Hyppää sisältöön

Oulun kaupunki etsii nyt säästöjä Digi-liikelaitoksesta

Oulun Digi-liikelaitos aloittaa yt-menettelyn, jossa selvitetään osaulkoistuksen mahdollisuutta.

Oulu Digin selvityksessä tarkastellaan ICT-palvelujen ulkoistamisen mahdollisuutta. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Oulun kaupunki selvittää Digi-liikelaitoksen ICT-palvelujen ulkoistusta. Nyt alkavilla yhteistoimintamenettelyllä on tarkoitus kartoittaa, tulisiko ulkoistuksesta säästövaikutuksia.

ICT-palveluihin kuuluvat muun muassa it-tukipalvelut ja päätelaitepalvelut sekä tietojen ja järjestelmien ylläpitoon liittyvät kapasiteettipalvelut.

– Koko Digiä ei ole tarkoitus ulkoistaa, sanoo Oulu Digi-liikelaitoksen johtaja Tapio Matinmikko.

Jos ulkoistus toteutetaan, osa henkilökunnasta siirtyisi uuden työnantajan palvelukseen. Henkilöstön siirto tapahtuisi vuosina 2021–2022 riippuen kilpailutusten aikataulusta.

Yhteistoimintamenettely ei johda henkilöstön irtisanomisiin. Säästömahdollisuudet tarkentuvat selvitystyön kuluessa, samoin mahdollisesti työnantajaa vaihtavan henkilöstön määrä.

Selvitys toimitetaan Oulun kaupungin päättäjille syyskuun puolivälin tienoilla ja päätöksiä asiasta on odotettavissa vielä tänä vuonna.

ICT-palvelujen lisäksi Oulun Digi vastaa tällä hetkellä kaupungin palvelujen digitalisoinnin edistämisestä sekä tietohallintotoiminnoista. Lisäksi se tukee Oulun alueen ICT-alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.

Yt-menettelyllä varaudutaan muutoksiin myös näissä palveluissa. Esimerkiksi työntekijöiden tehtävänkuvat voivat muuttua.

– Kaupunkistrategian digitalisaatiotavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan edelleen tukea, Tapio Matinmikko sanoo.

Oulun Digissä työskentelee tällä hetkellä yhteensä noin sata työntekijää ja lisäksi palveluita tuottaa laaja joukko kumppaneita.

Toimien taustalla on digitaalisen toimintaympäristön muutos, kuten pilvipalvelujen käytön lisääntyminen. Lisäksi mahdollinen sote-uudistus tulee syömään Oulun Digin tuloja hyvinvointipuolelta.

Kaupunki on omistajapoliittisissa linjauksissaan edellyttänyt Oulun Digin toiminnan uudistamista. Selvitys on myös osa konsulttiyhtiö Perlaconin ehdottamia toimenpiteitä säästökohteiden löytämiseksi Oulun kaupungin huonossa taloustilanteessa.

Oulun kaupunki selvittää myös ateria- ja puhtauspalvelujensa ulkoistamista, joka koskisi noin 300 työntekijää.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.