1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Ylen tuore kannatusmittaus ei helpota Katri Kulmunin asemaa puheenjohtajakisassa

Keskustan hieman parantunut kannatus ei ole vielä lähellä tasoa, johon Katri Kulmuni lupasi nostaa keskustan kannatuksen viime vuoden puoluekokouksessa, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Suomen Keskusta
Katri Kulmuni politiikan toimittajien tentissä ravintola Sunnissa.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni lupasi nostaa keskustan Suomen suurimmaksi puolueeksi viime vuoden puoluekokouksessa Kouvolassa.Silja Viitala / Yle

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kuvaili keskustan tilannetta vaarallisen huonoksi, kun hän ilmoittautui puheenjohtajakisaan mukaan heinäkuun lopussa.

Saarikko viittasi sanomisellaan paitsi keskustan heikkoihin kannatuslukemiin mutta myös suomalaisten mielikuviin puolueesta.

Ylen torstaina julkaisemassa kannatusmittauksessa keskustan kannatus nousee kuukauden takaisesta mittauksesta hieman alle prosenttiyksiköllä 11,3 prosenttiin.

Kannatus pysyttelee kuitenkin samalla tasolla kuin aiemmissa kyselyissä tänä vuonna.

Tuoreesta mittauksesta ei ole hyötyä istuvalle puheenjohtajalle Katri Kulmunille, joka linjasi Kouvolan puoluekokouksessa vuosi sitten, että keskustan pitää olla yli 20 prosentin puolue.

Kulmuni tosin asetti tavoitteensa ensi kevään kuntavaaleihin ja hän on siksi toistellut, että hänen työnsä on yhä kesken.

Mutta millaista värinää tuore kannatusmittaus luo viikonlopun puoluekokoukselle?

Kulmunin lupaus kaukana todellisuudesta

Keskustan puheenjohtajaehdokkailla ei ole suuria eroja, mitä tulee heidän poliittisiin linjoihinsa. Kaikki heistä painottavat aluepolitiikkaa, yrittäjyyttä ja hyvinvointipalveluiden säilyttämistä.

Lähinnä ehdokkaiden välillä on nähty eroja siinä, millaisia johtajia he sanovat olevansa.

Kulmuni on mainostanut olevansa mielellään hallituksessa ”maanvaiva” (siirryt toiseen palveluun), jos sillä saadaan puolueen tavoitteita läpi.

Saarikko on puolestaan karsastanut tahtopoliitikon mainetta (siirryt toiseen palveluun). Hänen mukaansa hallituksessa puolueet yleensä onnistuvat tai epäonnistuvat yhdessä.

Tämä ei hänen mukaansa tarkoita sitä, että puolueen tavoitteet jätetään hallituksessa syrjään.

Moni keskustalainen puoluekokousedustaja pohtiikin nyt sitä, millainen puheenjohtaja voisi nostaa puolueen kannatusta eniten.

Tuore puoluekannatusmittaus ei helpota Kulmunin asemaa, sillä hän on luvannut nostaa keskustan Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Keskustalaiset odottavatkin paljon suurempia kannatuslukemia kuin mitä puolue sai Ylen kannatusmittauksessa.

Kysymys nyt kuuluukin, uskovatko puoluekokousedustajat siihen, että Kulmuni pystyisi toteuttamaan lupauksensa ensi kevään kuntavaaleissa vai ei.

Saarikko ei puolestaan ole luvannut samankaltaisia kannatuslukemia. Hänen on kuitenkin vakuutettava keskustalaiset siitä, että hänen tyylillään puolue nousee alhosta.

Saarikko puheenjohtajakisan ennakkosuosikki

Ennen keskustan puoluekokousta on tehty useita kyselyitä, joilla on pyritty mittaamaan puheenjohtajakisan tilannetta.

Ylen kyselyssä Saarikkoa kannatti lähes puolet keskustavaikuttajista, kun Kulmunille antoi tukensa kolmannes vastaajista. Kysely lähetettiin 190 keskustalaiselle, joista 109 vastasi.

Helsingin Sanomat puolestaan teetti kyselyn (siirryt toiseen palveluun)keskustan kannattajille, joista 39 prosenttia kannatti Saarikkoa ja 35 prosenttia antoi tukensa Kulmunille. Kyselyitä ovat tehneet myös Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) ja MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Kaikkien kyselyiden viesti on ollut samankaltainen. Saarikko on ennakkosuosikki puheenjohtajakisassa, mutta kisa ei ole vielä taputeltu.

Lopputuloksen ratkaisevat 2 416 puoluekokousedustajaa, joita ei ole vielä yhdessäkään kyselyssä kuultu.

Voit keskustella artikkelista 4.9.2020 kello 23.00 asti.

Lue lisää:

SDP:n kannatushuippu taittui puoluekokoukseen – kokoomus kiri kiinni perussuomalaisia

Ylen kysely: Lähes puolet keskustavaikuttajista antaa tukensa Annika Saarikolle puheenjohtajakisassa

Kesän tapahtumien jälkipyykki kiristi tunnelmaa keskustan puheenjohtajaehdokkaiden tentissä – Katri Kulmuni: "Annika, olisit voinut kilauttaa minulle"

Lue seuraavaksi