Varsinais-Suomen kunnista 12 hakee valtionosuuksien korotusta – koko maahan varattu 60 miljoonaa, Varsinais-Suomen hakemukset yhteensä 25 miljoonaa

Valtiovarainministeriö tiedotti tiistaina että harkinnanvaraisia valtionosuuden korotuksia haki koko maassa 140 kuntaa. Kaikki kuntien yhteenlaskettujen hakemusten summa on reilut 322 miljoonaa euroa.

Varsinais-Suomen vaakuna. Arkistokuva. Kuva: Yle/Johan Lindström

Valtiovarainisteriö ilmoitti elokuun alussa, että kunnat voivat hakea valtionosuuden korotusta tilapäisten talousvaikeuksien ja koronaviruksen aiheuttamien kustannusten hoitoon.

Kunnat tarttuivat tilaisuuteen ja hakemuksia teki koko maassa 145 kuntaa 310:stä. Hakemusten kokonaissumma oli 340,5 miljoonaa euroa.

Vuonna 2019 avustusta haki 89 kuntaa ja sitä myönnettiin 21 kunnalle yhteensä 10 miljoonaa euroa.

Varsinais-Suomen 27:stä kunnasta 12 haki korotusta. Perustelut olivat kaikilla saman suuntaiset: talouden pidempiaikainen ahdinko, sekä päälle rysähtänyt koronaviruksen aiheuttama lasku.

Ehtona rahoituksen saamiselle on että kunta on hyväksynyt toimia talouden tasapainottamiseksi. Koronakriisin vaikutukset on myös eriteltävä hakemuksessa. Lisäksi tuen myöntämisessä otetaan huomioon paikalliset erityisolosuhteet.

Yhteensä Varsinais-Suomesta rahaa haettiin 24,75 miljoonaa euroa. Se on lähes puolet koko maahan varatusta summasta.

Hakemukset piirtävät karun kuvan kuntien tilanteesta

Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta hakeneiden joukkoon liittyivät maanantaina suuremmat kaupungit Turku ja Salo. Turun hakema summa on 10 miljoonaa euroa ja Salon 1,2 miljoonaa.

Ylen soittokierros Varsinais-Suomen kuntiin kertoo, että tilanne on hankala myös monessa kunnassa, jotka eivät hakeneet korotusta.

Huomattavan moni kunta, josta hakemusta ei tehty kertoo, että korotukselle olisi tarvetta, mutta sen saamista ei pidetty realistisena, koska tilanne kunnassa ei ole riittävän huono.

Joukossa on kuitenkin myös kuntia, joiden tilanne on selkeästi parempi, eikä valtionosuuden korotukselle ole tarvetta. Näiden joukossa oli esimerkiksi Kustavi.

Haettavat summat ovat nyt poikkeuksellisen suuria. Tavallisesti valtionosuuksien korotuksia haettaessa summat liikkuvat sadoissa tuhansissa, mutta nyt Varsinais-Suomessa hakemuksen tehneillä alle miljoonan summat ovat vähemmistössä.

Juttua korjattu 12.19: valtioneuvosto lähetti korjaustiedotteen, jossa kerrottiin korotusta hakeneiden kuntien lukumäärän olleen 145, eikä 140. Lisäksi haettujen tukisummien yhteissumma oli 340,5 miljoonaa, aikaisemman 322,3 miljoonan sijasta.