1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työvoimapula

Vammaisalalla pulaa osaavista työntekijöistä – tilanne huonontunut Etelä-Savossa parissa vuodessa

Alan vetovoimaa pyritään nostamaan nyt oman hankkeen avulla.

Vammaisalalla on työvoimapula myös Etelä-Savossa. Kuvituskuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Vammaisala työllistää paljon ammattilaisia Etelä-Savossa, mutta alaa vaivaa työvoimapula. Alalla on paljon avoimia työpaikkoja, joihin osaan tulee vain muutama tai ei lainkaan hakemuksia.

Alan vetovoimaa pyritään nostamaan nyt Diakonia-ammattikorkeakoulun kaksivuotisessa Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen -hankkeessa. Hanketta tehdään yhteistyössä työnantajien kanssa Etelä-Savossa.

– Esimerkiksi Vaalijalan kuntayhtymän ja Savas-Säätiö esimiehet ovat tuoneet esille, että on vaikeuksia saada vammaisalalle ammattitaitoista työvoimaa. Tilanne on vaikeutunut erityisesti viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo projektipäällikkö Sari Kautto Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Sosiaali- ja terveysalan tutkintoihin on mahdollista sisällyttää vammaisalalle suuntaavia opintoja, mutta vammaistyön opintojen vetovoima on vähäinen.

Diakonia-ammattikorkeakoulun hankkeessa kokeillaan myös uutta teknologiaa esimerkiksi asiakkaan turvallisuuteen, yhdessä tekemiseen ja aistiärsykkeisiin liittyen.

‒ Moni vammaisalalla työskentelevä on kertonut eksyneensä alalle sattumalta tai vahingossa ja huomannut, miten mahtava ja kiinnostava työ vammaistyö voi olla, sanoo projektipäällikkö Sari Kautto Diakonia-ammattikorkeakoulusta.

Hankkeen kokonaisbudjetti on yhteensä lähes 1,4 miljoonaa euroa. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta Etelä-Savon ely-keskuksen kautta.