4-vuotias Elli Talsi on ahkera käsidesin käyttäjä – hänellä on tärkeä viesti kaikille suomalaisille

Käsidesin käyttö saattaa jäädä pysyväksi osaksi arkeamme.

Elli Talsi
Käsidesin käytöstä on tullut useimmille jo rutiinia. Kotkalaiset Elli Talsi, Leena Valkeinen ja Valtteri Puustinen kertovat omista tottumuksistaan.

4-vuotias Elli Talsi on äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa kahvila Hyggessä Kotkan keskustassa. Hän on puhdistanut kätensä käsidesillä ennen suklaakakkupalalla herkuttelua. Elli Talsi sanoo olevansa ahkera käsidesin käyttäjä.

– Jos tullaan kahvilaan tai puistosta pois, niin silloin aina käytetään käsidesiä, kertoo Elli Talsi.

Hän tietää, että käsidesiä tulee käyttää, koska on “tätä tautia”. Kansalaiset ovat jälleen aktivoituneet käsidesin käytössä syksyn kasvaneiden koronatartuntojen myötä.

Kaupat ovat jakaneet asiakkailleen käsidesiä kymmeniätuhansia litroja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut, että parempi käsihygienia on yleisesti hyvä tapa torjua muitakin infektioita.

Osaan kaupoista ja kahviloista käsidesit jäävät myös koronan jälkeen. Esimerkiksi Kymen Seudun Osuuskaupan Prismoihin on tilattu uudet käsidesiautomaatit, jotka aiotaan jättää käyttöön pysyvästi.

SOK ei ole vielä tällä hetkellä ole tehnyt ketjutasolla päätöstä käsihuuhteiden pysyvämmästä käytöstä. Toistaiseksi sen käyttöä kuitenkin jatketaan. S-ryhmässä käsidesiä kuluu satoja litroja päivässä.

Kaupat tarjoavat asiakkailleen käsidesiä, mutta eivät vahdi sen käyttöä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kesko kertoo harkitsevansa käsihuuhteiden tarpeen sen jälkeen, kun koronapandemia on helpottanut. Jakelua jatketaan toistaiseksi ainakin niin kauan kuin virus jyllää.

Käsidesistä on tullut rutiinia

Käsidesin käytöstä on tullut monelle puolessa vuodessa jo rutiinia.

– Kyllä käytän ja kärryn pesin sillä puhdistusaineella, sanoo ruokaostoksilla oleva Valtteri Puustinen Kotkasta.

Valtteri Puustinen desinfioi kätensä aina käsihuuhdepullon nähdessään. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Hänelle käsihuuhteen käytöstä on tullut tapa, sillä aina pullon nähdessään hän huuhtaisee kätensä käsidesillä.

– Joissakin kaupoissa tuntuu, että se ruikkii enemmän päälle kuin käsille, mutta aina sitä tulee niistä huonoista pulloistakin laitettua. Ruikin sitä sitten päälleni, hymähtää Valtteri Puustinen

Rutiinista puhuu myös Kotkassa asioilla ollut Leena Valkeinen. Hän käyttää käsihuuhdetta moneen otteeseen yhden kauppareissun aikana.

– Kun veimme auton halliin, otin sieltä jo heti ensimmäiset käsidesit. Ennen ostoksia menemme kahville, ja siellä taas käsidesiä. Kun lähdetään ostoksille niin siinä vielä otan. Usein tulee pyyhittyä myös se kärryjen työntöaisa, luettelee miehensä kanssa ostoksilla ollut Leena Valkeinen.

Ostoskärryjen työntöaisalle tarkoitettuja puhdistusaineita. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Hän on tehnyt havainnon, että kaikki eivät tarjolla olevaa käsihuudetta syystä tai toisesta käytä.

– Ihmettelen kyllä, kun on monta nuorta tullut perässäni eivätkä he ota käsidesiä. Minusta aikuiset ovat ottaneet. Tällaiset eläkeläiset ainakin.

Käsdesin käyttö on asiakkaan omalla vastuulla

Kaupat eivät seuraa asiakkaidensa käsidesin käyttöä tai puutu turvavälien noudattamiseen. Yrittäjien tuntuma on kuitenkin sellainen, että käsidesin menekki väheni kesän aikana ja turvallisuusohjeista lipsuttiin. Nyt asia on jälleen paremmin asiakkaiden muistissa.

– Nyt asia taas muistuu mieleen, kun se on ollut mediassa esillä. Kesällä vähän lipsuttiin. Nyt taas vähän pelätään toista aaltoa, joten myös käsidesin käyttö on lisääntynyt, arvioi K-supermarket Hyvätuulen kauppias Ismo Mäkiukko.

Kauppias Ismo Mäkiukko on huomannut täyttävänsä käsidesipulloja taas useammin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Saman on huomannut myös kahvila-konditoria Hyggen yrittäjä Katja Niemi. Hän on tehnyt käsidesin käytön lisääntymisen lisäksi toisen ilahduttavan havainnon.

– Ennen mentiin suoraan vitriinille, valittiin herkut ja mentiin pöytään. Nyt huomaan, että ihmiset käyvät vessan kautta pesemässä kädet saippualla ja tulevat vasta sen jälkeen tähän tiskille, kertoo Niemi.

Kahvila-konditoria Hygge aikoo jättää käsidesin tarjolle myös koronan jälkeen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kahvila-konditoria Hyggessä käsihygieniasta aiotaan huolehtia jatkossakin. Käsidesipullot ovat tarjolla asiakkaille myös koronan jälkeen.