1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Haavisto

Ulkoministeri Haaviston rikosepäilyjen käsittely jatkuu perustuslakivaliokunnassa

Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto

Haavisto kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa torstaina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) rikosepäilyjen käsittelyä.

Perustuslakivaliokunnan jäsenillä on ollut kesätauolla perehdyttävänään yli tuhatsivuinen esitutkintamateriaali, joka liittyy Haaviston toimintaan al-Holissa olleiden suomalaisten kotiuttamisessa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan käsittelylle ei ole asetettu takarajaa, mutta valiokunta on varannut sille hyvin aikaa heti alkusyksystä.

Onko esitutkintamateriaalista helposti vedettävissä johtopäätöksiä?

– Oikeastaan se sitten tarkentuu asiantuntijakuulemisten jälkeen. Niihinhän me aika paljon nojaamme omassa työssämme, Ojala-Niemelä sanoo STT:lle.

Torstaina aloitetaan asiantuntijakuulemiset, joita on Ojala-Niemelän mukaan useamman kokouksen verran. Välikeskusteluja ei ole tarkoitus käydä, vaan valmistava keskustelu käydään kaikkien kuulemisten jälkeen.

Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto. Syyte käsiteltäisiin valtakunnanoikeudessa, joka on kokoontunut tasavallan historian aikana aiemmin vain neljä kertaa.

Haavisto kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Aiheesta lisää:

Al-Holista palasi jälleen äiti lapsineen Suomeen – UM myönsi matkustusasiakirjat mutta ei auttanut perhettä paossa

Ylen kysely vihreille: Haaviston palvonta saa jo jumaloivia piirteitä, rikosepäily ei suosiota syö – ohisaloja toivotaan muillekin puolueille

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti vilauttaa vihreää valoa edeltäjänsä Jaakko Jonkan ajatuksille: Politikointi pois ministeririkoksen käsittelystä

Haaviston rikosepäilyn käsittely jatkuu syyskuussa – perustuslakivaliokunta varautunut käsittelemään vielä kesän aikana EU:n elvytysrahastoa