1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Trump yrittää leikata liittovaltion rahoitusta 'kurittomilta kaupungeilta' – kohteina neljä demokraattien johtamaa kaupunkia

Asiantuntijoiden mukaan Trumpin hanke on jopa laiton ja tulee kaatumaan oikeudessa.

USA:n vaalit 2020
Yolanda Renee King puhumassa suurelle yleisöjoukolle
Kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin lapsenlapsi Yolanda Renee King Washingtonissa 28. elokuuta 2020Chip Somodevilla / AFP

Presidentti Donald Trump on allekirjoittanut muistion, jolla hän määrää oikeusministeri William Barrin pikapikaa etsimään lainkohtia, joiden perusteella liittovaltio voisi leikata eräiden kaupunkien rahoitusta.

Barrille on annettu aikaa kaksi viikkoa.

5-sivuisessa muistiossa Trump nimeään leikkaustoimien kohteiksi neljä demokraattivetoista kaupunkia.

Ne ovat länsirannikolla Portlandin kaupunki Oregonin osavaltiossa, Seattlen kaupunki naapuriosavaltiossa Washingtonissa ja itärannikolta pääkaupunki Washington DC sekä New York.

Etenkin Portlandissa on ollut väkivaltaisia yhteenottoja ja mustien oikeuksia puolustavia mielenosoituksia jo yli kolme kuukautta.

mielenosoittaja poliisin otteessa
Portlandissa, Oregonissa, poliisit ottivat kiinni presidentti Trumpin tukijan ampumavälikohtauksen jälkeen 29. elokuuta 2020Nathan Howard / AFP

– Verorahoja ei saa kuluttaa kaupunkeihin, jotka sallivat anarkian, väkivallan ja hajotuksen ja joihin syntyy lakien ulkopuolisia vyöhykkeitä, perustelee Trump.

Samalla Valkoisen talon budjettipäällikkö Russell Vought on saanut tehtäväkseen laatia ohjeistuksen, jolla liittovaltion virastot voisivat omatoimisesti säännellä rahoitusta, kunhan sopivat lainkohdat on löydetty.

'Presidentin valtuudet eivät tähän riitä'

Presidentti Barack Obaman aikainen Valkoisen talon budjettipäällikkö Sam Berger sanoo, että Trumpin hanke ei tule onnistumaan.

– Nämä kaupungit vievät rahoitusleikkaukset heti oikeuteen, missä ne suurella todennäköisyydellä kaatuvat, ennakoi Berger.

Monien muiden demokraattien tavoin hän luokitteli Trumpin muistion osaksi tämän vaalikampanjaa. Bergerin mukaan muistion kaksi ensimmäistä sivua jopa näyttävät vaalimainokselta, eivätkä Valkoisen talon asiakirjalta.

Sanomalehti Guardianin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Laurence Tribe, perustuslain tuntija Harvardin yliopistosta sanoo, että presidentillä ei ole oikeutta tällaisiin rahoitusratkaisuihin.

– Presidentti ei voi poimia erikseen muutamia kaupunkeja, joiden rahoitusta hän haluaisi leikata, selittää Tribe.

Liittovaltion verorahojen käytöstä päätetään kongressissa.

Presidentti Trumpin kannattaja  Portlandissa ja sylissään Trumpia muistuttava nallekarhu, 29. elokuuta 2020.
Presidentti Trumpin kannattaja Portlandissa ja sylissään Trumpia muistuttava nallekarhu, 29. elokuuta 2020.Nathan Howard / AFP

Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Trump saattaa tähdätä keinoihin, joilla peruttaisiin verodollareiden käyttö esimerkiksi kaupunkien asuntotukeen tai joihinkin infrastruktuurihankkeisiin.

Trump on jo pitkään väittänyt, että demokraatit ja etenkin presidenttiehdokas Joe Biden yrittäisivät leikata poliisitoimen budjetteja ja näin sallia Trumpia vastustavien ryhmien mielenilmaukset.

Väitteelle ei ole mitään todistetta, mutta se ei ole presidenttiä hillinnyt. Viimeksi republikaanien puoluekokouksessa viikko sitten Trump toisti samaa virheellistä viestiään.

Trump kehotti äänestämään kahdesti

Jos kaupunkien rahoituksen leikkaaminen on kyseenalainen hanke, niin sen sijaan selvää on, että vierailullaan Pohjois-Carolinassa presidentti Trump kehotti äänestäjiä rikkomaan lakia suoraan.

Donald Trump saapui Wilmington lentokentällä.
Presidentti Donald Trump Wilmingtonin lentokentällä, Pohjois-Carolinassa keskiviikkona 2. syyskuuta 2020.Mandel Ngan / AFP

Paikallisen tv-kanavan, WCTE:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Wilmingtonissa Trump neuvoi äänestäjiä testaamaan järjestelmän ja varmuuden vuoksi äänestämään kahdesti.

– Jos postiääni ei vaalipäivänä näy järjestelmässä, niin menkää äänestämään marraskuussa myös paikan päälle, hän sanoi toimittaja Jon Evansille Wilmingtonin lentokentällä.

Trump arveli, että äänestäjä voi vaalipäivänä tarkistaa äänestyspaikalla, onko hänen postiäänensä jo merkattu. Jos tällaista merkintää ei löydy, niin henkilön pitäisi äänestää uudestaan.

Osavaltion oikeusministeri Josh Stein parahti Twitterissä, että äänestäkää, mutta älkää kahta kertaa.

– Kyseessä on lain rikkominen ja kaaoksen luominen vaaleihin!

Trump ja hänen vaalikoneistonsa levittävät väitettä, että postiäänestäminen olisi epävarmaa ja altis kaikenlaiselle vilpille.

Lue seuraavaksi