Kymmeniä cocktailkutsuja Hollywoodissa ja satoja käyntikortteja – kirjailija Max Seeckiä ei nolota kaupata dekkareitaan

Kulttuurivieras, kirjailija Max Seeckin ura on ollut nopea ja menestyksekäs. Hän kuitenkin kartteli pitkään luovaa ammattia.

Kulttuurivieras
Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020
Max Seeck tavoitteli alusta lähtien kansainvälistä menestystä. Hän on tällä hetkellä yksi kiinnostavimmista suomalaiskirjailijoista maailmalla.Antti Haanpää / Yle

Neljä vuotta, viisi menestynyttä kirjaa. Käännösoikeuksia 38 maahan. Kaupan päälle sopimus hollywoodilaisen tuotantoyhtiön kanssa tv-sarjasta. Ja vielä nimi: Max Seeck. Se on kuin luotu painettavaksi dekkarin kanteen.

Seeckin menestystarina itsessään kuulostaa Hollywood-elokuvalta, sillä kaikki on tapahtunut hyvin nopeasti.

Vuonna 2016 samassa markkinointitoimiston huoneessa istui kolmekymppinen esikoiskirjailija. Hän oli toteuttanut haaveensa ja kirjoittanut töiden ohella trillerin. Häntä jännitti tykätäänkö kirjasta, mutta kaikesta huokui määrätietoisuus ja tavoitteellisuus. Tähtäin oli jo silloin korkealla – hän halusi kirjoittaa kirjoja, jotka kiinnostavat myös ulkomailla.

Ja Seeck kirjoitti. Kirjan per vuosi. Samalla markkinointi- ja viestintätyöt jäivät pikkuhiljaa taka-alalle. Seeckistä tuli ensisijaisesti kirjailija.

Kiinnostus heräsi, mutta viime vuosi räjäytti pankin. Uskollinen lukija -kirja myytiin nopeasti 38 maahan ja ensi viikolla ilmestyvän uuden dekkarin Pahan verkon käännösoikeuksia on jo etukäteen ostettu parikymmentä.

Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020
Max Seeckillä on työhuone entisen työpaikkansa tiloissa. Vaikka markkinointiura on jäänyt, on hänellä yhä erilaisia luottamustoimia ja hallituspaikkoja liike-elämässä.Antti Haanpää / Yle

Tähän asti koronapandemia on ollut vain hyödyksi Seeckin kirjailijan uralle. Viime keväänä kalenteri tursusi kaikenlaisia töitä ja tehtäviä. Oli esiintymisiä ja sähköposti kilkkasi viestejä ulkomaisilta kustantajilta. Alkoi näyttää huonolta. Missä ihmeen välissä hän kirjoittaa loppuun Pahan verkko -romaanin?

– Sitten tuli korona ja kalenteri tyhjeni. Kaikki hiljeni ja sain rauhassa kirjoittaa kirjan loppuun aikataulun mukaisesti.

Viiden vuoden ajan syksyt ovat olleet erityisen kiireisiä kirjamessujen ja muiden tapahtumien vuoksi. Tämä syksy on poikkeus, mutta tällä kertaa se sopii mainiosti – perheeseen syntyy marraskuussa toinen lapsi.

Pientä harmitusta on kuitenkin ilmassa matkustusrajoitusten takia. Parin viikon päästä Britanniassa olisi käännöksen julkistaminen. Kyseessä on suuri lanseeraus. Poikkeuksellisen suuri, vahvistavat Seeckin kustantaja ja agentti.

Ja lokakuussa olisi vuorossa Yhdysvallat. Sinne Seeck olisi halunnut, onhan siellä valmisteilla tv-sarjan tuotanto hänen dekkaristaan. Sarjamurhiin ja okkultismiin punotusta juonesta suunnitellaan jopa 12-osaista sarjaa.

Kymmeniä cocktailkutsuja, satoja käyntikortteja

Ei ole aivan sattumaa, että juuri Seeckin kirjasta kiinnostuttiin Hollywoodissa. Se on vaatinut paljon työtä.

– Voi kuulostaa hauskanpidolta, mutta kyllä se on raadollista duunia.

Seeck on käynyt Yhdysvalloissa kymmenillä cocktailkutsuilla, jakanut satoja käyntikortteja ja hymyillyt tauotta. “Hello, I`m Max Seeck from Finland, I have great story ideas.”

