1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Oulussa ei ole pystytty jäljittämään kaikkia koronatartuntaketjuja – kaupungilta vahva suositus maskin käyttämiseen lähikontakteissa

Myös esimerkiksi ikäihmisten luona vierailua pyydetään välttämään, jos vähänkään koronaan liittyvää oireilua esiintyy.

Kaupungin terveysviranomaiset suosittelevat nyt oululaisille myös Koronavilkun lataamista puhelimiin. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle

Oulussa koronatartuntoja on ollut viime viikkojen aikana yhteensä vain muutamia, mutta huomattavaa niissä on, että niiden alkuperää ei tiedetä. Viimeisimmät Oulussa todetut tartunnat eivät siis ole tulleet esimerkiksi matkailun kautta.

– Kahden viikon aikana todetut muutamat tapaukset ovat olleet sellaisia, joissa tartunnan lähdettä ei ole pystytty jäljittämään. kertoo Oulun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko.

Huuskon mukana tilanne on vielä rauhallinen Oulussa.

– Koska määrät koronavirustartunnoissa ovat onneksi vielä pieniä, rajoitustoimia ei tässä vaiheessa suunnitella.

THL:n tilastojen mukaan viimeisen kahden viikon aikana Oulussa on todettu kuusi uutta tartuntaa. Tilasto ei kuitenkaan ole reaaliaikainen, mutta suuntaa antava. Keväästä lähtien Oulussa on THL:n mukaan varmennettu nyt yhteensä 105 koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta.

Jarkko Huusko kertoo, että Oulun kaupungin hyvinvointikeskuksissa tehdään nyt päivittäin jopa lähes tuhat testiä, ja viime aikoina todettujen tartuntojen osuus tästä on ollut vähäinen. Tästä syystä hän ei puhu nyt epidemiasta.

– Keväällä julistettiin epidemian kakkosvaihe, kun ensimmäinen tällainen tapaus tuli, jossa ei alkuperää ollut jäljitettävissä. Nyt testaaminen on kuitenkin eri luokkaa kuin kesällä.

Tilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti. Esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkärin Juha Korpelaisen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulussa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on moniin muihin maakuntiin verrattuna pieni.

– On kuitenkin epäiltävissä, että oireettomia henkilöitä on tällä hetkellä alueella.

Oulun kaupunki pyytää nyt asukkaitaan joka tapauksessa noudattamaan erityistä varovaisuutta kohtaamistilanteissa.

Kaupungin mukaan nyt on syytä käyttää kasvomaskia tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Myös muita turvallisuus- ja hygieniaohjeita on hyvä noudattaa. Näitä ovat muun muassa käsien huolellinen pesu ja käsihuuhteen käyttö.

Iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luona vierailua on vältettävä, jos vähäisiäkään koronaan viittaavia oireita esiintyy.

Kaupungin tiedotteessa pyydetään myös lataamaan Koronavilkku-sovellus puhelimeen. Oululaisia pyydetään myös hakeutumaan lievilläkin oireilla koronatesteihin.