Hyppää sisältöön

Suomen Yrittäjät vaatii hallitukselta ripeitä ratkaisuja matkailun pelastamiseksi: Tuhannet työpaikat ovat vaarassa

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan matkailutalven peruminen iskisi laajasti monen maakunnan aluetalouteen.

Yrittäjät näkee, että terveysturvallinen matkailu voidaan taata matkustuskäytävällä, jota voidaan hyödyntää myös reittiliikenteessä. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Suomen Yrittäjät vetoaa hallitukseen, että se tekisi nopeita ratkaisuja Lapin ja muiden maakuntien matkailun pelastamiseksi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan tilanne on erittäin vakava. Hänen mukaansa sadat yritykset ja tuhannet työpaikat ovat vaarassa. Lapissa esimerkiksi maakunnan suurin matkailukonserni on jo ilmoittanut laajojen yt-neuvottelujen aloittamisesta.

– Hallituksen pitää tehdä nopeasti – mieluiten tänään – linjauksia, jotka mahdollistavat matkailutoiminnan. Jos matkailutalvi perutaan, se iskee laajalti aluetalouteen monessa maakunnassa, Pentikäinen toteaa tiedotteessa.

Asiasta on neuvoteltu hallituksessa viime päivinä. Yrittäjien mukaan erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön johto on ollut haluton ratkaisuihin, jotka avaisivat ovea työ- ja lomalennoille.

– On kohtuutonta, jos yksi ministeriö katkaisee matkailutoimialan elämänlangan, Pentikäinen sanoo.

Terveysturvallinen matkailu nähdään mahdollisena

Yrittäjien mielestä tilanne on kohtuuton, jos työmatkat käyvät karanteenin vuoksi mahdottomiksi. Yrittäjäjärjestön mielestä työlennot voisivat olla mahdollisia, jos matkustajalla on tuore negatiivinen testitulos, joka voidaan varmistaa maahan tullessa pikatestein.

Yrittäjäjärjestö näkee, että terveysturvallinen matkailu voidaan taata matkustuskäytävällä, jota voidaan hyödyntää myös reittiliikenteessä. Tätä mieltä ovat myös Lapin terveysviranomaiset.

Lomalentoja varten alan toimijat ovat kehittäneet viranomaisten kanssa malleja, joilla voidaan turvata terveysturvallinen matkailu.

Mallissa tulijat massatestataan lentokentillä, heiltä edellytetään suojainten käyttöä ja heitä pidetään omissa ryhmissään välttäen kontakteja paikallisiin.

– Tilauslennoilla tulee paljon perheitä, jotka pysyvät yhdessä ja joita on helppo ohjata. Lapin koronatorjuntaa johtavat lääkäritkin pitävät ryhmämatkailua mahdollisena, Lapin Yrittäjien puheenjohtaja Pirkka Salo korostaa.

.
.