1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. allergia

Voiko käsien peseminen ja desinfiointi altistaa allergioille? Asiantuntijat: ihon mikrobikasvustoon ei merkittävää vaikutusta

Koronan vuoksi tihentynyt käsien pesu ja desinfiointi ei asiantuntijoiden mukaan muuta merkittävästi elinympäristöämme, joka on jo vuosikymmenet kehittynyt steriilimpään suuntaan.

Ohjeen mukaan käsiä pitää pestä saippualla 20 sekuntia, että ne puhdistuvat kunnolla. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Liian steriilin ympäristön on epäilty lisäävän allergioita. Onko mahdollista, että jatkuva käsien ja pintojen desinfiointi aiheuttaa allergioiden puhkeamista tavanomaista enemmän?

Allergioiden puhkeamiseen liittyvä muutos immuunijärjestelmässä lähtee liikkeelle varhaislapsuudessa, yleensä ensimmäisen elinvuoden aikana, tietää lasten allergologian erikoislääkäri, professori Mika Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Olisi poikkeuksellista, että ihmisestä tulisi allergikko vasta aikuisuudessa.

– Jos olet allergisen puolustusvasteen saava, sen muovautuminen alkaa jo ensimmäisen ikävuoden ja lapsuuden aikana, Mäkelä täsmentää.

Lapset puolestaan altistuvat ympäristön mikrobeille monin tavoin: synnytyskanavassa, varhaislapsuudessa työntäessään kaiken mahdollisen suuhunsa, ulkoillessaan luonnossa.

– Pandemia-ajan hygieniassahan pesemme vain käsiämme, pohtii Helsingin yliopiston ihotautiopin professori ja HUSin Iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri Annamari Ranki.

Elinympäristömme on kehittynyt puhtaampaan ja steriilimpään suuntaan jo pitkään, eikä koronan mukanaan tuoma käsihygienia tuo Mäkelän ja Rankin mukaan tähän merkittävää muutosta.

Lue seuraavaksi: Likaiset kädet voivat suojata sairauksilta – kaupunkilaiset hieroivat käsiinsä metsämaata ja suoliston mikrobikanta monipuolistui

Ihon mikrobikasvusto ei muutu

Kämmenen ihoalue on noin yksi prosentti koko ihon pinta-alasta: tiheällä käsien pesemisellä ei ole siis merkittävää vaikutusta koko ihon mikrobikasvustoon.

– Ihon mikrobiomi on monimuotoisempi kuin suoliston, ja ihmisen ihon bakteerit pysyvät koko elinajan hyvin samanlaisina - niitä on vaikea muuttaa pysyvästi millään hoidollakaan, Annamari Rankikertoo.

Hoidon päätyttyä samat bakteerit tulevat pian samalle ihoalueelle takaisin.

Allergioiden puhkeamisessa poikkeus on kosketusallergia. Rankin mukaan kosketusallergioita ilmenee työpaikan eri kemikaaleille aikuisiässä ja ammatista riippuen.

Aiheuttajia voivat olla muun muassa nikkeli, hiusvärien ja rakennekynsien kemikaalit sekä hygieniatuotteiden ja pesukemikaalien ainesosat.

Herkkä- ja kuivaihoiselle jatkuva pesu ja desinfiointi voikin olla tuskallista. Ärtyneen ihon kanssa auttavat esimerkiksi hajusteettomat tuotteet, lievästi happamat pesuaineet ja oikeanlaisen suojaavan kosteusvoiteen käyttö.

Kosketusallergian ehkäisemisessä tärkeintä on välttää ainetta, jolle on herkistynyt.

Lue seuraavaksi: Kutinaa, hilsettä ja äreää punaa – virusten torjuminen näkyy käsien ihossa

Käsien pesu tärkeää

Pandemia-aikaa on eletty nyt Suomessakin puoli vuotta, eikä sen lopullisesta kestosta ole tietoa. Ja vaikka koronavirus onnistuttaisiin selättämään, käsien pesu ja desinfiointi voi jäädä kaikilla osaksi arkipäivää.

Mäkelän mukaan esimerkiksi lääkäreillä ja hoitajilla, jotka ovat joutuneet vuosia pesemään tiuhaan käsiään, ei esiinny muuta väestöä enempää allergiaa tai astmaa. Hän arvioi, että suurin kasvu allergioiden määrässä on tapahtunut 1950-luvulta 1990-luvulle.

– Esimerkiksi atooppista allergiaa on jo tällä hetkellä noin puolella nuorista ikäluokista ja tämä näyttää vakiintuneen viimeisten 15 vuoden aikana. Todennäköisesti jo väestötason geenit rajoittavat suuremman joukon allergisoitumista.

Asiantuntijat painottavat, että käsien pesu on olennaisen tärkeää pandemian pysäyttämisessä. Siitä on ollut jo nyt paljon hyötyä.

– Jos jotakin hienoa tästä koronapandemiasta on ollut nähtävissä, niin se, että ihmiset sairastavat paljon vähemmän muita sairauksia: turvavälejä noudatetaan ja käsihygieniasta huolehditaan. Kyllä tämä yleinen hygieniatason paraneminen on ihmiskunnalle vain hyväksi, Mäkelä lopuksi toteaa.

Lue seuraavaksi:

Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä

Allergioiden hoito mullistunut viime vuosina – Lääkäri muistelee vanhoja hoito-ohjeita: "Se oli todella hurjaa aikaa"

Allergiaoireista kärsii jopa 40 prosenttia suomalaisista, mutta siedätyshoitoa saa vain aniharva