1. yle.fi
  2. Uutiset

Arkkitehti sai erikoisen toimeksiannon – nyt vaatimaton kerrostalo haastaa Olympiastadionin kisassa Finlandia-palkinnosta

Vuosikymmenien unelma toteutui, kun vuokratalo valmistui viime vuonna Kotkan keskustaan.

arkkitehtuuri
toritalo.kotka.jani.prunnila.jpg
Kerrostalo rakennettiin keskeiselle paikalle Kotkan torin laitaan. Jani Prunnila

Torin laidalla seisova kerrostalo muistuttaa palaa suuressa palapelissä. Se on tiukasti kiinni naapureissaan, mutta valkoista väriä lukuun ottamatta julkisivu ei juurikaan poikkea viereisistä rakennuksista.

Nyt Kotkan keskustassa sijaitseva, viime vuonna valmistunut talo on valittu ehdolle arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi. Yksinkertainen kerrostalo kilpailee siis samassa sarjassa muun muassa Helsingin Olympiastadionin kanssa.

Kortteli, jossa talo sijaitsee, on ollut saman suvun omistuksessa jo yli sata vuotta.

– Arkkitehdin suunnittelema uusi rakennus on ollut yli sukupolvien menevä unelma. Sota katkaisi äidinäitini aloittaman rakentamisketjun. Kesti näin kauan, että unelma toteutui, kertoo Agda Kolmioiden perikunnan edustaja Tiina Halonen.

Lue lisää: 18-vuotias Agda saapui lehmän ja hevosen kanssa kaupunkiin – pani pystyyn oman talon ja korttelin: Nyt ne ovat pysyneet suvun naisilla jo yli sata vuotta

Vertaus palapeliin ei ehkä ole kovin kaukaa haettu. Halonen nimittäin halusi talon, joka istuu juuri tähän paikkaan sekä pihan että torin puolelta.

– Se on ollut aina se torin reuna. Se on ollut kohta, mistä jatketaan.

Kotkan Toritalon suunnitellutta Jani Prunnilaa haastattelee Kirsi Lönnblad.

Arkkitehdin löytyminen oli vaikeaa

Talon alta purettiin pois kaksi vanhaa rakennusta, mistä nousi Kotkassa pieni kohu. Asukkaat eivät olisi halunneet luopua sympaattisista, pastellinvärisistä taloista.

– Alku oli minulle hankala, koska suhtaudun asiaan niin tunteellisesti.

Halosen mukaan oikean arkkitehdin löytäminen oli vaikeaa. Hän halusi arkkitehdin, jonka kanssa ajatukset menisivät yhteen. Sitten hän bongasi Helsingistä mielenkiintoisen talon.

– En tuntenut lainkaan Jani Prunnilaa, joka oli suunnitellut talon Huvilakujalle Helsinkiin. Seurasin talon rakentamista uteliaisuudesta. Se puhui minulle niin voimakkaasti, että rohkenin soittaa hänelle.

toritalo.kotka. jari.prunnila2.jpg
Parvekkeet ovat sisäpihan puolella.Jani Prunnila

Niinpä arkkitehti Jani Prunnila sai muutama vuosi sitten mielenkiintoisen puhelun, kun Tiina Halonensoitti ja pyysi tätä suunnittelemaan Kotkaan vuokratalon.

Toimeksianto oli monella tapaa poikkeuksellinen. Talo tulisi keskeiselle paikalle kauppatorin laitaan. Rakennuttajana olisi yksityishenkilö, mikä on tänä päivänä harvinaista vuokrakerrostalojen kohdalla.

Lisäksi suunnitelma oli alussa varsin avoin.

– Varsinaista tilaohjelmaa tai tavoitettakaan ei alussa ollut, vaan hyvin pitkillä keskusteluilla vähitellen tutkailimme, mitä olemme tekemässä, Prunnila kertoo.

"Tunnelma on kuin Etelä-Euroopasta"

Halosella oli paljon asuntoihin liittyviä toiveita valmiina: hän halusi selkeät eteiset, isot kylpyhuoneet ja sisäpihalle avautuvat ranskalaiset parvekkeet. Asuntojen tuli olla myös valoisia. Lopullinen muoto kirkastui silti vasta kuukausien jälkeen.

– Pallottelimme ideoita yhdessä. Hän ohjasi minua ja minä häntä. Yhteistyö oli hyvin hedelmällistä, kertoo Tiina Halonen.

Keskustelujen pohjalta syntyi talo, jonka torin puolella on rytmikkäät ikkunarivit ja pihan puolella parvekkeita, ikkunoita ja muuta elävää elämää. Talo herääkin eloon juuri sisäpihan puolella, ja sen valmistuttua meteli purettujen talojen kohtalosta on vaiennut.

Halonen näkee sisäpihalle suoraan omasta kodistaan, ja on näkymään tyytyväinen.

– Vanhojen rakennusten aikaan piha alkoi kuolla. Nyt tunnelma on kuin Etelä-Euroopasta. Ihmiset syövät parvekkeilla, astiat kilisevät ja kuuluu puheensorinaa. Se tuottaa minulle iloa melkein päivittäin.

Lue seuraavaksi