1. yle.fi
  2. Uutiset

Arktisen alueen maastopalot rikkovat ennätyksiä – hiilidioksidia on päässyt tänä vuonna ilmakehään enemmän kuin koskaan aiemmin

Edellinen ennätys on viime vuodelta.

ilmastonmuutos
Kolme palomiestä taltuttaa metsäpaloa Siperiassa.
Venäjä on yrittänyt tukahduttaa paloja muun muassa ilmateitse liikkuvien palontorjuntajoukkojen avulla. Kuva on Krasnojarskin aluepiiristä.All Over Press

Arktisen alueen maastopalojen hiilidioksidipäästöt ovat olleet ennätyssuuria tänä vuonna.

Hiilidioksidia on päässyt ilmakehään jo nyt enemmän kuin yhtenäkään aiempana vuonna mittaushistorian aikana, kertovat EU:n ilmakehää tarkkailevat järjestöt.

Edellinen ennätys on viime vuodelta.

Tammikuun jälkeen palot ovat syytäneet ilmakehään noin 244 miljoonaa tonnia hiilidioksidia arktisella alueella eli pohjoisen napapiirin pohjoispuolella, EU:n CAMS-järjestön satelliittidata kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Tämä on kolmannes enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu, joka lämmittää ilmastoa. Etenkin palot arkisten alueen turvesoilla lämmittävät ilmastoa, sillä niissä vapautuu tuhansia vuosia sitten varastoitunutta hiilidioksidia.

Lisäksi arktisten palojen tuottama noki sulattaa lunta ja estää auringonsäteiden heijastumisen. Myös tämä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Lähes kaikki palot ovat roihunneet Venäjällä. Siperiassa on ollut poikkeuksellisen lämmintä ja kuivaa tänä vuonna, mikä on kiihdyttänyt paloja.

Tutkijoiden mukaan oudot sääolot liittyvät todennäköisesti ilmastonmuutokseen. Arktinen alue on lämmennyt yli kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Alueella on nyt kaksi astetta lämpimämpää kuin 1800-luvun puolivälissä.

Yhteensä maailman maastopalot tuottavat ilmakehään keskimäärin seitsemän miljardia tonnia hiilidioksidia vuosittain. 1990-luvulla maastopalojen päästöt olivat vielä suuremmat, mutta samaan aikaan fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöt ovat nousseet yli 50 prosenttia 37 miljardiin tonniin.

Lue myös:

Brasiliassa Amazonin sademetsissä palaa taas, ja tuhoista ennustetaan jopa viimevuotistakin pahempia

Australian palot saastuttivat niin paljon, että sen rinnalla lomat Thaimaassa ovat pikkujuttu – asiassa on silti myönteinenkin puoli

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi