1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Torniolainen Katriina Pietilä-Juntura palkittiin rohkeasta työstä Museoliiton korkeimmalla tunnustuksella – "Että pöly ei laskeutuisi museoon eikä omillekaan olkapäille"

Museotoiminnan uudistajan mielestä museopalvelut kuuluvat kaikille.

museot
Museonjohtaja Katriina Pietilä-Juntura taustallaan Esko Tirrosen maalaus Striptease Aineen kuvataidesäätiön kokoelmista.
Museoliiton hallituksen mukaan vuodesta 1986 lähtien Aineen taidemuseossa työskennelleen Pietilä-Junturan työtä kuvaa rohkea ja uudistava museotoiminnan kehittäminen. Antti Heikinmatti / Yle

Suomen museoliiton hallitus on myöntänyt 50-vuotisjuhlamitalin Aineen taidemuseon johtaja Katriina Pietilä-Junturalle. Mitali myönnettiin museotyön hyväksi tehdystä työstä sekä museoalalla saavutetuista ansioista.

Katriina Pietilä-Juntura sai mitalinsa valtakunnallisten museopäivien yhteydessä järjestetyssä iltajuhlassa Helsingissä tiistaina.

Suomen museoliiton numeroitu mitali on liiton korkein tunnustuksenosoitus. Mitalin on suunnitellut Kauko Räsänen, ja sitä on myönnetty vuodesta 1973 alkaen. Tänä vuonna jaettiin mitalinumerot 440-445.

Viime vuonna jaettiin vain yksi mitali, mutta tänä vuonna saajia oli kaikkiaan kuusi.

Pietilä-Junturan lisäksi mitali myönnettiin Merja Heiskaselle, Li Näselle, Merja Vilhuselle, Ilmailumuseoyhdistykselle ja Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistykselle.

Mukana Palsan ateljeen kunnostamisessa

Museoliiton perusteluissa todetaan myös, että Pietilä-Juntura tuntee myös suomalaisen nykytaiteen hyvin ja on erikoistunut pohjoisen Suomen taiteeseen.

Lisäksi hän on tehnyt pitkäkestoista työtä pohjoissuomalaisten taiteilijoiden puolesta ja perustanut Getsemaniaa – Kalervo Palsan ystävät ry:n, jonka aloitteesta Kalervo Palsan ateljee ja kotimökki konservoitiin ja avattiin yleisölle.

Katriina Pietilä-Juntura on uransa aikana toiminut useissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä, esimerkiksi Lapin taidetoimikunnan puheenjohtajana vuosina 2019-2020.

Hän on myös perustanut Aineen taidemuseon ystävät ry:n.

Museo ei saa pölyttyä

Museojohtaja kokee Aineen taidemuseon onnistuneen saamaan monenlaisia yleisöjä sisälle taloon.

– Museopalvelut kuuluvat kaikille vähän niin kuin konstilla millä hyvänsä. Olen aina korostanut, että kaikki jutut eivät aina onnistu, eivätkä ole hyviä. Mutta näyttelyiden ei tarvitse tarjota vain estetiikkaa. Joskus näyttely voi olla yhteiskunnallista keskustelua herättävä, ja ehkä se onkin ollut minulle tärkeä juttu.

Pietilä-Juntura pitää tärkeänä, että museo on ajassa kiinni.

– Että pöly ei laskeutuisi museoon eikä omillekaan olkapäille, hän naurahtaa.

Lue seuraavaksi