1. yle.fi
  2. Uutiset

Päivö-myrsky ja muut matalapaineet toivat runsaat sateet Kajaaniin – Paltaniemen mittausaseman lukema on maan kärjessä

Lopullinen kesä–elokuun sademäärä voi olla suurempikin, koska elokuun yhdeltä päivältä puuttuu mittaustulos.

sää
Vesisadetta taivaalla putoamassa tummasta pilvestä.
Kesäkuukausien sademäärät veivät Kajaanin Paltaniemen sadetilastojen kärkeen.Jarkko Riikonen / Yle

Kajaanin Paltaniemen Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla satoi kesäkuukausina 343,4 millimetriä vettä, joka on alustavasti koko maan kesän kärkitulos.

Lukema on vielä alustava. Elokuulta yhdeltä päivältä puuttuu mittaustulos, joten sademäärä voi olla suurempikin.

Esimerkiksi kesäkuun lopussa Päivö-matalapainemyrsky aiheutti runsaat sateet juuri Paltaniemellä. Heinäkuussa sää oli matalapainevoittoisempi, jolloin sadetta tuli useina päivinä.

Paltaniemellä mittauksia on tehty vuodesta 2000 alkaen. Tilastojen perusteella tämän kesän lukema olisi aseman historian toiseksi suurin. Vuonna 2012 kesäkuukausina lukema oli 364,3 mm, mikä on aseman suurin kesäkuukausien sademäärä.

Suurin Ilmatieteen laitoksen tietokannasta löytyvä lukema on Kajaanin Saaresmäen havaintoasemalta, jossa kesän 2012 aikana satoi vettä 421,3 millimetriä. Kesän 2012 sateet saivat muun muassa Oulujärven tulvimaan.

Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta ei pidä kertyneitä sateita erityisinä, sillä meteorologiassa ”poikkeuksellisella” tarkoitetaan ilmiötä, joka tapahtuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

”Harvinainen” vastaavasti tarkoittaa sitä, että ilmiö esiintyy harvemmin kuin kerran 10 vuodessa mutta useammin kuin kerran 30 vuodessa.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi