyteharkinnassa olemme päätyneet siihen, että kaikki jotka ovat tulleet Suomeen vain ja ainoastaan tämän asian vuoksi, ovat olleet tietoisia siitä, mitä he ovat tulleet tekemään. Osa näistä henkilöistä on kertonut myös toisten tekemisistä, joten katsomme, että näyttö riittää.

Millä perusteella syytettyjen arvellaan olevan osa kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta?

– Se tulee tästä organisaatiosta. Eli he ovat olleet tietoisia siitä, mistä kontti tulee, eli Rotterdamista, ja he ovat olleet tietoisia siitä, että heihin on otettu yhteyttä muista maista, ja sitä kautta selviää, että he ovat osa tätä kansainvälistä organisaatiota.

Miten poikkeuksellisena pidätte tapausta syyttäjänä?

– 176 kiloa kokaiinia, joka on liki sataprosenttista, arvo noin 25 miljoonaa euroa. Missä tahansa maassa tällainen lasti on merkittävä, ja totta kai Suomessa se on poikkeuksellinen.

Klo 13:23 Oikeudenkäynti jatkuu tauon jälkeen. Vastaajien puolustus kertoo nyt lisää heidän näkökulmastaan tapahtumiin. Oikeudenkäynnissä on pitkälti kysymys vastaajien tietoisuudesta ja roolista tekojen suhteen eli siitä, tiesivätkö he, että kontissa oli huumeita vai eivät. Kysymys oikeudenkäynnissä on myös siitä, mikä on vastaajien rooli osana kansainvälistä järjestäytynyttä huumausainerikollisuutta. Oleellista on se, missä vaiheessa syytetyille on selvinnyt, että kontissa on huumeita. Vastaajat suostuvat kuultaviksi oikeudessa. Vastaajista kolme on Tanskan kansalaisia, yksi Somalian kansalainen ja yksi Ruotsin kansalainen.

Klo 11:58 Nyt oikeudenkäynnissä pidetään ruokatauko. Syyttäjät ovat luvanneet antaa haastattelun Ylelle tauon aikana.

Klo 11:55 Nyt erikoissyyttäjä Heli Vesaaja jatkaa asian esittelyä. Aiemmin syyttäjän näkemyksiä tapahtumista esitteli Erkki Huhtala. Suomeen kohdistuneen rikoksen juurten katsotaan olevan Alankomaissa Rotterdamissa. Se on merkittävä kokaiinin kauttakulkupaikka. Tapahtumiin liittyy kiistatta muitakin henkilöitä. Tapahtumaketju on pitkä ja monivaiheinen. Huumausainerikollisuus on kansainvälistä rikollisuutta. Viranomaiset ja syyttäjät ovat koko tutkinnan ajan tehneet kansainvälistä yhteistyötä. Yhteistyö etenkin Alankomaiden kanssa on ollut tiivistä. Tarkoituksena on saattaa etenkin järjestäytyneen huumausainerikollisuuden osalliset vastuuseen.

Klo 11:50 Pakoautoja oli kaksi, Ford Focus ja Volkswagen Passat. Kun kaikki syytetyt olivat kyydissä autoissa, he ajoivat satama-alueelle Espoossa ja heittivät tekovälineitä, kuten voimapihdit ja veitsen mereen. Ne löydettiin merestä myöhemmin viranomaisyhteistyöllä.

Klo 11:47 Toinen Algolin tiloissa ollut asianomistaja käskettiin hyökkäyksessä maahan työntämällä kuulapistooli hänen niskaansa, ja häntä uhkailtiin sanallisesti. Kuulapistooli oli syyttäjän mukaan aidon näköinen ampuma-ase. Tekijät pakenivat paikalta saamatta kontin lastia haltuunsa.

Klo 11:44 Syyttäjän mukaan hyökkäyksessä käytettiin väkivaltaa ja sillä myös uhattiin. Syyttäjä esittelee valokuvan pahoinpidellystä asianomistajasta. Kuvan perusteella väkivalta on ollut runsasta. Miehellä on silmä turvonnut umpeen ja ruhjeita päässä. Syyttäjän mukaan pahoinpitelyyn osallistui yhden nyt syytetyn henkilön lisäksi toinen henkilö, joka ei ole nyt oikeussalissa. Hän on saattanut kuulua mahdollisesti yhä vapaalla jalalla olevaan hollantilaisryhmään.

Klo 11:39 Suomeen saavuttuaan syytetyt ja lisäksi ainakin kolmesta hollantilaisesta koostunut ryhmä alkoi tarkkailla kahta varastotilaa pääkaupunkiseudulla. Syyttäjän mukaan vastaajat kävivät keskustelua kontin sisällöstä. Sen perusteella he tiesivät lastin sisällöstä. 16.12. aamupäivällä ryhmälle selvisi, että kyseinen kontti oli Espoossa Karapellontiellä Algol-yhtiön tiloissa. Konttia oltiin alkamassa purkaa, joten ryhmälle tuli kiire toimia. Kuulapistooli oli hankittu aluksi sitä varten, että konttiauton kuljettaja olisi saatu pois autosta.

Klo 11:35 Syyttäjän mukaan esitutkinnassa ei ole havaittu, että 176,1 kiloa kokaiinia olisi tarkoitettu Suomeen. Saattaa olla, että kontti piti saada haltuun jo Rotterdamissa. Koska kontti kuitenkin pääsi lähtemään Suomeen, syyttäjän mukaan rikollisorganisaatio ryhtyi toimiin kontin saamiseksi haltuun. He ottivat yhteyttä Suomen operaation päätekijänä pidettyyn viidentenä syytteisiin vastanneeseen tanskalaiseen henkilöön. Kaksi vastaajaa keräsivät mukaansa nyt syytettynä olevan porukan ja lähtivät kiireellä Suomeen. Vastaajat lähtivät liikkeelle Tanskasta. He kulkivat junalla ja autolla. Vastaajat saapuivat Ruotsin kautta Suomeen laivalla. Osa vastaajista saapui lentokoneella. Laivamatkan aikana yksi vastaaja osti 10 kestokassia, kun päätekijänä pidetty oli sitä pyytänyt. Myöhemmin miehet hankkivat vielä 10 kestokassia lisää Suomesta. Tällä perusteella voidaan syyttäjän mukaan päätellä, että vastaajat ovat tienneet, mitä he tulivat hakemaan ja kuinka paljon. Kaikki vastaajat olivat saapuneet Suomeen 11.12.2019 mennessä. Syyttäjä esittelee valokuvia todisteena ryhmän saapumisesta Suomeen. Aluksi miehillä oli tarkoitus saada kontti haltuunsa kiilaamalla sitä kuljettanut auto tien sivuun. Syyttäjän mukaan tähän valmistauduttiin ottamalla mukaan voimaleikkurit jo Tanskasta.

Klo 11:25 Syyttäjä esittelee valokuvia Vuosaaresta rekalla Espoon Karapellontielle kuljetetusta kontista. Konttia kuljetti asianomistaja, jotka joutui myöhemmin pahoinpitelyn kohteeksi. Asianomistajan kimppuun kävi ensimmäisenä viidentenä vastannut tanskalainen vastaaja.

Klo 11:22 Teräskuulat ja teräshiekka ehkäisevät läpivalaisun. Siksi tulli ei pystynyt näkemään kontin sisältöä. Syyttäjän mukaan huomattavan suuri kokaiinilasti oli laitettu konttiin Brasiliassa. Kontti lähti Rotterdamista 8.12. eteenpäin. Rahtilaiva toi kontin Helsinkiin Vuosaaren satamaan. Kontti oli Vuosaaren satamassa neljä päivää tullin tarkastustoimien vuoksi. Kontti piti alun perin kuljettaa jo aiemmin Espooseen.

Klo 11:17 Syyttäjä esittelee asiakokonaisuutta. 16.12.2019 kaikki salissa olleet viisi vastaajaa pyrkivät kiireellä poistumaan maasta. Tämä on syyttäjän mukaan otettava asiassa huomioon. 14.11.2019 rahtikontti lähti Brasiliasta kohti Hollantia. Kontti purettiin Rotterdamin satamassa 6.12. Rotterdamin satama on suuri, ja siellä on useita toimipisteitä. Koneet hoitavat logistiikan ja sijoittelun satamassa tietokoneen ohjaamina. Kontti asetettiin Rotterdamissa odottamaan jatkokuljetusta Suomeen. Kontissa oli säkki- ja kilotolkulla hiekkapuhallukseen tarkoitettua ainetta. Syyttäjät esittelevät kontin sisällöstä valokuvan.

Klo 11:12 Nyt käydään läpi syytteestä esiin nousseita kysymyksiä. Vaihtoehtoisessa syytteessä on nimivirhe, joka korjataan. Korjataan myös syytteen yksityiskohtia pahoinpitelyyn ja laittomaan uhkaukseen liittyen. Syyttäjä palaa korjaustoiveisiin.

Klo 11:09 Oikeudenkäynti jatkuu. Vastaajien tulkkauslaitteiden kanssa on ongelmia. He ei eivät meinaa kuulla tulkkia kuulokkeiden kautta.

Klo 10:52 Nyt oikeudenkäynnissä pidetään 10 minuutin tauko.

Klo 10:51 Viides vastaaja kiistää syytteen törkeästä huumausainerikoksesta syytteessä kuvatulla tavalla. Hän myöntää osaltaan syyllistyneensä törkeään huumausainerikokseen yrittäessään hankkia haltuunsa suuren määrän kokaiinia tunkeutuessaan Algol-yhtiön alueelle. Hän kiistää tienneensä, että kyseessä on poliisin kuvaama määrä kokaiinia. Hän kiistää johtaneensa ryhmän toimintaa. Riidatonta on, että hän on pyytänyt muita vastaajia Suomeen. Hän kiistää, että hän olisi tullut Suomeen huumeiden takia. Hän ei ole tiennyt huumeista siinä vaiheessa. Hän myöntää tarkkailleensa konttia saadakseen sen haltuunsa ja luovuttaakseen sen eteenpäin. Hän myöntää saaneensa viestein ohjeita muun muassa tarvikkeiden hankinnasta ja välittäneensä ohjeita eteenpäin. Hän on saanut ohjeita kuulapistoolin, kestokassien ja muiden tarvikkeiden hankinnasta. Hän myöntää tunkeutuneensa Algol-yhtiön kiinteistön tiloihin tarkoituksena hankkia huumausainetta. Hän myöntää lyöneensä asianomistajaa kerran kuulapistoolilla päähän. Hän myöntää antaneensa kuulapistoolin toiselle henkilölle, joka uhkaili sillä asianomistajia. Hän myöntää kiinnittäneensä pakoautoon väärät rekisterikilvet. Hän poistui Karapellontieltä tieltä jalan, bussilla ja taksilla. Lopulta hän siirtyi toisen vastaajan autoon. Hän kiistää tavoitelleensa huumausainerikoksella merkittävää taloudellista hyötyä, ja hän kiistää olleensa osa järjestäytynyttä rikollisryhmää. Vastaaja myöntää osallistuneensa ryöstön yritykseen. Hän pitää takavarikoidun huumausainerän arvon arviota virheellisenä. Vastaaja kiistää vaihtoehtoisen syytteen laittomasta uhkauksesta, mutta myöntää pahoinpitelyn. Vastaaja kiistää toisen asianomistajan sopeutumishäiriöön liittyvän vaatimuksen. Korvausvaatimukset ovat vastaajan mielestä turhan suuret.

Klo 10:37 Neljäs vastaaja kiistää syytteet törkeästä huumausainerikoksesta. Hän kiistää tahallisuuden, koska hän ei ole tiennyt, että kyse on huumeista. Riidatonta on, että hän on ollut tarkkailemassa kontin saapumista. Hän ei ole tiennyt, että kontissa on kokaiinia. Hän on ollut Algol-yhtiön tiloissa. Hän ei ole tiennyt ryöstön valmistelua varten tehdyistä hankinnoista. Hän on tunkeutunut Algol-yhtiön alueelle turva-aidan ali. Hän on saanut kuulapistoolin haltuunsa ja uhannut asianomistajaa. Vastaaja kiistää olleensa osana järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa. Hän ei ole tavoitellut merkittävää taloudellista hyötyä. Vastaaja myöntää osallistuneensa ryöstön yritykseen tietämättä anastuksen kohdetta. Hän ei ole käyttänyt väkivaltaa eikä ole vastuussa toisen henkilön käyttämästä väkivallasta. On riidatonta, että vastaaja on piilottanut auton väärät rekisterikilvet. Asianosaisten korvausvaatimuksiin otetaan myöhemmin tarkemmin kantaa.

