Hyppää sisältöön

Amnesty: Iranin bensaprotesteissa kiinniotettuja kidutettiin järjestelmällisesti tunnustusten saamiseksi

Jopa 10-vuotiaiden lasten on kerrottu joutuneen pidätetyiksi marraskuussa puhjenneiden levottomuuksien yhteydessä.

Autoilijat tukkivat marraskuussa 2019 moottoritien Teheranissa vastalauseena bensan hinnan korotuksille. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin turvallisjoukot syyllistyvät ”järkyttäviin ihmisoikeusloukkauksiin” viime marraskuussa puhjenneiden bensamielenosoitusten yhteydessä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International (siirryt toiseen palveluun).

Kymmenet protesteissa kiinniotetut naiset ja miehet ovat kertoneet järjestölle järjestelmällisestä kidutuksesta tekaistujen tunnustusten saamiseksi. Pidätettyjä muun muassa hakattiin, ruoskittiin, heille annettiin sähköshokkeja ja osa kertoi joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Yli 7 000 ihmistä pidätettiin protestien yhteydessä. BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan pidätettyjen joukossa oli jopa 10-vuoden ikäisiä lapsia. Satojen ihmisten kerrotaan kuolleen.

Levottomuudet puhkesivat eri puolilla Irania sen jälkeen, kun maan hallitus ilmoitti marraskuussa yllättäen nostavansa bensan hintaa 50 prosenttia. Iranin korkeimman oikeuden johtaja kuvasi tuolloin muun muassa, että protesteja organisoitiin ulkomailta käsin.

”Valeteloituksia, kynsien repimistä, sähköshokkeja”

Amnesty kertoo tuoreessa raportissaan, että viiden protestipäivän aikana Iranin turvallisuusjoukot surmasivat ainakin 304 ihmistä. Suurin osa surmatuista miehistä, naisista ja lapsista kuoli ampumahaavoihin.

Iranin sisäministeriön mukaan alle 225 ihmistä kuoli levottomuuksien yhteydessä.

Amnesty kertoo haastatelleensa raporttiaan varten 60 pidätettyä sekä tämän lisäksi 14 henkilöä, jotka joko todistivat kidutuksia tai tutkivat niitä.

Pidätetyt ovat kertoneet, että järjestelmällisellä kidutuksella turvajoukot painostivat heitä tunnustamaan muun muassa osallisuutensa protesteihin sekä sen, että he kuuluisivat oppositioryhmiin tai työskentelisivät ulkomaisille hallituksille.

Amnestyn mukaan kidutusmenetelmiä oli laaja kirjo: pidätetyille annettiin sähköshokkeja, heidän sukuelimiinsä suihkutettiin pippurikaasua, heiltä revittiin kynsiä ja heitä valeteloitettiin. Osa passitettiin eristysselliin viikkojen tai jopa kuukausien ajaksi.

Järjestön mukaan sadat pidätetyt tuomittiin suljettujen ovien takana rangaistuksiin, joissa tunnustukset oli saatu kiduttamalla. Monelle langetettiin kuolemantuomio.

Iran ei ole kommentoinut Amnestyn raporttia. Iranin hallitus on kuitenkin aiemmin todennut, että väitteet maan tekemistä väitetystä ihmisoikeusloukkauksista ovat perusteettomia.

Aiheesta lisää:

Internetiin pääsyä rajoitettiin Iranissa bensamielenosoitusten takia – kymmeniä ihmisiä pidätetty

Amnesty: Iranin poliisin ampumien mielenosoittajien omaisilta vaadittu luodin hinta ennen ruumiin luovuttamista

Amnesty: Yli sadan pelätään kuolleen Iranin bensalevottomuuksissa