Hyppää sisältöön

Ranskan presidentti lensi puolisalaa Libanonista Irakiin, lähetti samalla piiloviestin Turkille

Emmanuel Macron teki ensimmäisen virallisen vierailunsa Irakiin.

Irakin presidentti Barham Salih (vas.) vastaanotti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Bagdadissa keskiviikkona. Kuva: AOP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron suuntasi Libanonista suoraan Bagdadiin Irakiin keskiviikkona.

Macron on Irakissa korkea-arvoisin vieras sen jälkeen, kun valta Irakissa toukokuussa vaihtui. Turvallisuussyihin vedoten matka salattiin viimeiseen saakka ja siitä ilmoitettiin vasta tiistai-iltana.

Macronin mukaan keskeisin kysymys on Irakin itsenäisyyden suojaaminen Yhdysvaltain ja Iranin jännitteisten suhteiden keskelläkin.

Irakilaiset, jotka ovat kärsineet niin paljon eri ulkovaltojen puristuksessa ja islamistien vuoksi ansaitsevat toisenlaisen vaihtoehdon, Macron sanoi. Hän lisäsi, että Ranskan tehtävä on auttaa tässä.

Nimettömän irakilaisen viranomaislähteen mukaan Macronin lausunto on myös viesti Turkille. Turkki hyökkäsi kesäkuussa Pohjois-Irakiin kurdien kimppuun rikkoen näin Irakin alueellista koskemattomuutta.

Ranskan ja Turkin välit taas ovat jännitteiset johtuen erimielisyyksistä Libyassa.

Macron tapaa vierailullaan sekä pääministerin että presidentin.

AFP:n siteeraamien nimettömien irakilaislähteiden mukaan odotettavissa on julkistuksia taloudellisesta ja sotilaallisesta yhteistyöstä maiden välillä.

Ranska on osallistunut terroristijärjestö Isisin kukistamiseen muiden kansainvälisten joukkojen rinnalla.

.
.