LUT-yliopisto nousi maailman 400 parhaan yliopiston joukkoon – erottuu edukseen esimerkiksi yrityksiltä saatavan tutkimusrahoituksen määrässä

Yksi maailman arvostetuimmista yliopistovertailuista eli THE-ranking on nostanut LUT-ylipiston sijoitusta viime vuoteen verrattuna. Kiitosta saa esimerkiksi se, miten paljon LUT:n julkaisuihin viitataan kansainvälisessä tiedeyhteisössä.

LUT-yliopisto saa tuoreessa yliopistorankingissa kiitosta siitä, että sen julkaisuihin viitataan aiempaa useammin kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa ja sen yhteistyö yritysten kanssa toimii hyvin. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Yksi maailman arvostetuimmista yliopistovertailuista on nostanut LUT-yliopiston maailman 400 parhaan yliopiston joukkoon.

Yliopistoja oli vertailussa 1 527 kappaletta. Edellisvuonna LUT oli sijoilla 501-600.

LUT-yliopisto on parantanut sijoitustaan erityisesti siinä, kuinka paljon sen julkaisuihin viitataan kansainvälisessä tiedyhteisössä.

Yliopistojen menestystä listaavan Times Higher Educationin eli THE-rankingin mukaan LUT-yliopiston vahvuuksia ovat yritysten kanssa tehtävä yhteistyö ja tutkimus.

LUT sijoittuu parhaaseen neljännekseen kaikista listatuista yliopistoista nimenomaan yrityksiltä saatavan tutkimusrahoituksen määrässä ja tutkimuksen arvioinnissa.

Suomalaisyliopistoja vuoden 2021 listalta löytyy edellisvuoden tapaan yhdeksän. Kansallisessa vertailussa LUTin sijoitus on viides.

LUTin tutkimuksesta vastaava vararehtori Jari Hämäläinen iloitsee LUT:n saavutuksesta.

– Huolimatta kansainvälisen kilpailun kiristymisestä ja uusien, erityisesti aasialaisten yliopistojen rynnimisestä ranking-listoille, olemme pystyneet parantamaan sijoitustamme merkittävästi, Hämäläinen kertoo tiedotteessa.

Kehityskohteeksi Hämäläinen mainitsee tohtorikoulutuksen. Tohtorintutkintojen määrään suhteessa tutkimus- ja opetushenkilöstön määrään haetaan selkeää parannusta.

– Saimme opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käymissämme tulosneuvotteluissa korotettua tavoitettamme tohtorintutkinnoissa. Niiden kasvattaminen auttaa meitä jatkossa myös näissä kansainvälisissä vertailuissa, Hämäläinen kertoo.