1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouvolan miljoonien eurojen säästöehdotukset julki – saattaa lopettaa Kymi Sinfoniettan tuen kokonaan sekä karsia lisää kouluja ja uimahalleja

Ohjausryhmän esitykset käsitellään osana vuoden 2021 talousarviovalmistelua.

taloussuunnittelu
Kouvolan kaupungintalo
Kouvolan kaupunki on julkaissut mittavan säästöesityslistan. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunki on saanut valmiiksi esitykset tulevien vuosien säästökohteista.

Kaupunginhallituksen toimeksiannosta säästöjä valmistellut työryhmä esittää vuosille 2021–2023 yhteensä 4,9–6,6 miljoonan euron pysyviä säästöjä sekä yli kolmen miljoonan euron kertaluonteisia säästöjä.

Työryhmä on valmistellut säästöesityksiä yhdessä kaupungin eri toimialojen kanssa ja käyttänyt esitysten pohjana konsulttiyhtiö Perlaconin säästöehdotuksia.

Rajut säästöt kulttuuriin

Perlacon Oy:n raportin mukaan kaupungin avustusten tasoa ja määrää on syytä tarkastella kriittisesti.

Myös kaupunginhallituksen asettama työryhmä esittää lisää leikkauksia avustuksiin.

Liikunta- ja kulttuuritoimialan avustusleikkauksiin esitetään kolmea vaihtoehtoa, joiden summat olisivat noin 460 000 euroa, noin 600 000 euroa ja noin 1,4 miljoonaa euroa.

Työryhmä on sitä mieltä, että asetetun säästötavoitteen toteutuminen edellyttää liikunta- ja kulttuurialan avustuksiin vähintään toisen vaihtoehdon, eli noin 600 000 euron leikkausta.

Abraham Cupeiro Kotkan konserttitalolla.
Kouvola harkitsee rajuja leikkauksia esimerkiksi Kymi Sinfoniettan avustuksiin. Kuvassa espanjalainen puhallintaituri Abraham Cupeiro, joka esiintyi Kymi Sinfoniettan konsertissa helmikuussa 2020.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kymi Sinfoniettan avustukseen suunnitellaan vähintään 64 000 euron leikkausta. Toinen vaihtoehto on pienentää tukea noin 128 000 eurolla.

Hurjimman ehdotuksen mukaan Kouvola lopettaisi sinfoniaorkesterin tukemisen kokonaan. Kouvola maksaa Kymi Sinfoniettalle tänä vuonna avustusta noin 642 000 euroa.

Lue lisää: Säästöleikkurin uhkaama Kymi Sinfonietta on saanut nimekkäitä puolustajia – kapellimestari Pietari Inkinen: "Toiminnan rampauttaminen olisi harvinaisen harkitsematon teko"

Pohjois-Kymen musiikkiopiston avustukset saattavat esityksen mukaan pienentyä 74 000 euroa tai vaihtoehtoisesti 148 500 euroa. Tänä vuonna avustussumma on noin 742 000 euroa.

Kouvolan teatteri ulkoa
Kouvolan teatterin kaupungilta saama avustus saattaa jälleen pienentyä.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan teatterin avustus pienenisi esityksen mukaan ensi vuonna kymmenellä prosentilla.

Tänä vuonna kaupungin toimintakuluavustus ja vuokratuki teatterille ovat noin 1,3 miljoonaa euroa. Leikkuri pienentäisi esityksen mukaan avustusta ensi vuonna 136 000 eurolla.

Anjalankosken ja Kuusankosken harrastajateattereiden avustukset saattavat loppua joko kokonaan tai osittain.

Edellisen kerran Kouvola päätti leikata kulttuurilaitosten avustuksia viime vuonna. Päätöksen myötä tämän vuoden avustukset pienenivät kymmenen prosenttia.

Lue lisää: Valtava leikkuri uhkaa Kouvolan kulttuuria − 2 teatteria loppuisi ja orkesterista tulisi toimintakyvytön

Kaupunkiin jäisi yksi uimahalli?

Työryhmä ehdottaa myös uimahallien karsimista.

Yksi vaihtoehto on sulkea Kuusankosken uimahalli vuonna 2021. Tämä karsisi kuluja vuosittain noin 390 000 euroa.

Toinen vaihtoehto on rakentaa kokonaan uusi uimahalli ja lakkauttaa kaikki muut uimahallit vuonna 2023.

Alustavan laskelman mukaan uuden uimahallin rakentaminen ja muiden uimahallien lakkauttaminen säästäisi noin miljoona euroa. Tähän laskelmaan työryhmä kaipaa vielä lisäselvitystä.

