1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ulkoistaminen

JHL ja Jyty: Oulu työehtoshoppailee ateria- ja puhtauspalvelujen ulkoistuksessa

Ammattiliittojen mukaan siirrettäväksi aiotun kaupungin henkilöstön elanto on kurjistumassa ja työsuhteet vaarantumassa.

Ulkoistaminen
Naudanlihakastiketta ja pastaa.
Oulun kaupunginhallitus käsitelee ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistamista kokouksessaan 28. syyskuuta. Tämän jälkeen asia menee vielä valtuuston pohdittavaksi. Kuvituskuva.Jarkko Heikkinen / Yle

Ammattiliitot JHL ja Jyty arvostelevat Oulun kaupungin suunnitelmia ulkoistaa ateria- ja puhtauspalvelunsa. Liittojen mukaan Oulun kaupungin Kalevassa (siirryt toiseen palveluun)esittämä perustelu säästää 2,5 miljoonaa euroa nimenomaan henkilöstökustannuksista ulkoistamisratkaisulla on pahimman luokan työehtoshoppailua.

Nykyisten työntekijöiden siirtäminen yksityisen palveluntuottajan palvelukseen kurjistaisi pienipalkkaisten ammattilaisten elantoa ja vaarantaisi työsuhteita, ammattiliitot arvioivat.

Ateria- ja puhtauspalvelun ulkoistuksen valmistelun koetaan olevan salamyhkäistä. Lisäksi JHL ja Jyty näkevät, että Oulun kaupungin ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistaminen vaikuttaisi kaupunkilaisten saamiin palveluihin.

Oulun kaupungin tilapalveluiden ateria- ja puhtauspalveluissa työskentelee tällä hetkellä 300 vakituista työntekijää. Palveluista 40 prosenttia hankitaan tällä hetkellä ulkoisilta palveluntuottajilta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty edustavat noin kolmasosaa kunta-alan henkilöstöstä.

Lisää aiheesta:

Oulun kaupunki tavoittelee miljoonasäästöjä ateria- ja puhtauspalvelujensa ulkoistamisesta

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.