Cocktailkutsut Los Angelesissa eroavat melkoisesti suomalaisista juhlista. Seeckin mukaan kukaan ei biletä mielipuolisesti, vaan kaikki minglaavat, verkostuituvat, ottavat pari drinkkiä ja lähtevät kotiin.

– Välillä jäin sinne pyörimään, että mihin kaikki jo lähtivät. Mutta heidän oli oltava taas aamulla oikeissa töissä – tarjoilemassa tai ajamassa Uberia.

Seeck toteaa, että Hollywood onnenonkijoiden luvattuna maana ei ole mikään klisee, vaan täyttä totta. Lähes kaikki haluavat viihdealalle. He tekevät muita töitä samalla, kun yrittävät tavoitella unelmaansa.

Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020
Hollywoodissa on tunnettava oikeat ihmiset. Hulppeissa juhlissa verkostoituminen on kaikki kaikessa.Antti Haanpää / Yle

Tärkeintä on tuntea oikeat ihmiset. Cocktailkutsuilla yritetään verkostoitua epätoivoisesti.

–Kukaan ei oikein tiedä, ketä pitäisi tuntea, joten kaikki haluavat tuntea kaikki. Tuntuu, ettei se johda mihinkään, kun kaikki vain hymyilevät ja taputtavat selkään, että hyvä hyvä. Eikä kukaan soita koskaan takaisin.

Kunnes sitten puhelin pirahtaa.

Hollywoodin käsikirjoittajat pumppasivat tietoja

Seeck korostaa, ettei olisi onnistunut yksin. Hänen kirjallisuusagenttinsa Elina Ahlbäck oli tehnyt valtavan työn tutustuttamalla Seeckin oikeisiin ihmisiin.

Se tuleeko tv-sarja joskus esitykseen Netflixiin tai muuhun suoratoistopalveluun, on vielä kysymysmerkki. Hollywoodissa elokuva- ja tv-tuotantoja valmistellaan usein hyvin pitkälle, kunnes yhtäkkiä voi tulla seinä vastaan.

Mutta Witch Hunterin eli Uskollisen lukijan kohdalla kaikki on edennyt nopeasti. Sopimus allekirjoitettiin viime vuoden lopussa ja nyt käsikirjoittajatiimi työstää tekstiä Seeckin kirjan pohjalta.

Hän ei itse valitettavasti päässyt mukaan käsikirjoitusprosessiin.

– Ymmärrän hyvin, etteivät ne halua tällaista ei-natiivia sinne harjoittelemaan. Mulle riittää hyvin, jos lopputeksteissä lukee story by Max Seeck.

Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020
Elokuvamaailma on aina kiehtonut Max Seeckiä. Hän on ollut mukana elokuvatuotannoissa ja suunnitelmissa on oma elokuva. Se tulee olemaan kauhuelokuva.Antti Haanpää / Yle

Yhteen luovaan palaveriin Seeck ehti kuitenkin osallistua Los Angelesissa juuri ennen kuin koronan matkustusrajoitukset iskivät.

– Ne kyseli ja kyseli kaikkea mahdollista. Silloin ymmärsin, että ne pumppaa nyt kaiken tarvitsemansa tiedon, eivätkä enää tule kyselemään minulta mitään käsikirjoituksen suhteen.

Nyt vain odotellaan, että studio näyttäisi vihreää valoa. Jos hyvin käy, kuvaukset voisivat alkaa jo alkuvuodesta.

Myyminen ei nolota

Markkinointi. Se on melkein kirosana taiteen ja kirjallisuuden parissa. Se on jatkuva napinan aihe. Niin moni haluaisi vain tehdä taidettaan yksin, rauhassa.

Seeck ymmärtää, ettei omasta työstä ventovieraille puhuminen ole aina kivaa, mutta silti, se kuuluu työnkuvaan.

– On vähän naiivia ajatella, että hyvä kirja tai taulu jotenkin mystisesti löytäisi ihmisten tietoisuuteen.

Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020
Max Seeckille on itsestään selvää, ettei hyväkään tuote myy itse itseään. Siitä on pidettävä meteliä.Antti Haanpää / Yle

Seeck on aina mennyt, kun on pyydetty.

Kun uusi kirja on ulkona, hän kiertää puhumassa ja antaa haastatteluja.

–Se on vähän kuin vaalityötä, jalkaudutaan lukijoiden pariin, Seeck vertaa.

Häntä ei nolota mennä puhumaan ihmisille kirjoistaan. Kaupallisen alan koulutuksen saaneena Seeck ymmärtää, että markkinointi ja itsensä myyminen kuuluu pakettiin.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että taiteessa pitäisi tehdä kompromisseja, jos sitä myy. Minäkin kirjoitan kirjani sydämestäni.

