1. yle.fi
  2. Uutiset

Puinnit hyvällä mallilla Pohjois-Karjalassa – viljoista odotetaan keskinkertaisia satoja

Viljoista ei tänä syksynä saada huippusatoja, mutta kuiva alkukesä aiheutti vähemmän jälkiversontaa kuin Etelä-Suomessa.

viljankorjuu
Viljan puintia vehnäpellolla Liperissä syyskuun alussa.
Poutasäät suosivat puinteja Pohjois-Karjalassa vielä syyskuun alussa. Kuvassa Osmo Koponen pui luomuvehnäpeltoa Liperin Puromäessä.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Puimurit säksättävät nyt Pohjois-Karjalan pelloilla pitkää päivää, kun on kiire saada tuleeentunut vilja talteen hyvällä säällä.

Luonnonvarakeskus arvioi viljasatoa valtakunnallisesti keskinkertaiseksi, mutta viime vuotta heikommaksi.

Kasvintuotannon asiantuntija Kaisa Matilainen Proagriasta kertoo, että Pohjois-Karjalassa odotetaan keskimääräisiä satoja niin ohrasta, kaurasta, rukiista kuin vehnästäkin.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä traktorit ja puimurit ajelevat nyt aamusta iltamyöhään pelloilta toiselle.

– Heti, kun kaste aamulla häviää, pellolta rupeaa pöly nousemaan, kertoo yksi kiireisistä viljelijöistä, siemenviljan kasvattaja ja välittäjä Osmo Koponen.

Hänellä on puitavaa omilla ja sopimusviljelijöiden pelloilla eri puolilla Liperiä yhteensä lähes 300 hehtaaria.

– Ihan mukavasti nyt sänki loistaa, hyvin on päästy puimaan ja on ollut mukavia kelejä - toivotaan, että jatkuu. Myöhäiset herneet ja vehnät on vielä puimatta, muuten alkaa kaikki olla laarissa, Koponen kertoo.

Hän on tyytyväinen, vaikka huippusatoa ei olekaan tulossa.

– Sadossa jäädään normaalista, mutta se on tasalaatuista. Jälkiversontaa on jonkin verran, mutta ei niin pahoja tilanteita kuin Etelä- ja Länsi-Suomessa, Koponen toteaa.

Peruna on Proagrian asiantuntijan Kaisa Matilaisen mukaan kasvanut hyvin ja saanut sopivasti vettä, joten perunasadosta odotetaan keskitasoa parempaa.

Herneen viljelyala on kasvanut myös Pohjois-Karjalassa ja hernesadosta odotetaan kohtuullista.

Hernettä kasvatetaan enimmäkseen viljan joukossa lähinnä säilörehuksi. Puitavaa elintarvikekäyttöön tulevaa hernettä maakunnassa kasvatetaan vähemmän.

Lue seuraavaksi