Haavisto tuomitsee Navalnyin myrkytyksen: Kyse on kemiallisen aseen käytöstä, tekijät on saatava vastuuseen

Ulkoministeri pitää jo sitä erittäin vakavana, että Novitšokin kaltaista vaarallista ainetta on liikkeellä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi EU:n ottavan yhteisesti kantaa myrkytystapaukseen, kun kaikki tarvittavat tiedot ovat selvillä. Kuva: Toms Kalnins / EPA

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää tietoja venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytysepäilyjen vahvistumisesta erittäin huolestuttavana.

– Kysymys on Novitšok-hermomyrkyn kohdalla kemiallisesta aseesta, ja sen käyttö kaikissa olosuhteissa ja kenen tahansa toimesta on tuomittavaa, Haavisto jyrisee.

Haaviston mukaan kyseinen myrkky on erikseen kielletty kemiallisten aseiden kieltosopimuksessa, eikä ainoastaan sodankäyntitarkoituksissa.

Haavisto vaatii, että tekijät saatetaan vastuuseen. Hän sanoo katseen nyt kääntyvän niihin olosuhteisiin, missä Navalnyi on voinut myrkkyä saada.

– Myrkytys on tapahtunut Venäjän maaperällä. Venäjän yhteistyötä tarvitaan, kun selvitetään, miten myrkky on Navalnyille joutunut.

– EU:n on myös yhdessä muodostettava kantansa, mutta koska uutinen on kovin tuore, yhteisiä päätöksiä ei vielä ole, Haavisto sanoo.

Haavisto pitää jo sitä erittäin huolestuttavana, että Novitšokin kaltaista vaarallista ainetta on liikkeellä ja sitä joku käyttää.

Tasavallan presidentii Sauli Niinistö pitää kemiallisen aseen käyttöä järkyttävänä tekona ja sanoo, että kansainväliselle yhteisölle on tärkeätä saada tapahtumista täysi selvyys.

Merkel vaatii Venäjältä selitystä

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui keskiviikkona myrkytystä murhan yritykseksi.

Merkel sanoi toimittajille jo perjantaina, että yhteiseurooppalainen reaktio Venäjää vastaan on mahdollinen, kun Navalnyin myrkytyksestä saadaan lisätietoa.

– Yritämme sitä, kun tapauksen taustoista on enemmän selvyyttä.

Merkel otti samassa yhteydessä esiin vuonna 2018 Britanniassa tapahtuneet Skripalien myrkytykset, joiden seurauksena länsimaat karkottivat kymmeniä venäläisdiplomaatteja. Myös Suomesta karkotettiin tällöin yksi venäläisdiplomaatti.

Skripalien myrkytyksessa Britanniassa käytettiin samaa Novitšok-hermomyrkkyä. Myrkky on kehitetty aikoinaan Neuvostoliitossa.

Aiheesta aiemmin: