1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raskausdiabetes

Raskausdiabetes yleistyy, koska synnyttäjät ovat entistä ylipainoisempia – Suomessa se todetaan jo viidenneksellä odottavista äideistä

Kaikkien sairastuneiden tulisi olla seurannassa koko loppuelämänsä ajan, mutta näin ei kuitenkaan ole.

Raskausdiabeteksen yleisin syy on ylipaino. Myös ikä ja sukurasite kasvattavat riskiä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Raskausdiabetes jatkaa yleistymistään.

Suomessa jo joka viides synnyttäjistä sairastuu raskausdiabetekseen. Määrä on kasvanut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan.

Myös muualla maailmassa raskausdiabeetikkojen määrä kasvaa.

– Lihavuus ja kasvava ylipaino-ongelma kulkevat käsi kädessä yleistymisen kanssa. Lisäksi synnyttäjät ovat aiempaa iäkkäämpiä, kertoo naistentautien ja synnytyksen erikoislääkäri Heidi Hakkarainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Aiheesta vuosi sitten väitelleen Hakkaraisen mukaan lieväkin ylipaino altistaa raskausdiabetekselle. Hoikatkin voivat sairastua, mutta heillä taustalla on usein sukurasite.

– Synnyttäjät ovat koko ajan lihavampia tai ylipainoisempia, tiivistää Hakkarainen.

Raskausdiabetes todetaan, jos odottavalle äidille tehtävässä sokerirasituskokeessa yksikin kolmesta arvosta ylittyy.

Synnytyksen ja naistentautien erikoislääkäri Heidi Hakkarainen kertoo, että Kuopion yliopistollisessa sairaalassa raskausdiabeteksen hoitoon on kehitelty oma digihoitopolku. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Terveydenhuollon kustannukset kasvavat

Raskausdiabeteksen yleistyminen näkyy terveydenhuollossa sekä neuvoloissa että äitiyspoliklinikoilla.

– Teemme odottavien äitien ohjausta joka vuosi aiempaa enemmän, kertoo kymmeniä vuosia terveydenhoitajana työskennellyt Anne-Mari Gröhn Kuopion kaupungilta.

Neuvoloiden terveydenhoitajat antavat ohjausta raskausdiabeteksen kotiseurantaan ja ruokavalioon.

Lisäksi hoitoa annetaan äitiyspoliklinikoilla niille äideille, joilla sokerirasituskokeessa on ylittynyt useampi arvo. Kuopiossa tähän on luotu erikoissairaanhoidon digihoitopolku.

Gröhnin mukaan useilla raskausdiabetekseen sairastuneilla taustalla ovat huonot elintavat, jotka voivat johtua kiireestä.

Ruokailutottumukset saattavat olla pielessä, liikunta on vähäistä ja uni huonoa.

– Joskus lähdemme ihan siitä, että ihmisen on opeteltava syömään päivän aikana. Myös päivärytmi voi olla sekaisin, kuvailee Gröhn.

Synnytyksen ja naistentautien erikoislääkäri Heidi Hakkarainen arvioi, että raskausdiabeetikkojen määrä kasvattaa jatkuvasti terveydenhuollon kustannuksia.

– Kun potilaita on kokoajan enemmän ja enemmän, niin se vaatii lisää resursseja.

– Tottakai tilanne on huolestuttava, Hakkarainen toteaa.

Terveydenhoitaja Anne-Mari Gröhn Kuopion kaupungilta kertoo, että suurin osa odottajista suhtautuu raskausdiabetesdiagnoosiin vakavasti. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Synnytyksen jälkeen seuranta jää tekemättä

Raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua myöhemmin kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä metaboliseen oireyhtymään.

Myös sikiö altistuu ylipainolle ja diabetekselle.

Heidi Hakkarainen on huolissaan myös synnyttäneiden äitien jälkiseurannasta, joka jää usein raskausdiabeteksen tekemättä.

– Äidit pitäisi saada paremmin seurannan piiriin. Seurannalla ja elintapaohjauksella pystyttäisiin paremmin ehkäisemään mahdollisia kansansairauksia, pohtii Hakkarainen.

Myös terveydenhoitaja Anne-Mari Gröhn uskoo, että terveyskeskuksen kautta hoidettava seuranta unohtuu äideiltä usein.

– Muistutamme asiasta yleensä lapsen 1-vuotisneuvolan yhteydessä. Mitään kutsua kokeeseen äidit eivät kuitenkaan saa, Gröhn kertoo.

Mitä vaikeampi raskausdiabetes on ollut, sitä varhaisemmin synnytyksen jälkeen pitäisi käydä sokerirasituskokeessa.

– Jatkossakin pitäisi muistaa käydä tarkistuttamassa verensokeria, veren rasva-arvoja ja verenpainetta 1–3 vuoden välein riippuen saaduista tutkimustuloksista, muistuttaa Hakkarainen.

Kaikkien raskausdiabetekseen sairastuneiden tulisi olla jatkoseurannassa koko loppuelämänsä ajan.

Itse raskausdiabeteksen yleistymistä voi olla vaikea pysäyttää. Raskautta suunnittelevien olisi esimerkiksi hyvä pyrkiä terveellisiin elämäntapoihin.

– Jos joku keksii, miten maailmanlaajuinen lihavuusepidemia pysäytetään, niin kyllä se siitä lähtee. Lapsia kannattaisi myös ryhtyä tekemään hyvissä ajoin, sanoo Hakkarainen.

Lue lisää:

Raskausdiabetes on nykyään hoikankin äidin tauti – "Voi olla, että teemme terveistä sairaita"

Raskausdiabetes yleistyy - tutkimus selvittää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Keskustele aiheesta 8.9.2020 klo 23 saakka.