Assi-sairaala pienenee 9000 neliöllä: kustannusarvio laski 50 miljoonaa euroa, toteutuminen päätetään vuoden loppuun mennessä – Yle seurasi

Nyt esitellyssä mallissa arvio kokonaiskustannuksista on noin 360 miljoonaa euroa.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Havainnekuvan uudesta Assi 3.1 -sairaalasta Jukolasta päin kuvattuna.
Havainnekuva uudesta Assi 3.1 -sairaalasta Jukolasta päin kuvattuna.Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri esitteli Assi-sairaalan uuden version, Assi 3.1:n, julkisuuteen perjantaina. Assin kustannusarviota on onnistuttu leikkaamaan noin 50 miljoonalla eurolla. Keväällä hintalappu ylitti tavoitebudjetin yli 60 miljoonalla.

Isoimmat muutokset kohdistuvat rakenneteknisiin ratkaisuihin. Säästöä on saatu muun muassa luopumalla yhdestä kerroksesta. Sairaalan koko pienenee 9000 kerrosneliöllä aiemmasta suunnitelmasta.

– Rakennusmassaa on nostettu, minkä seurauksena maanalaisten rakenteiden määrä on laskenut merkittävästi. Myös vuodeosastorakennuksen uudelleen suunnittelulla on saatu tehokkaampi rakenne, joka on mahdollistanut kerrosmäärän laskemisen kuudesta viiteen, sanoo sairaanhoitopiirin projektijohtaja Petrus Kukkonen tiedotteessa.

Toukokuussa sairaalan hinta oli nousemassa yli 410 miljoonaan euroon. Nyt esitellyssä mallissa arvio kokonaiskustannuksista on noin 360 miljoonaa.

Sairaanhoitopiiri voi jatkaa hanketta kaikkien tai osan allianssikumppaneidensa kanssa. Kolmas vaihtoehto on yhä irtisanoa allianssisopimus ja kilpailuttaa hankkeen palvelutuottajat uudelleen.

– Jatko nykyisten kumppanien kanssa kuitenkin edellyttää heidän sitoutumistaan tiettyihin reunaehtoihin, sanoo KHSHP:n johtaja Seppo Ranta tiedotteessa.

Ranta tekee lopullisen päätösesityksensä hankkeen jatkosta päättävälle kuntayhtymän hallitukselle tiistain 8. syyskuuta kokouksessa. Tarkemmasta tavoitebudjetista neuvotellaan allianssikumppaneiden kanssa vielä alkuviikosta.

– Jos hallituksemme päättää jatkaa nykyisten kumppanien kanssa, syksyn työskentelyn allianssisopimuksen mukaiset palkkiot voidaan laskuttaa meiltä vain siinä tapauksessa, että yhteisesti tavoiteltava kustannustaso ja toiminnallisuus saavutetaan, Ranta painottaa.

Lopullisen rakentamispäätöksen tekee kuntayhtymän valtuusto joulukuussa.

Havainnekuva Assi 3.1 -sairaalan pääsisäänkäynnistä.
Havainnekuva Assi 3.1 -sairaalan pääsisäänkäynnistä.Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Seurasimme Assi-sairaalan tiedotustilaisuutta suorana:

klo 09:40: Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta: Allianssin työskentely saattaa jatkua. Tilanne on nyt tyydyttävä, vaikka vielä tarvitaan lisäsäästöä. Sairaanhoitopiirin hallitus päättää asian.

klo 09:38: Mistä säästö tulee? Sairaalan koko pienenee 9000 neliöllä yhden kerroksen jäädessä pois. Talotekniset tilat tiivistyvät. Sairaala on yksinkertaisempi rakentaa. Kerroskorkeutta on laskettu 4,5 metriin teknisissä tiloissa. Kustannusarvio rakentamisesta on 309–319 miljoonaa euroa näillä toimenpiteillä. Keväästä on siis nipistetty noin 50 miljoonaa euroa.

klo 09:24: Synnytyssalit siirtyvät "kuumaan taloon". Heräämöpaikkoja on vähennetty, mikä on vielä haaste, Kukkonen sanoo.Kuvantaminen on jaettu kahteen kerrokseen. Osastorakennuksesta on jäänyt yksi kerros pois, nyt se on viisikerroksinen. Kaikki osastot ovat nyt samanlaisia ja muutosvalmiita. Psykiatrian osastojen koot tarkentuvat.

klo 09:21: Maansiirtotöiden kustannusarvio on saatu alemmas. Liikennejärjestelyitä on selkeytetty, samoin pysäköintiä kulujen laskemiseksi.

klo 09:18 KHSHP:n projektijohtaja Petrus Kukkonen jatkaa. Uusi suunitelma on nimeltään Assi 3.1. Suunnitelmaan on saatu säästöä siirtämällä pääosa laite- ja järjestelmähankinnoista sairaanhoitopiirin hankinnoiksi. Sairaanhoitpiiri on tehnyt tilaajayhteistyötä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Palveluntuottajat ovat tehneet suunnittelutyötä kesän ajan omalla kustannuksellaan.

klo 09:13: Ensi viikolla sairaanhoitopiirin hallitus päättää, kuinka hanketta jatketaan. Rakennsupäätös tehtäisiin joulukuussa sairaanhoitopiirin valtuustossa. Joulukuussa päätetään lopullinen kustannusarvio ja mitä tehdään.

klo 09:13: Hankekumppani Allianssi on kehittänyt hankettaan kesän aikana. Säästökohteita on löydetty mm. materiaaleista. Kustannustaso on merkittävästi laskenut: n. 50 miljoonaa euroa on pudonnut pois puuttumatta sairaalan toiminnallisuuksiin, Seppo Ranta sanoo. Hankesuunnitelmabudjettiin ollaan pääsemässä, mutta hallituksen tavoitteessa ei vielä aivan olla.

klo 09:09: Toimittajille näytetään diaesitys Assi-sairaalan tilanteesta. Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta aloittaa. Hän kertoo taustaa, miksi Assi-suunnittelu keskeytettiin. Kustannuslaskelmat olivat 60 miljoonaa euroa liian korkeat sairaanhoitopiirille.

klo 09:00: Tiedotustilaisuus on alkamaisillaan. KHSHP:n projektijohtaja Petrus Kukkonenon jo paikalla. Sairaanhoitopiirin johtajaa Seppo Rantaa vielä odotellaan. Tiedotustilaisuutta seuraa toimittaja Lauri Rautavuori. Tervetuloa mukaan.

Kumppanit valmistelivat uutta Assia omalla kustannuksellaan

Ahveniston sairaala -allianssin palveluntuottajat Skanska, Sweco ja arkkitehtityöyhteenliittymä Team Integrated ovat valmistelleet omalla kustannuksellaan sairaalaratkaisua sen jälkeen, kun sairaalan valmisteluvaihe keskeytettiin toukokuussa.

Ahveniston sairaala eli Assi on Hämeenlinnaan suunniteltava uusi keskussairaala. Sen on tarkoitus nousta Ahvenistontien varteen, reilun kolmen kilometrin päähän keskustasta.

Toukokuussa hanke pantiin jäihin eli valmistelutyöt keskeytettiin, kun kustannusarvio edelleen ylitti tavoitteen noin 62 miljoonalla eurolla. Suunnitelmia on uusittu moneen otteeseen kustannusten kurissa pitämiseksi.

Lue myös:

Sairaanhoitopiirin johtaja: "Veronmaksajien rahoja halutaan käyttää vastuullisesti"

Assi-sairaala jäihin – viimeisin kustannusarvio ylitti budjetin 62 miljoonalla eurolla