Kirjailijapiireissä Seeckin nopeaan menestykseen on suhtauduttu kannustavasti. Kukaan ei ole mollannut tai näyttänyt kateuttaan – ainakaan päin naamaa.

Sen sijaan muuta palautetta on kyllä tullut. Vihaistakin sellaista.

– Vaikuttaa siltä, mitä enemmän on esillä, sitä enemmän tulee myös vihaajia. Joidenkin mielestä kirjoitan ihan skeidaa ja se pitää ilmoittaa kovaan ääneen. En ymmärrä, miksi niitä kirjoja pitää sitten lukea, jos ne niin ärsyttävät.

Jos Nesbø onnistuu, miksen minäkin?

Tie menestyneeksi kirjailijaksi ei ole ollut suora ja seesteinen. Seeck ei kuulu niihin kirjailijoihin, jotka jo ala-asteen aineenkirjoitustunneilla haaveilivat omasta romaanista.

Lähtökohtia siihen olisi kyllä ollut. Seeck on taiteilija Riitta Nelimarkka-Seeckin poika, joten kotona on aina kannustettu luovuuteen ja itsensä ilmaisemiseen. Kesti kuitenkin melkein 30 vuotta ottaa oppi omaksi.

– Jostain syystä tein asioita niin kuin muutkin tekivät. Ajattelin, että taiteilijuus on huuhaata. Ehkä halusin tehdä pesäeroa perheeseen ja taiteeseen.

Seeck opiskeli kaupallisia aineita kolme vuotta Tallinnassa ja suoritti Sveitsissä MBA-tutkinnon. Palattuaan Suomeen hän oli töissä muun muassa pankissa ja markkinointitoimistossa.

– Silloin kaipasin elämältä rakennetta ja kuria. Halusin herätä aamulla, laittaa kauluspaidan päälle ja olla osa työyhteisöä.

Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020
Max Seeck on tyytyväinen, ettei löytänyt luovaa alaa nuorena. - Luulen, että en olisi oikein viihtynyt missään taidelukiossa. Sen sijaan kävin saksalaisen koulun.Antti Haanpää / Yle

Luovuus alkoi kuitenkin kiinnostaa yhä enemmän. Päässä alkoi pyöriä tarinan tynkiä.

Ahaa-elämys tuli, kun Seeck luki lomalla maailmankuulun norjalaisen kirjailijan Jo Nesbøn dekkareita.

– Ajattelin, että nämä ovat ihan hyviä, mutta eivät mitenkään ihmeellisiä. Miksi en minäkin pystyisi tähän?

Siitä alkoi kirjoittaminen.

Naispäähenkilöt kiinnostavat, siis vaihdetaanpa päähenkilö

Nykyään Seeckin elämä noudattaa samaa kaavaa. Syksy on uuden aiheen pyörittelyä, joulukuussa alkaa kirjoittaminen, toukokuussa lähtee valmis käsikirjoitus kustannustoimittajalle ja syksyllä kirja ilmestyy.

Max Seeck, Helsinki, 28.08.2020
Max Seeck halusi kokeilla pystyykö mies kirjoittamaan uskottavasti naispäähenkilöstä. - Se sujui yllättävän hyvin.Antti Haanpää / Yle

Edellisen kirjan kohdalla kaavaan tuli muutos. Päähenkilö vaihtui naiseksi, Jessica Niemeksi.

Seeck harmitteli kirjallisuusagentilleen, kun aiemmat Daniel Kuisma -kirjat eivät olleet lyöneet kunnolla läpi ulkomailla. Ahlbäck ryhtyi heti toimeen ja teki hieman markkinointitutkimusta.

– Elina sanoi, että nyt kiinnostaa naispäähenkilöt, eksoottinen pimeä Pohjola ja sarjamurhat. Sanoin, että selvä, otetaan nuo kaikki!

Jessica Niemi päähenkilönä jatkaa vielä ainakin kolmanteen kirjaan asti. Jälleen kerran esiin nousee kaupallinen ajattelutapa, jota monet paheksuvat, mutta joka on Seeckille täysin looginen.

– Jos Jessica-sarja myy hyvin, en mä sitä tapa.

Lue lisää:

Kasvokkain: Kirjallisuusagentti tietää, miten Hollywood valloitetaan – suomalaisilla kirjoilla tietenkin

Artikkelia korjattu 6.9. klo 10:25 poistettu sana myyräntyö.