1. yle.fi
  2. Uutiset

Turku aloittaa koronatestaukset satamassa – Ruotsista tulevat matkustajat ohjataan terveysneuvontapisteelle

Turku pilotoi ensi viikolla koronatestejä satamassa. Vain Ruotsista tulevat matkustajat ohjataan terveysneuvontapisteelle. Suomalaiset testataan, mikäli heillä on oireita.

Turku
-
Turun satamaRobert Seger / Turun satama

Turku pilotoi laivanvarustamoyhtiöiden yhteisiä terveysneuvontapisteitä Turun satamassa ensi viikolla. Ruotsista saapuvat matkustajat voidaan ohjata koronavirustestiin.

Ensimmäisenä toimintamallia testataan 7. syyskuuta Viking Linen iltalaivan matkustajille ja 8. syyskuuta Tallink Siljan iltalaivan matkustajille.

– Pisteellä tarjotaan mahdollisuus koronatestaukseen, mutta siellä myös ohjeistetaan omaehtoiseen karanteeniin, kertoo asiantuntijalääkäri Jane Marttila Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta.

Satamaan tulee kaksi terveysneuvontapistettä, joihin ohjataan rajavalvonnan jälkeen. Toinen piste palvelee autokannen kautta poistuvia ja toinen terminaalin kautta poistuvia matkustajia.

Terminaalin kautta Ruotsista saapuvia matkustajia tulee arviolta on noin 20 ja autokannen kautta 20–30 matkustajaa.

– Varustamot ovat järjestäneet niin, että esimerkiksi risteilylipusta tai jostakin muusta tunnisteesta näkee, onko matkustaja tulossa Ruotsista vai onko hän risteilyllä, Marttila kertoo.

Terveysneuvontapisteitä päädyttiin pilotoimaan iltalaivoilla, sillä niillä matkustaa enemmän ihmisiä kuin aamuisin. Neuvontapisteiden toimintaa testataan kahtena iltana. Sen jälkeen arvioidaan, miten terveysneuvonta on järkevää järjestää epidemia-alueelta saapuville.

Satamissa terveysneuvonta ja testaukset kohdistetaan pääasiassa Ruotsista tuleviin matkustajiin. Ruotsi on määritelty yhdeksi koronaviruksen epidemia-alueeksi.

Lue seuraavaksi