– Urheilupuiston uimahallin purkaminen on mahdotonta ja myyminen vaikeaa, joten se jäisi kunnalliseen käyttöön. Myös Valkealatalon uimahallista jäisi kustannuksia, ohjausryhmän puheenjohtaja Sakari Smeds (kd.) sanoo.

Kouluja kiinni

Kouluista liipasimella ovat jälleen Pilkanmaan ja Kaipiaisten koulut, jotka aiotaan lakkauttaa syksyllä 2021. Päätös koulujen lakkauttamisesta tehdään marraskuussa.

Säästöesityksen mukaan Pilkanmaan koulun lakkauttaminen karsisi kuluja 413 000 euroa ja Kaipiaisen koulun sulkeminen 176 000 euroa vuodessa.

Edellisen kerran koulujen lakkautus oli esillä viime syksynä.

Lue lisää: Kouvolan kaupunginhallitus kokousti 9 tuntia – ei saanut aikaan tarvittavia säästöjä: "Oli halua poimia rusinoita pullasta"

Akseli Mauno Pilkanmaan koulun oppilas askartelemassa.
Pilkanmaan koulua uhkaa jälleen sulkeminen. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Säästöjä haetaan mahdollisesti myös karsimalla päiväkoteja ja keskittämällä vuorohoitoa viikonloppujen ja yöhoidon osalta.

Perlaconin raportissa esitetään päiväkotiverkkoon noin miljoonan euron säästöjä. Päiväkotiverkkoselvitys on kuitenkin kesken, joten säästömäärä ei ole vielä arvioitavissa.

Selvitys päiväkotien tarpeesta ja kunnosta valmistuu syyskuun loppuun mennessä.

Perlacon on aiemmin ehdottanut (siirryt toiseen palveluun) Kouvolan seudun ammattiopiston ja aikuiskoulutussäätiön yhdistämistä. Tähän ohjausryhmä on kuitenkin todennut, ettei yhtiöittämisellä arvioida saavutettavan suoria kustannussäästöjä.

Toimintoja keskitettäisiin kaupungintalolle

Kouvolan kaupungin organisaation toimintaa kannattaisi konsulttiyhtiö Perlaconin raportin mukaan keskittää mahdollisimman paljon yhteen paikkaan eli kaupungintalolle. Nyt toimintaa on eri puolilla kaupunkia, esimerkiksi entisessä kaupungintalossa Kuusankoskella, nykyisessä Tekniikka- ja ympäristötalossa.

Kouvolan kaupungintalo
Kouvolassa aiotaan keskittää henkilöstöä kaupungintalolle. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kaupunki suunnittelee siirtävänsä Tekniikka- ja ympäristötalon henkilöstön kaupungintalolle ja Marjoniemen varikolle.

Teknikka- ja ympäristötalon korttelille on jo mietitty uusia vaihtoehtoja: sinne voitaisiin rakentaa kolme uutta asuinkerrostaloa tai perustaa Kuusankosken terveysasema.

Muutokset saattaisivat astua voimaan toukokuussa 2021.

Korona muuttanut säästötarvetta

Koronatilanne on muuttanut talouden tasapainottamisen tarvetta Kouvolassa.

Koronaviruksen taloudelliset vaikutukset eivät ole vielä kaikilta osin selvillä. Tämän hetken arvion mukaan suurimmat vaikutukset ovat verotuloissa, jotka jäävät tänä vuonna 10–14 miljoonaa euroa alle talousarvion. Verotulovaikutukset voivat olla suurempia ja ne ulottuvat myös seuraaville vuosille.

Ohjausryhmä korostaa, että kaupungin toimintakatteesta Kymsoten rahoitusosuus on yli 60 prosenttia ja Kymsoten tiukka taloudenhoito, toteuttavat palveluverkkomuutokset ja toiminnan tehostaminen ovat välttämättömiä muutoksia Kouvolan talouden tasapainoon saattamiseksi.

Tiukat säästötavoitteet

Säästöesityksen taustalla on Kouvolan kaupunginhallituksen huhtikuussa 2019 tekemä päätös, jolla se asetti talouden sopeuttamistavoitteeksi 20 miljoonaa euroa.

Tavoitteena on löytää vaiheittain pysyviä säästöjä siten, että vuodesta 2023 alkaen säästöt ovat vuositasolla yhteensä 10 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 tavoitteena ovat viiden miljoonan euron pysyvät säästöt.

Ohjausryhmän esitykset käsitellään osana vuoden 2021 talousarviovalmistelua sekä lautakunnissa että kaupunginhallituksessa.

Kouvolan kaupunginvaltuusto tekee asiassa lopullisen päätöksen vuoden 2021 talousarvion ja vuosien 2021–2024 taloussuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

Lue seuraavaksi