Venäjä kiistää: Ei mitään perusteita syyttää Venäjää Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan vastatoimet riippuvat siitä, miten Venäjä vastaa syytöksiin myrkytyksestä.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on arvostellut Venäjän hallintoa kovin sanoin jo vuosien ajan. Arkistokuvassa Navalnyi on Vladivostokissa syyskuussa 2017. Kuva: Goga Shutter / AOP

Venäjä hallinto on kiistänyt, että se olisi myrkyttänyt oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin.

– Ei ole mitään perusteita syyttää Venäjän valtiota. Me emme ole taipuvaisia hyväksymään mitään syytöksiä tässä suhteessa, Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Peskov toivoikin, etteivät Venäjän kumppanit tekisi hätiköityjä johtopäätöksiä asiassa.

Peskov valitti, ettei Venäjä ole päässyt tutustumaan Saksassa tehtyihin testituloksiin, joiden mukaan Navalnyin kehosta oli löytynyt Novitšok-ryhmän hermomyrkkyä. Peskovin mukaan asiaan on siksi vaikea ottaa kantaa tässä vaiheessa.

Peskovin mukaan Venäjällä tehdyissä testeissä ei löytynyt jälkiä myrkystä.

Navalnyi on hoidettavana Saksassa, jonne hänet lennätettiin Venäjän Omskissa sijaitsevasta sairaalasta. Hän sai voimakkaita oireita 20. elokuuta ollessaan palaamassa Siperiaan tekemältään matkalta. Hänen tukijansa epäilivät heti myrkytystä.

Merkel vaatii Venäjältä selityksiä

Novitšok-löydöksistä kertoi keskiviikkona Saksan liittokansleri Angela Merkel. Liittokansleri Merkel on vaatinut Venäjältä selitystä asiasta. Saksa on myös kertonut löydöksistä EU:lle ja Natolle.

Myrkytystapaus on nostanut Euroopassa vaatimuksia kovista vastatoimista, kuten Venäjälle asetettavista uusista pakotteista.

Merkelin CDU-puoluetta edustava Saksan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen on vaatinut, että EU:n pitäisi pysäyttää Itämeren pohjaan rakennettava Nord Stream 2 -kaasuputkihanke.

Putin ei ymmärrä kuin yhtä kieltä, kaasuostoja, Röttgen sanoi televisioyhtiö ARD:n haastattelussa.

Merkel totesi torstaina, että Euroopan vastatoimet riippuvat siitä, auttaako Venäjä selvittämään myrkytystapausta.

Euroopan komission mukaan EU-johtajat ovat tuominneet myrkytyksen selvin sanoin. Komissio vaatii, että Venäjä tutkii tapauksen itsenäisesti ja läpinäkyvästi.

Novitšok on Neuvostoliiton armeijan kehittämiä hermomyrkkyryhmä. Navalnyin tukijoiden mukaan myrkyn paljastuminen Novitšokiksi osoittaa, että Venäjän valtio oli myrkytyksen takana.

Britannian mukaan Venäjä käytti Novitšok-myrkkyä vuonna 2018 entistä venäläisvakoojaa Sergei Skripalia ja tämän tytärtä Julijaa vastaan Salisburyssa.

Lue myös: