Hyppää sisältöön

Baareissa pelätään uusia koronarajoituksia, sillä ihmisiä joudutaan jonotuttamaan ulkona jo nyt, vaikka ravintolassa olisi oikeasti väljää

Baarien on rajoitettava ihmismäärää tiloissaan niin, että kaikille on istumapaikka.

Baareissa mietitään, mitä tapahtuu, jos rajoituksia taas lisätään. Osa ravintoloista tuskin kestää sitä taloudellisesti, osa ammattilaisista arvioi. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Alan ammattilaisten mukaan ravintoloiden ja baarien myynti kärsii yhä koronarajoituksista, ja pelkona on, että rajoituksia on tulossa vielä lisää.

Yli kahtakymmentä ravintolaa eri puolilla Suomea pitävän Tulikuuma Kumpu Oy:n osakkaan Santtu Kankkusen mukaan tuntuu hassulta, että asiakkaita joudutaan etenkin lauantai-iltaisin jonotuttamaan kadulla, vaikka ravintoloissa olisi tosiasiassa väljää.

Syynä tähän on koronarajoitukset, kuten se, että jokaiselle sisään otetulle asiakkaalle on löydyttävä oma istumapaikka.

Kankkunen sanoo, että koronarajoitusten vuoksi monelta ravintolalta jää parhaat illat hyödyntämättä, kun asiakkaat joudutaan pitämään baaritiskin sijaan ulkona jonottamassa vuoroaan.

- Esimerkiksi Kuopion Jolenessa on noin 500 asiakaspaikkaa. Tuoleja ei ihan riitä kaikille, Kankkunen naurahtaa.

Kankkusen edustamalla Tulikuuma Kumpu Oy:llä on 23 ravintolaa ympäri Suomea..

Heidän baarejaan ovat esimerkiksi Jolene ja Leopardi Kuopiossa, Ukko Tahkolla, Virranpoika Leppävirralla ja Next Step Varkaudessa. sekä Huuma Happy Barin Joensuussa.

Ennätystuloksia heinäkuussa

Baarit kärsivät koronasta keväällä, mutta kesäkuu oli myynnillisesti jo yllättävän hyvä etenkin, ravintoloiden aukioloaikoja oli rajoitettu.

Kankkunen kertoo mieltänsä lämmittäneen, kun asiakkaat sanoivat kesällä tulleensa ihan kannatusmielessä käymään.

Kankkusen tietojen mukaan monet baarit tahkosivat heinäkuussa ennätystuloksia, sillä sää suosi ja kaikki kesätapahtumat oli peruttu.

Vaikka terasseja on vielä kaupungilla, ei kausi jatku Kankkusen mukaan kovinkaan pitkään.

Varjot ja tuolit kootaan pois terasseilta syyskuun lopussa niin Kuopion kuin Lahdenkin ravintoloista, Kankkunen sanoo omien baariensa osalta.

3.9.2020 klo 15:51: Juttua korjattu: Alaotsikossa ja itse jutussa kerrottiin aluksi, että baarit saisivat täyttää vain puolet asiakaspaikoistaan. Tosiasiassa kyseinen ohje on jo poistunut, ja nykyinen kuuluu, että jokaisella asiakkaalla on oltava oma istumapaikka.