Hyppää sisältöön

Michelin-tähtien vaatimukset puuduttivat huippukokki Hans Välimäen: "Kuin aikuisten McDonald's"

Ravintoloitsija-kokki muisteli Puoli seitsemän -ohjelmassa uransa kiireisimpiä vuosia

Hans Välimäki kyllästyi Michelin-tähtien tavoitteluun: "Kuin lyhennetty elinkautinen"
Hans Välimäki kyllästyi Michelin-tähtien tavoitteluun: "Kuin lyhennetty elinkautinen"

Huippukokki Hans Välimäki vieraili Puoli seitsemän -ohjelmassa kertomassa kuulumisiaan. Välimäki kertoi uuden ravintolan avaamiseen liittyvistä työvaiheista ja muisteli aikaansa kahden Michelin-tähden Chez Dominiquessa. Ranskalainen Michelin jakaa vuosittain ilmestyvässä hotelli- ja ravintolaoppaassaan maailman parhaille ravintoloille yhdestä kolmeen tähteä, jotka kertovat ravintolan poikkeuksellisesta laadusta.

– Toisen tähden jälkeen heräsi se ajatus, että ei tässä oikeastaan ole mitään muuta maalia kuin tähdätä kolmanteen. Pohjoismaissa ei ollut silloin kolmansia tähtiä.

Välimäki kertoi, että kolmatta tähteä tavoiteltiin tosissaan monta vuotta. Työpäivät olivat pitkiä ja töitä tehtiin maanantaista lauantaihin.

– Lauantaisin päästiin kotiin puoli kolmen aikaan yöllä. Sunnuntai meni nukkuessa ja iltapäivä tankatessa, kun ruvettiin syömään takaisin energiavajetta, joka oli tullut viikon mittaan.

Kiireisimmiltä työvuosiltaan Välimäki ei muista omien sanojensa mukaan juuri mitään.

– Siellä on vain sellaisia välähdyksiä sieltä täältä, muuten sellaista ihan tasaista putkea. Oltiin niin paljon töissä, että päivät muistuttivat toisiaan.

Ennen pitkää Michelin-tähtien vaatimukset alkoivat tuntua kaavamaisilta ja Välimäki alkoi kaivata enemmän taiteellista vapautta.

– Sanoimme jossain vaiheessa, että tämä on kuin aikuisten McDonald’s. Oli tiettyjä lainalaisuuksia: pitää olla kaviaarit ja pitää olla kyyhkyset. Periaatteessa vaihdat vain maata ja menet eri ravintolaan, niin siellä on samanlaisia raaka-aineita. Jossain vaiheessa se rupesi tuntumaan puuduttavalta.

Chez Dominique oli Suomen ensimmäinen kahden Michelin-tähden ravintola. Välimäki ei usko sen kuitenkaan jäävän viimeiseksi.

– Uskon, että jossain vaiheessa joku nykyjunnuista vetää sen kakkosen ja ehkä kolmosenkin. Siellä on hyviä, lahjakkaita nuoria tulossa.

Katso koko haastattelu Yle Areenasta: