Tutkimusjohtaja Hanna Smith: Tavoitteena oli ehkä saada Navalnyi ulos Venäjältä, muttei surmata häntä

"Navalnyin myrkytys on osa sitä historiallista jatkumoa, jonka lähtökohtana on Venäjän turvallisuuskoneisto."

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith Kuva: Yle

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin mukaan on mahdollista, että Venäjän tunnetuin vallan kriitikko Navalnyi haluttiin vain pois Venäjältä, ei välttämättä hengiltä.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin ei suoraan olisi vastuussa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä, on tapaus jälleen ulkovalloille yksi osoitus Venäjän autoritaarisuudesta ja viranomaisten itsevaltiudesta, uskoo Hanna Smith.

– Suoraan se ei ole Putin, mutta ehkä sillä ei ole loppupeleissä enää merkitystäkään, koska kaikki näkevät sen kuitenkin niin ulkoapäin. Pitkässä juoksussa jokainen tällainen tapahtuma vaikuttaa siihen, että kuilu lännen, Euroopan ja Venäjän välillä kasvaa, Smith sanoo.

Navalnyin myrkyttäminen on osa sitä historiallista jatkumoa, jonka lähtökohtana on Venäjän turvallisuuskoneisto.

– Kun joku henkilö koetaan petturina, niin siinä kohdassa Venäjän turvallisuuspalvelulla on ollut tapana ottaa keinovalikoimaan myrkytys, Smith kertoo.

"Syytä ei tarvita"

Jo ennen kuin tieto Navalnyin myrkytyksestä varmistui, kummasteltiin mahdollisen teon ajankohtaa.

Venäjällä ei ole juuri nyt tulossa valtakunnallisia vaaleja, eikä oppositiojohtaja ole normaalia vallanpitäjien ärsyttämistään kummempaa viime aikoina tehnyt.

Syyskuun puolivälissä eri puolilla Venäjää tosin on paikallisvaaleja, joiden kampajointiin Navalnyi osallistui aktiivisesti presidentin tukipuoluetta vastaan.

Smithin mukaan mitään yksittäistä syytä ei välttämättä edes tarvita.

– Joskus on parempikin, ettei suoraa syy-yhteyttä ainakaan ulkopuolisen silmin olekaan, koska näin tilannekuva hämärtyy. Navalnyistä on kuitenkin pitkässä juoksussa tullut aina vain vaikeampi vastustaja, oli sitten vaaleja tai ei.

– Toiminta on koko ajan saatu organisoitua paremmin, ja kannattajia on tullut lisää. Jos oppositio tämän seurauksena järjestäytyisi yhä paremmin, se olisi vakava asia vallanpitäjille.

Kansainvälinen yhteisö luonnollisesti tuomitsee jyrkästi myrkytyksen, mutta sitä, mitä muuta myrkytyksestä seuraa, on vaikea arvioida

– Venäjä toivoo, että tämä jäisi paheksuntaan. Toisaalta ulkovaltojen on nyt vaikeampi puuttua tähän, koska myrkytys tapahtui Venäjällä ja osapuolet olivat Venäjän kansalaisia. Ulkoapäin toisen valtion selkkauksiin puuttuminen on vaikeaa, Smith summaa.

Artikkelia on korjattu 3.9. klo 7.54. Jutussa kerrottiin, että Venäjällä ei ole lähiaikoina vaaleja, mutta syyskuussa on tulossa paikallisvaaleja eri puolilla Venäjää.

Aiheesta aiemmin: