Trump tutustui Kenoshan mellakkatuhoihin, vaikka kuvernööri toivoi hänen pysyvän poissa – "Nämä eivät ole rauhanomaisen mielenosoituksen jälkiä"

Rotumellakoista on tullut uusi rintamalinja Yhdysvaltain politiikkaan.

Trump tarkastelee mellakoiden tuhoja Kenoshassa
Trump tarkastelee mellakoiden tuhoja Kenoshassa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vieraili tiistaina Kenoshan kaupungissa Wisconsinissa, missä hän tutustui viikko sitten puhjenneiden mellakoiden aiheuttamiin tuhoihin.

Vierailun lehdistötilaisuuden voit katsoa yllä olevalta videolta. Trump puhuu ajassa 1.17.20. Vierailun aikataulu oli hieman myöhässä.

Kenoshan mellakat puhkesivat 23. elokuuta, kun poliisit ampuivat 29-vuotiasta mustaihoista Jacob Blakea selkään ollessaan pidättämässä tätä. Blake haavoittui vaikeasti.

Kaupungin mustaihoiset asukkaat protestoivat poliisiväkivaltaa vastaan.

Trump vieraili mellakoiden jäljiltä palaneiden kortteleiden raunioilla. Hän julisti väkivallan "epäamerikkalaiseksi", mutta ei maininnut Jacob Blakea nimeltä.

– Nämä eivät ole rauhanomaisen mielenosoituksen jälkiä, vaan suoraan sanottuna kotimaan terroria, Trump sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Hän syyllisti alueen demokraatteja, jotka eivät välittömästi hyväksyneet hänen tarjoamaansa liittovaltion apua.

– He eivät halua meidän tulevan. Nämä kuvernöörit ja pormestarit, he eivät soita. Heidän pitää osata pyytää, Trump sanoi.

Trump kertoi yrittäneensä soittaa Jacob Blaken äitille, mutta vetäytyi, kun perhe oli halunnut lakimiehen kuuntelevan puhelun. Myöhemmin Trump lisäsi surevansa kaikkien heidän puolesta, jotka ovat menettäneet läheisensä. Muutoin hän sanoi tilanteen olevan monimutkainen ja tutkinnan alla.

Trump: Poliisivoimissa ei ole rakenteellista rasismia

Trump kertoo, ettei hän usko siihen, että poliisivoimissa olisi rakenteellista rasismia. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Wisconsinin Kenoshassa vierailulla oleva Trump arvioi sen sijaan poliisin tekevän "uskomatonta työtä". Hän myöntää, että joukossa voi olla myös "joitakin mätiä omenoita".

CNN:n mukaan hän totesi, että toisinaan poliisit ovat uskomattoman paineen alla, eivätkä osaa käsitellä sitä hyvin.

Laajamittaiset protestit poliisiväkivaltaa ja rasismia vastaan alkoivat Yhdysvalloissa jo toukokuussa, kun 46-vuotias George Floyd kuoli poliisien käsissä Minneapolisissa Minnesotassa. Valkoinen poliisimies piti polveaan maahan painetun Floydin kaulalla kahdeksan minuutin ajan.

Protesteissa on ollut esillä myös 26-vuotiaan Breonna Taylorin ampuminen Louisvillessä Kentuckyssä maaliskuussa.

Republikaanit ja demokraatit eri linjoilla mellakoista

Kenoshaan on kerääntynyt monenlaisia mielenosoittajia. Osa on osoittanut mieltään Black Lives Matter -liikkeen mukaisesti vaatien mustille tasa-arvoista kohtelua. Samaan aikaan paikalle on tullut oikeistolaisia, aseistautuneita Trumpin kannattajia, jotka sanovat turvaavansa laillista järjestystä.

Yksi asemiehistä oli 17-vuotias nuorukainen, joka surmasi kaksi mielenosoittajaa automaattikiväärillään tilanteessa, jota hän itse on kuvannut itsepuolustukseksi.

Republikaanit ja demokraatit näkevät poliisiväkivaltaa vastaan nousseet mellakat aivan eri tavoin. Demokraateille mellakat ovat oire Yhdysvaltain yhteiskunnan rakenteellisesta rasismista. Republikaanit ja Trump näkevät ne siten, että demokraattien johtamat kaupungit ovat anarkian vallassa.

Kenoshan pormestari John Antaramian ja Wisconsinin kuvernööri Tony Evers olivat pyytäneet, ettei Trump tulisi kaupunkiin, koska hänen saapumisensa pelättiin kiihdyttävän mellakoita.

Blaken perhe on sanonut, ettei halua tavata Trumpia. Presidentti itse kertoi ennen lentokoneeseren nousuaan, ettei vielä tiedä, aikooko tavata Blaket.

Lisää aiheesta: