Hyppää sisältöön

25-vuotias iisalmelaismies tuomittiin isänsä surmasta 4 vuoden vankeuteen – taustalla perheväkivaltaa ja pelkoa

Oikeus katsoi tapauksessa olevan lieventäviä asianhaaroja.

Syytetty sai neljän vuoden vankeusrangaistuksen Kuva: Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut 25-vuotiaan iisalmelaismiehen isänsä surmasta neljäksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Surma tapahtui Iisalmessa 18. kesäkuuta, kun poika ampui isäänsä haulikolla rintaan.

Syyttäjä vaati pojalle rangaistusta taposta. Oikeus totesi pojan syyllistyneen surmaan, koska rikoksessa oli lieventäviä asianhaaroja.

Kotiolosuhteet olivat olleet poikkeukselliset jo pidemmän aikaa. Mikään ei oikeuden mukaan viitannut siihen, että poika olisi ottanut aseen tarkoituksenaan tappaa isänsä.

Poika ja isä asuivat kahdestaan noin neljä viimeisintä vuotta.

Isä oli käyttänyt runsaasti alkoholia ja se oli varjostanut pojan elämää jo kouluiässä. Silloin poika oli joutunut pakenemaan välienselvittelyä ja viettämään paljon aikaa yksin. Poikaan oli kohdistunut runsaasti henkistä ja välillä myös fyysistä väkivaltaa. Tämän takia poika oli pelännyt erityisesti isän ryyppyputkien aikana.

Isä oli ollut fyysisiltä voimiltaan ylivertainen poikaan nähden.

Surmapäivänä isä oli humalassa. Pojan kertoman mukaan isä oli tullut yllättäen yläkertaan hänen huoneeseensa huutamaan. Poika oli pelännyt isän lyövän häntä lampulla. Tilanne kuitenkin rauhoittui, kun isän kaveri huusi alakerrasta. Isä lähti takaisin alakertaan.

Myöhemmin poika kuuli isänsä askeleet rappusista. Hän oli ottanut isänsä haulikon ja ladannut siihen kolme panosta. Poika oli käskenyt isäänsä pysähtymään ja "menemään makkoomaan".

Isä oli pysähtynyt, katsonut poikaansa silmiin ja jatkanut portaiden nousemista.

Pojan mukaan hänellä ei ollut tarkoitus ampua isää vaan hän uskoi isän perääntyvän. Isä ei kuitenkaan perääntynyt vaan oli ottanut kiinni aseen piipusta. Poika oli laukaissut aseen tähtäämättä.

Tuomio ei ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää: