1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin Finnair ja varustamot kommentoivat vaatimusta pakollisesta koronatestituloksesta – "Hoidamme asian"

Liikenneministeriö ilmoitti eilen valmistelevansa vaatimusta negatiivisen koronatestituloksen esittämisestä.

matkailu
Kuvassa on matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2020.
Lentomatkustajat ja -yhtiöt ovat jo useamman kuukauden saaneet tottua moniin uusiin koronasta johtuviin sääntöihin ja käytäntöihin. Silja Viitala / Yle

Laivayhtiöt odottavat tarkempia tietoja siitä, kuinka negatiivisen koronatestituloksen vaatiminen ulkomaisilta matkustajilta käytännössä toimii.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kertoi keskiviikkona, että ministeriö valmistelee uutta lakia, joka velvoittaisi kuljetuspalvelun tarjoajan edellyttämään Suomeen tulevalta matkustajalta todistusta negatiivisesta tartuntataudin testituloksesta.

Vaatimus koskee vain ulkomaisia matkustajia. Suomen kansalainen saisi palata kotimaahan ilman negatiivista testitulosta.

Lentoyhtiö Finnairissa ei nähdä ongelmia testituloksen vaatimisessa. Tähän vaikuttanee se, että vastaavia vaatimuksia on jo käytössä monessa muussa maassa, joihin Finnair lentää.

– Finnair noudattaa aina paikallisia viranomaisohjeistuksia erilaisissa maahantulovaatimuksiin liittyvissä asioissa. Eri mailla on erilaisia vaatimuksia matkustajille, jotkut maat esimerkiksi vaativat negatiivista koronatestitodistusta matkustajilta tai sähköisen terveystietolomakkeen täyttämistä ennen matkaa, Finnairin viestinnästä kerrotaan sähköpostilla.

Finnair kertoo tarkistavansa yleensä check in -vaiheessa ja/tai lähtöportilla, että asiakkaalla on tarvittavat dokumentit ja että kyseisen maan maahantulovaatimukset täyttyvät.

Lentoyhtiö muistuttaa, että ajankohtaisten matkustamisrajoitteiden selvittäminen on aina asiakkaan vastuulla.

Laivayhtiöille uudet todistukset voivat olla mutkikkaampia

Laivaliikenteessä uuteen käytäntöön suhtaudutaan odottavaisesti. Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala kertoo, että käytännöistä keskustellaan parhaillaan ministeriön kanssa.

– Monia kysymyksiä on vielä auki, esimerkiksi tietosuojasta ja todistusten aitouden varmistuksesta, Tuurnala kertoo.

Varustamoiden toiveena on saada matkustajaliikennettä elpymään Viroon, Ruotsiin ja Saksaan. Varustamoissa toivotaan EK:n tavoin, että matkustusrajoituksiin vaikuttava kohdemaan koronatartuntojen ilmaantuvuusluku olisi nykyistä korkeampi.

– Yleisesti voi sanoa, että varustamot ovat panostaneet valtavasti terveysturvallisuuteen, eikä laivoilta ole lähtenyt tartuntaketjuja. Nyt pitäisi saada eteenpäin näkymää, jotta lähialueiden liikenne saataisiin elpymään, ja samalla saataisiin edellytykset elinkeinon harjoittamiselle, Tuurnala toteaa.

Suomenlinnan lautta Viking Mariellan edessä.
Laivayhtiöt toivovat matkustajien pääsevän palaamaan lähialueiden liikenteeseen. Petteri Bülow / Yle

Laivayhtiö Viking Line kertoo seuraavansa valmistelua tiiviisti, ja että monet yksityiskohdat ovat vielä auki.

– Tämä voi olla mahdollisuuskin, jos testataan niin ihmiset pääsevät helpommin matkustamaan. Kaikki toimenpiteet, jotka edesauttavat matkustajaliikenteen käynnistymistä, ovat tervetulleita, jotta voisimme perua lomautuksia, toteaa tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Viking Linelta.

Hän muistuttaa, että myös tautitapausten rajasta keskustellaan.

– Seuraamme tilannetta ja hoidamme asian, kun tarkempia ohjeita tulee.

Yksityiskohtia lakiesityksestä kuullaan viimeistään maanantaina, kun esitys lähtee lausuntokierrokselle.

Lue myös:

Lapista tyrmäys turistien pakollisille koronatesteille –matkailuyrittäjä: "Neljän hengen perheelle 600 euron lisämaksu"

Suomen Yrittäjät vaatii hallitukselta ripeitä ratkaisuja matkailun pelastamiseksi: Tuhannet työpaikat ovat vaarassa

Husky-yrittäjä: "Emme voi laittaa ovia kiinni ja lähteä pois, koirat on ruokittava" – näin neljä lappilaista kertoo matkailukriisin vaikutuksista

Korona iskee kuntiin toden teolla ensi vuonna – talousmoukari osunut erityisesti kasvukuntiin ja isoihin kaupunkeihin, pienet päässeet vähemmällä

Jos Lapin matkailun talvisesonki sakkaa, se voi tarkoittaa nuorten massatyöttömyyttä – Ida Aatsinki: "Kyllä tulevaisuus pelottaa"

Lue seuraavaksi