Prosenttijengien toiminta laajenee – Poliisi: "Ei ainakaan hiipumisen merkkejä"

Järjestäytyneeksi rikollisuudeksi luokitellun kerhon toiminta herätti huomiota pari viikkoa sitten Joensuussa.

Prosenttimerkki on laajasti käytössä järjestäytyneeseen rikollisuuteen liitetyillä kerhoilla. Kuva: YLE

Niin sanottujen prosenttijengien toiminta erilaisine lieveilmiöineen on lisääntynyt Itä-Suomessa sekä koko maassa, arvioi keskusrikospoliisi.

Prosenttijengeillä tarkoitetaan esimerkiksi rikollisjärjestöiksi luokiteltuja moottoripyöräkerhoja. Nimitys tulee kyseisten ryhmien käyttämästä "1%"-tunnuksesta, joka viittaa American Motorcyclist Associationin lausuntoon, jonka mukaan 99 prosenttia moottoripyöräilijöistä on lakia kunnioittavia kansalaisia.

Prosenttimerkillä jengiläiset haluavat korostaa olevansa erilaisia ja osa tuota yhtä ei-lainkuuliaista prosenttia.

Itä-Suomen poliisin rikosylikomisario Sami Asikainen sanoo, että jengitoiminta ei ole osoittanut aikanakaan hiipumisen merkkejä, päinvastoin.

Itä-Suomessa jäseniä kaikista tunnetuimmista ryhmistä

Itä-Suomessa on ollut jo useamman vuoden edustus miltei kaikista tunnetuimmista rikollisryhmittymistä.
Eniten jäseniä ja toimintaa Itä-Suomen alueella on viime vuosina ollut Bandidos MC:llä ja Cannonball MC:llä, Asikainen arvioi.

Jengeillä on tyypillisesti myös runsaasti kannattaja- ja ystävyyskerhoja, Asikainen sanoo.

Jengien toiminta Suomessa oli tapetilla alkuvuodesta, kun Suomen väkivaltaisimmaksi liivijengiksi nimetyn United Brotherhoodin toiminta ja tunnusten käyttäminen kiellettiin tuomioistuimen päätöksellä.

Jengitoiminta herätti huomiota myös toissa viikonloppuna Joensuussa, kun paikallisen rikollisjärjestöksi luokitellun moottoripyöräkerhon tiloissa Raatekankaalla ammuttiin useita laukauksia.

Rikosylikomisario Sami Asikaisen mukaan poliisilla on jatkuvasti käynnissä toimenpiteitä, joilla yritetään heikentää järjestäytyneen rikollisuuden toimintamahdollisuuksia.