1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronatartuntojen määrä ryöpsähti Jyväskylässä – kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä: "Ei lisärajoituksia, tilanne riittävän hyvin hallinnassa"

Jyväskylässä on viimeisen kolmen päivän aikana todettu 29 koronavirustartuntaa. Karanteenissa on satoja ihmisiä.

Keski-suomen sairaalan koronakyltti
Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertovat, mitä Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä linjasi kokouksessaan.

Päivittäisten koronatartuntojen määrä Jyväskylässä on viime päivien aikana ollut korkein sen jälkeen kun virus Suomeen rantautui. Kolmessa päivässä kaupungin terveydenhuollon alueella on todettu 29 tartuntaa.

Tartuntojen näytteet on kuitenkin otettu aikaisemmin, sillä analyysien tulosviive on useita päiviä.

Kaupunki avasikin jo eilen aluehallintoviraston kanssa keskustelun rajoitusmahdollisuuksista. Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä linjasi äsken päättyneessä kokouksessaan, että rajoituksia ei tule.

– Tartuntaketjut tunnetaan riittävän hyvin. Ei ole olemassa mitään toimintoa tai palvelua, jonka sulkemalla voisimme merkittävästi taudin etenemistä muuttaa. Me jatkamme olemassa olevia rajoituksia, emmekä lähde uusiin rajoituksiin, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto sanoo.

Koivisto sanoi eilen, että tartuntaketjut eivät ole enää niin hyvin hallinnassa kuin voisi toivoa.

– Olemme nyt käyneet läpi erilaiset yleisökohteet ja tapahtumat, ja arvio on, että niiden rajoittamisella ei olisi vaikutusta. Rajoitteita tulee, jos ne järkeviksi ja tehokkaiksi nähdään, Koivisto toteaa.

Rajoitusten hillitsemisellä on Koiviston mukaan tarkoitus ylläpitää tasapainoa.

– Meidän tavoite on myös pitää tämä yhteiskunta auki. Jos aletaan sulkea kovasti, sillä on omat seurannaisvaikutuksensa. Totta kai tämä tilanne on kaupungin kannalta valitettavaa, mutta ei nämä vielä sellaisia lukemia ole, että nämä kaupungin toimintaan dramaattisesti vaikuttaisi.

Altistumisia koronavirukselle on tapahtunut ainakin rakennustyömailla, yökerhossa, pikaruokaravintolassa ja yksityistilaisuuksissa

Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Ilkka Käsmän mukaan työmaiden kirjanpito siellä kävijöistä on helpottanut tartuntaketjujen selvittämistä.

Tartuntaryppäitä on ilmennyt myös pikaruokaravintola McDonalds'issa ja yökerho Escapessa, joissa asiakkaita on paljon ja altistuneiden jäljittäminen on vaikeampaa. Käsmän mukaan kyseessä ovat yksittäiset tapaukset, joita ei ole pystytty jäljittämään.

– Tilanne on vakava mutta hallinnassa, eikä epidemistä taudin levimäistä ole huomattavissa väestön keskuudessa, Käsmä kommentoi.

Altistusten perusteella satoja ihmisiä on asetettu karanteeniin, ja osa uusista todetuista tartunnoista onkin henkilöillä, jotka olivat jo näytteitä otettaessa karanteenissa. Tulevana lauantaina karanteeni purkautuu noin sadalta ihmiseltä.

Savon Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) korona on jo levinnyt Jyväskylästä Kuopioon.