Suomalaiskapellimestarin uhkailuun johtaneessa kohussa uusi käänne: Rule, Britannia! lauletaan sittenkin BBC:n konsertissa

Proms-konserttien päätösillan huipennuksesta ehti syntyä Britanniassa kiihkeä taistelu.

Britannia
Valtava yleisöjoukko Royal Albert Hallin salissa. Etualalla suuri Britannian lippu.
Last Night of the Proms huipentuu tavallisesti monituhatpäisen yleisön ja satapäisen kuoron yhteislauluun. Tänä vuonna laulajia on pieni joukko. Kuva on otettu vuoden 2014 päätöskonsertissa.Will Oliver / EPA

Konserttiohjelmiston vuoksi kovan kohun keskelle joutunut Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) on antanut periksi ja muuttanut aiempaa päätöstään. Proms-konserttisarjan päätösillan huipentumassa Lontoon Royal Albert Hallissa kuullaan sittenkin Rule, Britannia! ja Land of Hope and Glory laulettuina versioina.

Konsertin jokavuotisen loppuhuipennuksen ympärillä on käyty viime päivinä kiivasta väittelyä. Konsertin johtava suomalainen kapellimestari Dalia Stasevska joutui jopa uhkailujen kohteeksi, vaikka BBC tiedotti ettei tämä tehnyt päätöstä asiasta.

Lue myös: Suomalaiskapellimestari joutui poliittisen kohun keskelle Britanniassa – myös perhettä uhkailtu

Kohu sai alkunsa, kun The Sunday Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) julkaisi uutisen, jossa BBC:n väitettiin poistaneen kansallismieliset laulut Promsien päätöskonsertista. Lehdessä sanottiin kapellimestari Stasevskan tukevan Black Lives Matter -liikettä. Lauluosuuksien sanoituksissa on puolestaan kaikuja kolonialismin ajoilta.

Lehtiuutisen jälkeen asiaan tarttui Brexit-puolueen Nigel Farage, konservatiivinen iltapäivälehdistö ja lopulta pääministeri Boris Johnson.

BBC pyrki hälventämään kohun perustelemalla ohjelman muuttamista koronavirusrajoituksilla. Esityksissä on tavallisesti mukana yli satapäinen joukko kuorolaulajia, jotka nyt joutuvat virusrajoitusten vuoksi jäämään pois. Komeita kuoro-osuuksia ei siksi nyt päästäisi kuulemaan.

Kun Rule, Britannian! ja Land of Hope and Gloryn esittäminen ilman lauluosuuksia ei riittänyt kohun laannuttamiseen, ilmoitti yhtiö keskiviikkona, että laulut kuullaan sittenkin konsertissa 12. syyskuuta.

Laulajien joukko on tosin huomattavasti tavanomaista pienempi, eikä konserttisalissa ole paikalla lauluun yhtyvää tuhansien henkien yleisöä.

– Kuten olemme koko ajan selvästi sanoneet, niin yleisö voi täysin vapaasta laulaa mukana kotona, BBC:n lausunnossa todetaan.

BBC:n muuttuneesta päätöksestä on uutisoinut myös muun muassa uutiskanava Sky News (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Suomalainen Dalia Stasevska sai pestin BBC:n orkesterista, kun nuoret naiset jyräävät kapellimestareina – "Päivääkään nuorempi en haluaisi olla"