1. yle.fi
  2. Uutiset

Kunnanhallitukset Savonlinnan seudun mahdollisesta sote-maakunnan vaihdosta: Enonkoski suuntaisi Pohjois-Savoon, Sulkava Etelä-Savoon

Kunnanvaltuusto käsittelee Enonkoskella ja Sulkavalla kunnanhallituksen esitykset myöhemmin syyskuussa.

Savonlinnan seutukunta
Savonlinnan keskussairaala syyskuussa 2018.
Savonlinnan keskussairaalan kohtalo on ollut avainkysymys soteneuvotteluissa.Esa Huuhko / Yle

Sulkavan kunnanhallitus esitti alkuviikosta kunnanvaltuustolle, että Itä-Savon kuntien tulisi kuulua Etelä-Savon sote-maakuntaan. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen.

Perusteluksi Etelä-Savon sote-maakunnan puolesta esitettään muun muassa nykyistä maakuntajakoa, joka on vakiintunut ja aluejaon näkökulmasta luonnollinen toiminta-alue.

Sulkavan kunnanvaltuusto käsittelee lausuntoa kokouksessa ensi viikon keskiviikkona.

Ministeriön yhdessä esittämässä vaihtoehdossa Itä-Savon kunnat, mukaan lukien Sulkava ja Enonkoski, siirtyisivät Pohjois-Savoon.

Enonkoski valitsisi suunnakseen taas Pohjois-Savon

Enonkosken kunnanhallitus puolestaan kokee, että kunnan asukkaiden ja kunnan kannalta paras sote-suunta olisi Pohjois-Savo.

Parhaat palvelut saataisiin asukkaiden näkökulmasta liittymällä osaksi Pohjois-Savon maakuntaa.

Kunta perustelee yhteistyötä sillä, että Itä-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Savon erikoissairaanhoitojen yhdistymisellä voidaan vaikuttaa alueen väestön terveyteen ja toimintakykyyn sekä alueen elinvoimaan.

Enonkosken kunnanvaltuusto kokoontuu syyskuun puolivälissä tekemään päätöksen sote-suunnasta.

Tällä viikolla maakunnan vaihtoon on ottanut kantaa myös Savonlinna. Savonlinnan kaupunginhallitus päätti lopettaa neuvottelut yhteisestä Etelä-Savon sote-maakunnasta.

Lue myös:

Pohjois-Savo voi kasvaa jopa 50 000 asukkaalla, jos hallituksen sote-esitys muuttaa maakuntajakoa – laajeneminen epäilyttää Pohjois-Savossa

Savonlinnan seudun mahdollinen maakunnan vaihto jakaa kansanedustajat – hajontaa myös puolueiden ja maakuntien sisällä

Lue seuraavaksi