Klo 10:29 Kolmas vastaaja myöntää avunannon törkeään huumausainerikokseen, mutta kiistää syytteen törkeästä huumausainerikoksesta. Hän myöntää osallistuneensa avunantoon, mutta hänellä ei ollut tietoa huumausaineen lajista, laadusta tai määrästä. Hänellä ei ollut tietoja huumeiden salakuljetuksen yksityiskohdista. Hänellä ei ollut Suomeen lähtiessään käsitystä, mitä tehtävää hän tulisi Suomeen tekemään. Hän oli autonkuljettajana pakoautossa. Hän kiistää tehneensä rikoksen tarvikkeiden hankintoja. Hän ei ollut Algol-yhtiön liiketiloissa, vaikka hän oli niiden läheisyydessä. Hän myöntää poistaneensa autosta väärät rekisterikilvet. Vastaaja myöntää tienneensä, että teon kohteena voivat olla huumausaineet. Hän ei myönnä kuuluvansa järjestäytyneeseen rikollisryhmään. Vastaaja kiistää osallistuneensa ryöstön yritykseen.

Klo 10:20 Toinen vastaaja kiistää syytteen törkeästä huumausainerikoksesta kokonaan. Hän ei ole osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Hän tuli Suomeen autonkuljettajana. Hän myöntää ostaneensa tarvikkeita, kuten pipoja ja hanskoja, mutta hän ei uskonut niiden liittyvän rikokseen. Hän ei ole ollut Algol-yhtiön läheisyydessä tekojen aikaan. Hän kiistää myös syytteen avunannosta törkeään huumausainerikokseen, koska hänellä ei ollut tietoa, siitä että hänen ostamiaan tarvikkeita käytettäisiin rikoksesta. Vastaaja kiistää myös syytteet törkeästä ryöstön yrityksestä.

Klo 10:13 Nyt vastaajat vastaavat syytteisiin. Ensimmäinen vastaaja kiistää syytteet törkeästä huumausainerikoksesta. Vastaaja ei ole koonnut ryhmää eikä johtanut sitä. Hän ei tiedä kokaiinista eikä ole tarkkaillut kontin saapumista. Hän ei ole valmistautunut rikokseen eikä ole osallistunut tekovälineiden hävittämiseen. Vastaaja kiistää kaikki syytteet törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä ryöstön valmistelusta. Hän kiistää teonkuvauksen omalta osaltaan kokonaan.

Klo 10:09 Pahoinpidelty asianomistaja vaatii, että vastaajat on velvoitettava korvaamaan kivusta ja särystä 2 000 euroa, henkisestä särystä 2 000 euroa ja kosmeettisesta haitasta 1 000 euroa. Lisäksi asianomistaja vaatii korvattaviksi matkakulut terveysasemille. Lisäksi esitetään vastaajia korvaaman oikeudenkäyntikulut. Toinen asianosainen vaati korvauksia myös traumaperäisestä stressihäiriöstä ja sopeutumishäiriöstä.

Klo 10:07 Seuraavaksi siirrytään asianomistajien vaatimuksiin. Syyttäjä lopettaa puheenvuoronsa.

Klo 10:05 Vastaajat saavat syytteet myös törkeän ryöstön valmistelusta, koska heillä on ollut tarkoituksenaan ottaa haltuunsa suuri kokaiinierä.

Klo 10:02 Rahtia purkamassa olleelle autonkuljettajalle aiheutui päähän kuhmu, oikeaan silmään mustelma, kylkeen murtuma ja kipua. Tähän liittyen vastaajia syytetään törkeästä pahoinpitelystä tai pahoinpitelystä sekä laittomasta uhkauksesta.

Klo 9:57 Syyttäjä käy läpi syytteitä. Miehiä syytetään törkeästä huumausainerikoksesta. Ryhmä tunkeutui Algol-yhtiön tiloihin saadakseen kokaiinierän haltuunsa. He löivät autonkuljettajana toiminutta asianosaista Espoossa Algol-yhtiön tiloissa kahdesti päähän. Ryhmä on lähtenyt Tanskasta Suomeen saadakseen kokaiinia. He ovat tarkkailleet kokaiinierän saapumista ja hankkineet erän haltuun saamiseksi tarvikkeita. Syyttäjät vaativat kaikille vastaajille 13 vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta. Vastaajat ovat yhdessä yrittäneet salakuljettaa lähes 100-prosenttista kokaiinierää 176,1 kiloa.

Klo 9:41 Huomenta täältä Helsingin käräjoikeudesta Salmisaaresta! Media pääsi juuri sisälle oikeussaliin. Paikalla ovat vastaajat asianajajineen. Syyttäjinä toimivat erikoissyyttäjät Erkki Huhtala ja Heli Vesaaja. Oikeudenkäynti käydään tulkkien välityksellä.

Erikoissyyttäjä Erkki Huhtala ja Heli Vesaaja Helsingin käräjäoikeudessa ennen oikeudenkäynnin alkamista. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Näin tapahtumat etenivät

Espoon Karapellon poikkeuksellisen kokaiinijutun oikeudenkäynti alkaa tänään keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa klo 9.30. Yle seuraa oikeudenkäyntiä tässä jutussa kello 9.15 alkaen, jolloin näytetään suora lähetys käräjäoikeudesta ennen oikeudenkäynnin alkua. Sen jälkeen seuranta jatkuu oikeussalissa.

Syytettyinä on neljä tanskalaista ja yksi ruotsalainen mies. Nuorin heistä on 20-vuotias ja vanhin 33-vuotias. On mahdollista, että osalla tanskaa puhuvista syytetyistä on kaksoiskansalaisuus.

Rikosnimikkeinä asiassa ovat törkeä huumausainerikos, ryöstön yritys ja rikoksen valmistelu.

Poliisi sai tapauksen esitutkinnan valmiiksi elokuussa. Esitutkinnan mukaan viisi naamioitunutta ihmistä hyökkäsi viime joulukuussa Espoon Karapellontiellä sijaitsevaan Algol-yhtiön kiinteistöön, jossa purettiin rahtikonttia.

Hyökkääjät pahoinpitelivät rahtikontin purkuun osallistunutta autonkuljettajaa lyömällä häntä muovikuula-aseella päähän. Miehet uhkailivat myös muita paikalla olleita samalla aseella.

Hyökkäyksen syyksi paljastui laillisen rahdin sekaan piilotettu massiivinen kokaiinierä. Poliisin mukaan rahdista löytyi 176,1 kiloa kokaiinia.

Laboratoriotutkimuksen mukaan kokaiini oli 94–100 prosenttista. Katukaupassa sen arvo olisi ollut jopa yli 25 miljoonaa euroa.

Poliisin arvion mukaan tämä saattaa olla suurin Suomessa koskaan takavarikoitu kokaiinierä. Suurimmat kokaiinitakavarikot ovat tätä ennen olleet noin 20 kilon luokkaa.

Huumeet oli tarkoitus kuljettaa pois Suomesta

Epäillyt pakenivat poliisipartioiden saapuessa paikalle, mutta osa heistä saatiin myöhemmin samana päivänä kiinni kahdesta eri henkilöautosta Helsingin Olympiaterminaalilla.

Kiinniotetut ovat nyt syytteen saaneet miehet. Heistä kolmen tanskalaisen ei epäillä osallistuneen itse hyökkäykseen, vaan heidän epäillään muuten osallistuneen huumausainerikokseen.

Hyökkääjiä olivat poliisin mukaan Helsingissä Olympiaterminaalilla tavoitetut Ruotsissa asuva mies ja neljäs tanskalainen.

Heidän lisäkseen hyökkäykseen osallistui poliisin mukaan hollantilaiskolmikko. Hollantilaisten osalta esitutkintaa ei ole tehty Suomessa.

Poliisin esitutkinnan mukaan lastia ei oltu tarkoitettu ainakaan kokonaan Suomen markkinoille, vaan suunnitelmissa oli kuljettaa huumeet pois Suomesta.

Lue lisää: