1. yle.fi
  2. Uutiset

Monet hongkongilaiset eivät uskaltaudu koronaviruksen joukkotesteihin

Joukkotestausta on epäilty DNA-tietojen keruukampanjaksi.

Hongkong
Suojavaatteisiin pukeutunut työntekijä ottaa näytettä miehen suusta.
Hongkongissa on aloitettu joukkotestauskampanja koronaviruksen suitsimiseksi.Anthony Kwan / Pool / EPA

Hongkongissa tiistaina alkanut koronavirustestaus epäilyttää monia kaupunkilaisia. Vain alle kymmenes kaupunkilaisista on rekisteröitynyt koronaviruksen joukkotestaukseen.

Syynä on osin epäluottamus Hongkongin johtoa kohtaan, sillä hallinto on yrittänyt tukahduttaa mielenosoitukset, joissa vaaditaan demokraattisia uudistuksia.

Demokratia-aktivistit uskovat, että testien avulla kerätään DNA-näytteitä ja muita tietoja Kiinalle valvontatarkoituksiin. Biodataa käytetään Kiinassa kansalaisten valvomiseen. Hongkongissa testejä tekemässä on Kiinan lähettämää lääkintähenkilökuntaa ja lääkintäfirmoja.

Myös Hongkongin sairaalatyöntekijöiden liitto HAEA on kehottanut ihmisiä boikotoimaan testejä.

20 000 työntekijää edustavan liiton puheenjohtaja Winnie Yu sanoi tiedotustilaisuudessa, että joukkotestejä tehdään vain Kiinan miellyttämiseksi. Liiton mukaan joukkotestien sijaan testejä pitäisi kohdistaa havaituille tartunta-alueille, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Hongkong aloitti 7,5 miljoonan asukkaan joukkotestauksen tiistaina. Joukkotestien avulla halutaan löytää kaupungissa mahdollisesti piilevät tartunnat.

Joukko sinisiin suojapukuihin pukeutuneita lääkintätyönteklijöitä ottaa näytteitä isossa hallissa.
Joukkotestit aloitettiin Honkongissa 1. syyskuuta. Kuvan testauspaikka sijaitsee Kuningatar Elisabetin stadionilla.Anthony Kwan / Pool / EPA

Tartunnat ovat vähentyneet

Tartuntamäärät Hongkongissa ovat hiipuneet parin kuukauden takaisesta noususta. Tiistaina kaupungissa havaittiin 12 uutta tartuntaa.

Viranomaiset haluavat estää pienten tartuntaryppäiden leimahtamisen isoksi epidemiaksi.

Hongkongissa on ollut runsaat 4 800 tartuntaa, mutta kaupungin arki ja talous ovat kärsineet tartunnan takia tehdyistä rajoituksista.

Tällä hetkellä Hongkongissa vain korkeintaan kaksi henkilöä kerrallaan saa olla yhdessä julkisella paikalla kuten ravintolassa koronavirusuhan takia.

Rajoituksia ollaan parhaillaan höllentämässä. Kuntosalit ja hierontahoitolat saavat avautua tänään.

Tiistain aikana testattiin 80 000 ihmistä. Joukossa oli alueen johtoa.

– Tämä auttaa Hongkongia selviämään pandemiasta naarmuitta ja edistää normaaliarkeen pääsyä, sanoi Hongkongin aluejohtaja Carrie Lam.

Ihmisiä kulkee kadulla maskit kasvoillaan.
Koronaviruspandemia on ollut Hongkongissa varsin hyvin kontrollissa, mutta rajoitukset ovat iskeneet erityisalueen talouteen.Jerome Favre / EPA

Joukkotesti kaupungin 140 tarkastuspisteessä on ilmainen ja vapaaehtoinen. South China Morning Post -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaupungin 7,5 miljoonasta asukkaasta 716 000 oli ilmoittautunut niihin keskiviikkoaamuun mennessä.

Keskusvallan aikeet epäilyttävät

Hongkongin hallinto on vakuuttanut, että testeissä ei kerätä DNA-näytteitä ja tuloksia ei lähetetä Kiinaan. Mutta Kiinan lähettämä apu testaukseen ja kiista kansallisen turvallisuuden laista ovat lisänneet kaupunkilaisten epäluuloa.

Tunnettu demokratia-aktivisti Joshua Wong twiittasi, että joukkotesti on valtava DNA-tietojen keräys, jolla mahdollistetaan valvonnan kasvaminen. Wong ja jotkut demokraattisia uudistuksia vaativat poliitikot ovat myös kehottaneet hongkongilaisia boikotoimaan testejä.

Kiina on pyrkinyt tukahduttamaan Hongkongin mielenosoituksia säätämällään kansallisen turvallisuuden lailla.

Laki määrää jopa elinkautisvankeuden toimista, jotka Kiina katsoo valtion vastaisiksi. Tällaisia olisivat pyrkimys irtautua keskushallinnon alaisuudesta tai salainen yhteistyö ulkovaltojen kanssa.

Aiheesta aiemmin:

Kiinan lähettämät koronatestaajat epäilyttävät Hongkongissa – pelkona näytteiden väärinkäyttö 2.8.2020

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä 6.7.2020

Lue seuraavaksi