Hyppää sisältöön

SDP:n kannatushuippu taittui puoluekokoukseen – kokoomus kiri kiinni perussuomalaisia

Keskustan kannatus värähti pohjalukemista hieman ylöspäin.

Pääministeri ja SDP:n tuore puheenjohtaja Sanna Marin lähtee politiikan syksyyn paalupaikalta.

Elokuussa Ylen mittauksessa sosiaalidemokraattien kannatus hieman notkahti heinäkuun yli 23 prosentin huippulukemista, mutta pääministeripuolue säilytti edelleen kärkipaikkansa.

Tutkimuspäällikkö Tuomo Turja Taloustutkimuksesta kertoo, että SDP:n kannatus kääntyi laskuun elokuun kahden viimeisen viikon aikana.

– SDP:n kannatuksen lasku tulee tällä kertaa lähes yksinomaan eläkeläisten ja yli 65-vuotiaiden ryhmästä. Varttuneen väen keskuudessa SDP:n kannatus on laskenut melko selvästi, Turja valottaa mittauksen taustatietoja.

Heinäkuussa SDP:n kannatus oli korkeimmalla tasolla pitkään aikaan, joten parin prosenttiyksikön pudotusta ei Turjan mielestä kannata vielä ylitulkita.

Myrsky Sanna Marinin Kaipola-lausunnoista

Vajaat kaksi viikkoa on kulunut siitä, kun Tampereen puoluekokouksessa yksimielisillä taputuksilla puoluejohtajan nuijan saanut Marin linjasi puoluekokouspuheessaan SDP.tä tulevaisuuteen.

Marin visioi muun muassa lyhyempää työaikaa ja kutsui palkansaajaliikettä mukaan tämän tavoitteen toteuttamiseen.

Taloustutkimus teki viimeiset haastattelut puoluekannatusmittausta varten tämän viikon alussa, kun Marinin puoluekokouspuhe ja tuoreet Kaipola-lausunnot olivat kaikkien huulilla.

Marinin johtama demariministerikolmikko vieraili viime viikon perjantaina Jämsässä, missä metsäyhtiö UPM oli ilmoittanut sulkevansa Kaipolan paperitehtaan.

Lauantaina TV1 Ykkösaamussa Marin arvosteli voimakkaasti UPM:n toimintaa. Marin hämmästeli, miksi Kaipolan paperitehdas piti sulkea juuri nyt, keskellä koronakriisiä.

Marinin kannanotot nostattivat vastarintaa erityisesti elinkeinoelämän (siirryt toiseen palveluun) ja opposition kokoomuksen (siirryt toiseen palveluun) suunnalla, mutta myös hallituskumppani keskustan edustajat (siirryt toiseen palveluun) ärsyyntyivät.

Kokoomus saa voimaa luokkataistelusta

Oppositiossa kilpailu perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä kiristyy.

Kokoomus pomppasi elokuun mittauksessa perussuomalaisten kintereille. Syksyllä eduskunnassa sekä kokoomukselle että perussuomalaisille tarjoutuu tilaisuuksia haastaa hallitusta.

Perussuomalaiset odottaa erityisesti EU:n elvytyspaketista käytävää keskustelua ja kokoomuksen tulilinjalla ovat hallituksen työllisyystoimet.

Kokoomus saa uutta puhtia myös "luokkataistelusta" demarijohtaja Marinin kanssa.

– Kokoomus on saanut lisää kannatusta erityisesti nuorilta ja parhaassa työiässä olevilta miehiltä. Alueellisesti kokoomuksen kannatus on vahvistunut puolueen vahvoilla alueilla Etelä-Suomessa, tutkimusjohtaja Tuomo Turja toteaa.

Kokoomusjohdolle tarjoutuu poliittisen vastaiskun paikka ensi viikonlopun puoluekokouksessa Porissa, missä kokoomusta kesästä 2016 johtanut Petteri Orpo saa jatkovaltakirjan kohti ensi kevään kuntavaaleja.

Vihreät pysyi keskustan edellä

Keskusta on käynyt puheenjohtajakisaa koko elokuun ajan, ja puoluekokous äänestää puheenjohtajasta tulevana viikonloppuna.

Puheenjohtajakisa ei ole tuonut keskustan kannatukseen merkittäviä muutoksia.

Viime kuukausina keskustan kannatus on heilahdellut yhdentoista prosentin molemmin puolin, ja puoluekokouksen alla suosiopuntari näyttää hieman yli yhdentoista prosentin lukemia.

Keskusta ja vihreät käyvät tällä hetkellä tasaista kisaa toiseksi suosituimman hallituspuolueen tittelistä. Elokuussa vihreät piti keskustan niukasti takanaan.

Keskustan puoluekokousväki joutuu pohtimaan, onko puheenjohtaja Katri Kulmunin haastajista esimerkiksi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolla eväitä nostaa keskustan kannatus lähemmäksi viime kuntavaalien 17,5 prosentin lukemia.

Hallituspuolueista vasemmistoliiton ja RKP:n kannatus on pysynyt lähes ennallaan. Hallituksen politiikka näyttää kelpaavan hyvin kummankin uskollisille kannattajille.

Oppositiossa kristillisdemokraattien suosio on painunut loppukesän aikana jälleen tasan kolmen prosentin lukemiin.

Harry Harkimon yhden kansanedustajan nyt-liikkeen kannatus on vakiintunut yhden prosentin tuntumaan.

Eduskunnan ulkopuolella olevien puolueiden yhteiskannatus ylitti nyt kahden prosentin rajan.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan 4. syyskuuta klo 23.

Lue myös:

.
.