1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. koronavirus

Timo Harakka: Lakimuutos vaatisi Suomeen tulevaa ulkomaalaista esittämään todistuksen negatiivisesta koronatestistä – tarkistusvelvollisuus yhtiöille

Lakiesityksen mukaan testiä vaadittaisiin tarvittaessa THL:n esityksestä ja vain riskimaista tulevilta ulkomaalaisilta.

Esitys tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että kuvan kaltaista lentokenttätestaamista Suomen päässä voitaisiin siirtää matkustajan vastuulle lähtömaahan. Kuva Turun lentoaseman koronatestaajista. Kuva: Mika Puska

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) tiedotti keskiviikkona, että ministeriö valmistelee pikavauhdilla uutta lakia koronan ja muiden tartuntatautien torjuntaan. Laki velvoittaisi kuljetuspalvelun tarjoajan edellyttämään Suomeen tulevalta matkustajalta todistusta negatiivisesta tartuntataudin testituloksesta.

Esityksen mahdolliset vaikutukset kuljetusyrittäjiin tai suhteutuminen Schengen-säädöksiin on vielä osittain epäselvää.

Liikenne- ja viestintäministeriön lainsäädäntöjohtaja Silja Ruokola kertoo Ylelle, että velvollisuus tarkistaa todistus negatiivisesta tartuntatautitestistä olisi yrittäjillä. Tässä tilanteessa puhutaan koronatestistä, mutta lakiesitys olisi sovellettavissa mihin tahansa lain tarkoittamaan tartuntatautiin.

Käytännössä esimerkiksi laiva- tai lentoyhtiöiden tulisi tarkistaa todistus muiden matkustusasiakirjojen tarkistamisen yhteydessä. Esitys on lähdössä lausunnoille maanantaina.

– Yksi tavoite lausuntokierroksella on kuulla yrittäjiä siitä, mitä tämä heiltä vaatisi ja kuinka paljon se aiheuttaisi lisätyötä, Ruokola sanoo.

Esityksen mukaan vaatimus todistuksesta kohdistuisi vain niin sanotuista riskimaista tuleviin matkustajiin.

Esityksen todistuksen vaatimisesta tekisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Sen pohjalta päätöksen asiassa tekisi Liikenne- ja viestintävirasto.

Virastolla olisi laiminlyöntitapauksessa mahdollisuus asettaa sanktioita yrittäjälle. Schengen-maiden ulkopuolelta tulevien riskimaiden matkustajien osalta tarkastuksesta vastaisi myös Rajavartiolaitos.

Harakka tarkensi esitystä keskiviikkona STT:lle. Hänen mukaansa vaatimus todistuksesta ei koskisi suomalaisia tai Suomessa vakituisesti asuvia ulkomaalaisia matkustajia. Näin vaatimus ei Harakan mukaan ohita perustuslakiin kirjattua oikeutta palata kotimaahan.

Harakka kertoi STT:lle myös, että vaatimusta ei sovellettaisi rajaliikenteessä, jossa kuljetaan esimerkiksi yksityisautolla.

Schengen-maissa vastaavaa on jo käytössä

Kaikki oikeuskäytäntö, joka liittyy Schengenin sisäiseen liikkumisvapauteen, on Ruokolan mukaan ajalta ennen koronapandemiaa. Koronan aikana moni maa on hänen mukaansa jo asettanut vastaavanlaisia vaatimuksia.

– Tuomioistuinkäytäntöä ei tällaisesta ole.

Ruokolan mukaan komissio on suuntaviivoissaan pyytänyt jäsenmaita käyttämään suhteellisuusperiaatetta. Liikkumisenrajoittamistoimenpiteisiin pitäisi turvautua vain, jos muita keinoja ei ole.

– Oletan, että komissio on kiinnostunut tällaisesta. Odotan aiheesta keskustelua, Ruokola sanoo.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola kertoo, että esityksen sisältöä käydään läpi yhdessä sisäministeriön, oikeusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä rajavartiolaitoksen kanssa.

Lakia ollaan tekemässä pikavauhdilla, sillä sen on tarkoitus tulla Eduskuntaan jo 24. syyskuuta, jolloin se voisi tulla voimaan aikaisintaan lokakuussa.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomeen matkustaville kaavaillaan pakollista testiä, uusia tartuntoja 19, neljännes suomalaisista ladannut koronavilkun