1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin koronavirustilanne on rauhallinen – Broas: "Ei ole merkkejä epidemian kiihtymisestä"

Viime aikojen tartunnat ovat tulleet ulkomailta. Tartuntaketjut on saatu selvitetyksi nopeasti, eikä altistumisia ole tullut monia.

koronavirus
Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas
Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas muistuttaa koronaohjeiden noudattamisen tärkeydestä. Hygienia, maskien käyttö ja turvavälien noudattaminen ovat avainasemassa toisen korona-aallon vaikutusten minimoimisessa.Annu Passoja

Koronavirustilanne on Lapissa tällä hetkellä rauhallinen. Lapin sairaanhoitopiirissä on karanteenissa muutamia ihmisiä, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole yhtään karanteeniin määrättyä.

Lapin sairaanhoitopiirissä viimeisin tartunta todettiin muutama päivä sitten ulkomaan matkalta palanneelta rovaniemeläiseltä, joka osasi itse epäillä tartuntaa, hakeutui testiin ja pysyi karanteenissa oma-aloitteisesti.

– Meillä ei ole merkkejä mistään epidemian kiihtymisestä edes, puhumattakaan epidemiasta. Nämä ovat olleet ulkoa tulleita tartuntoja, jotka on saatu kiinni hyvin nopeasti, tartuntaketjut on katkaistu, eikä ole tullut jatkotartuntoja, kertoo infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Länsi-Pohjassa viimeisin tartuntatapaus on elokuun puolivälistä. Tilanne on pysynyt rauhallisena, sanoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä.

– Ollaan pyrittykin erilaisin ennalta ehkäisevin toimin siihen, että tilanne ei lähtisi pahenemaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on ollut vuoden alusta alkaen 153 ja Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu 112 koronatartuntaa. Tuoreimmat uutiset Lapin koronatilanteesta näet tästä artikkelista.

Toiseen aaltoon on valmistauduttu paremmin

Kesän aikana tartuntojen määrä Lapin sairaanhoitopiirissä on ollut nousussa. Kesäkuussa uusia tapauksia oli kolme, heinäkuussa neljä ja elokuussa jo kymmenen. Elokuussa Utsjoella todetussa tartuntaryppäässä seitsemän pitkäaikaissairasta sai tartunnan Utsjoen terveyskeskuksessa.

Miten koronan toinen aalto tulee jylläämään Lapissa, sen aika näyttää. Nyt siihen ollaan kuitenkin paremmin valmistauduttu kuin ensimmäisen aallon tullessa keväällä, sillä esimerkiksi suojaustarvikkeista ei ole pulaa.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila
Ylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan kevään tilannetta vaikeutti pula suojavarusteista ja osin myös hoitotarvikkeista. Nyt varautuminen on parempaa.Juuso Stoor / Yle

Jyri J. Taskilan mukaan tilanteen ennustaminen on kuitenkin hyvin vaikeaa.

– Oikeastaan ajattelen ennustamisen sijaan niin, että me pyrimme keväällä opituilla erilaisilla ennaltaehkäisevillä toimilla siihen, että jos toinen aalto tuleekin niin se jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

Markku Broas muistuttaa terveysviranomaisten suositusten noudattamisesta: maskin käyttö, turvaväleistä huolehtiminen ja aktiivinen testaaminen ovat Broaksen mukaan tärkeitä. Hän suosittelee myös vastikään julkistetun Koronavilkku-sovelluksen käyttämistä.

– Hyvin tärkeää on jatkaa turvavälien huomioimista ja käsihygieniaa ja toisaalta välttäisin ehdottomasti ulkomaan matkailua ja erilaisia isoja väkijoukkoja. Jos kaikista näistä huolehditaan, niin meillä on Lapissa hyvät eväät estää epidemian tulemista, toteaa Markku Broas.

Riskejä Broas näkee ulkomailla.

– Euroopassa tartuntojen määrä on lisääntymässä monissa maissa ja tietysti on riski, että tartuntoja tulee ulkopuolelta.

Lue lisää: Kuinka helposti taudin voi saada uudestaan, miksei pikatestejä käytetä ja mitä tiedämme jälkioireista? Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin koronasta

Länsi-Pohjassa yhdeksän koronakuolemaa

Länsi-Pohjassa koronaan kuolleita on yhdeksän. Taskilan mukaan menehtyneet olivat iäkkäitä ihmisiä, jotka saivat tartunnan hoitolaitoksissa levinneissä tartuntaketjuissa.

– Haastavin tilanne oli maalis-huhtikuussa. Meillä oli suojaustarvikkeista pulaa ja jouduimme säästämään suojaimia emmekä pystyneet käyttämään niitä niin laajasti kun olisimme halunneet, Taskila sanoo.

Mehiläinen Länsi-Pohja droonilla kuvattuna
Meri-Lapin alueelta on raportoitu yhdeksän koronakuolemaa. Lapista virallisia lukuja ei ole kerrottu. THL:n ohjeen mukaan näin toimitaan silloin, kun kuolemantapauksia on alle viisi.Antti Ullakko / Yle

Myös esimerkiksi näytteenottovälineitä jouduttiin lainaamaan muilta sairaanhoitopiireiltä. Samaan aikaan korona levisi hoitolaitoksissa.

– Meillä oli kolme laitosepidemiaa, joissa iäkkäitä ihmisiä menehtyikin. Ja samaan aikaan oli tehohoidossa ihmisiä, eli varmaan se on ollut toistaiseksi hankalin vaihe, Taskila arvioi.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronan aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrää ei kerrota. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen ohjeistuksen mukaan kuolleita pitäisi olla yli viisi maakunnassa ennen kuin luku julkistetaan.

Lapin Kansan mukaan (siirryt toiseen palveluun) (juttu maksumuurin takana) koronan aiheuttamaan tautiin kuoli elokuussa Utsjoella terveyskeskuksessa todetussa tartuntaketjussa tartunnan saanut iäkäs ihminen. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet eivätkä kiistäneet tietoa.

Tartuntojen lähteet ovat moninaisia

Lappiin tartuntoja on tullut Etelä-Suomesta, Euroopan eri maista ja kauimmat Yhdysvalloista. Kyseessä ovat Broaksen mukaan nuorehkot ihmiset, jotka ovat saaneet tartunnan ulkomaanmatkalla.

– He ovat kuitenkin osanneet hakeutua testeihin täällä Lapissa ja ollaan hyvin nopeasti saatu diagnoosit. He ovat olleet karanteenissa ja altistuneita on ollut aika vähän onneksi.

Muutama tartunta on länsirajan takaa.

– Ruotsista on nyt aika vähän tullut tartuntoja ja Norrbottenin tilanne on kohentunut huomattavasti ja siellä on aika vähän uusia tartuntoja, kertoo Broas.

Länsi-Pohjan alueelle tartunnat ovat ylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan tulleet Etelä-Suomesta ja rajan takaa Ruotsista. Niistä kehkeytyi pitkiä tartuntaketjuja, joiden sammuttaminen vei aikansa.

Lue myös: Lapissa koronantorjuntaa johtavat lääkärit pitävät ryhmämatkailun avaamista mahdollisena – Broas: "Tehtävämme on maksimoida turvallisuus, jos avaamiseen päädytään"

Lue seuraavaksi