1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli kolmannes pohjalaiskunnista haki valtion lisätukea talousvaikeuksiin – joukossa myös kaksi maakuntakeskusta

Tukea havittelee selvästi viime vuotta isompi joukko, jopa 145 kuntaa. Rahaa on jaossa 60 miljoonaa.

valtionosuusjärjestelmät
Ilmakuva Halsuan Ylikylästä.
Halsua haki valtion lisätukea selvästi eniten asukasta kohden laskettuna. Kuvassa Halsuan Ylikylä ilmasta. Kalle Niskala / Yle

Tänäkin vuonna 16 pohjalaiskuntaa hakee harkinnanvaraista valtionosuuskorotusta talousvaikeuksiin. Viime vuonna hakijoita oli saman verran. Tänä vuonna hakijajoukko on kuitenkin hieman muuttunut.

Hakijoiden joukossa ovat: Seinäjoki, Soini, Teuva, Vimpeli, Isojoki, Karijoki, Kauhajoki, Kauhava, Lappajärvi, Kaskinen, Laihia, Vaasa, Halsua, Toholampi, Veteli ja Perho. Etelä-Pohjanmaalta hakijoiden joukossa on jopa yhdeksän kuntaa, Keski-Pohjanmaalta neljä ja Pohjanmaalta kolme.

Silmiinpistävää on se, että hakijoissa on myös kaksi alueen maakuntakeskusta eli Seinäjoki 3 miljoonan avustushakemuksella ja Vaasa 5 miljoonan. Kokkola on ainoa pohjalaisista maakuntakeskuksista, joka ei tukea hakenut.

Asukasta kohti laskettuna suurinta summaa haki pieni, 1100 asukkaan Halsua.

Kun koko maassa keskimäärin korotusta haettiin 102 euroa asukasta kohti, Halsuan tukihakemus oli 800 euroa per asukas.

Sote-menot, korona ja verotulot

Monen pohjalaiskunnan taloutta ovat nakertaneet koronan lisäksi lisääntyneet sote-menot ja verotulojen lasku. Osa kunnista on joutunut jo turvautumaan lomautuksiin tai yt-neuvotteluihin.

Esimerkiksi Kaustinen lomautti opettajiaan jo keväällä, Perho taas elokuussa. Suurista kaupungeista yt-neuvottelut on aloitettu muun muassa Kokkolassa ja Vaasassa. Valtaosa kunnista on säästökuurilla.

Lue myös: Vaasa, Seinäjoki ja Kauhava pohtivat kovia säästökeinoja.

Valtio jakaa kunnille tänä vuonna 60 miljoonaa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta. Tukihakemuksia tuli yli 340 miljoonaan edestä ja 145:ltä kunnalta. Viime vuonna avusta haki 89 kuntaa.

Kuntien hakemat summat vaihtelevat 200 000 eurosta 16 miljoonaan euroon.

– Tänä vuonna hakijoita on selvästi enemmän ja summatkin ovat korkeampia. Se johtuu siitä, että joukossa on myös suuria kaupunkeja, kertoo neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen valtiovarainministeriöstä.

Harkinnanvarainen valtionosuuden korotus on tarkoitettu vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleville kunnille.

Tänä vuonna kriteereissä otetaan myös huomioon koronakriisin vaikutukset.

Lisätuista päättää valtioneuvosto kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) esityksestä. Korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi