1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuuntele, millainen ääni opastaa tulevaisuudessa rautateiden matkustajia – Kaikkien tunteman "Evan" äänen tilalle tulee "Mia"

Nyt korvattu kuulutusjärjestelmä oli 20 vuotta vanha. 

joukkoliikenne
Aikataulu-näyttöjä Leppävaaran asemalla.
Rautateiden matkustajia 20 vuotta opastaneen "Evan" syrjäyttää nyt "Mia" – videolla ääninäyte. Video: Olli-Pekka Kursi / Yle, Antti Kolppo / Yle

Espoon Leppävaaran asemalla kuuluu uusi ääni, sillä siellä testissä on matkustajatietojärjestelmän uuden ääninäyttelijän "Mian" koekuulutus. Mutta kuka on nainen äänen takana?

– Henkilöllisyyttä en valitettavasti voi paljastaa sopimusteknisistä syistä. Insinööri sanoisi, että kyseinen henkilö on toiminut tässä puheen syntetisoinnin taustaäänenä eli tehnyt studiotyöskentelyä omalla äänellään. Järjestelmä tuottaa kuulutukset käyttämällä studiotallenteita lähteenä, matkustajainformaatiopäällikkö Tuomas Lehteinen Finrailista kertoo.

Salaperäinen Mia on tehnyt studiotyöskentelyä kuukauden päivät. Nyt kun hänen äänensä on syntetisoitu kolmella kielellä – suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi – hänen ei tarvitse studioon enää astua. Tietokoneohjelma voi tuottaa mistä tahansa tekstinpätkästä Mialta kuulostavaa puhetta.

– Uusi järjestelmä muuntaa ohjauskeskuksesta kirjoitetun tekstin suoraan kuulutukseksi, kertoo Finrailin Tuomas Lehteinen.

Äänen syntetisoinnin ansioista esimerkiksi poikkeustilanteisiin voidaan reagoida tuottamalla nopeasti uusia kuulutuksia.

Miksi juuri Mian ääni valikotui uusiin kuulutuksiin?

– Tutkimuksissa naisen puhe on todettu rauhoittavaksi. Naisen äänialoista parhaiten toimii pehmeämpi, alemman rekisterin sävy, matkustajainformaatiopäällikkö Lehteinen sanoo.

Nyt Mian kuulutuksia vasta pilotoidaan Leppävaarassa, mutta uusi ääni on tarkoitus saada käyttöön Helsingin seudun liikenteen (HSL) alueella vuoden loppuun mennessä. Koko maassa päästään kuulemaan Mian kuulutuksia ensi vuoden aikana.

Mia syrjäyttää nyt ääninäyttelijänä "Evan", joka palveli rautateiden matkustajia vuosien ajan. Evan ääninäyttelijä joutui aikanaan viettämään paljon seuraajaansa enemmän aikaa studiossa. Hänen ääntään ei syntetisoitu, ja siksi hän joutui lukemaan jokaisen kuulutuksissa tarvittavan sanan erikseen kolmella kielellä.

Ääninäyttelijän vaihdos on osa laajempaa matkustatietojärjestelmien uudistusta. Matkustajille uudistukset ilmenevät myös asemien näyttöpäätteiden uutena ilmeenä.

Korjattu 4.9. klo 14.38 Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, entisen ääninäyttelijän Evan kuulutuksia kuultiin asemilla noin viiden eikä 20 vuoden ajan. Nyt korjattu kuulutusjärjestelmä oli 20 vuotta vanha.

Lue myös:

VR:n kuuluttajaääni vaihtuu – käy kuuntelemassa ääninäyte

Legendaarinen mind the gap -kuulutus palautettiin - lukijan leski vetosi Lontoon metroon

Lue seuraavaksi