Hyppää sisältöön

Maapallon laajuinen analyysi: suojelemalla luontoa suojellaan myös ilmastoa

Kartta suojelua tarvitsevista alueista näyttää, miten monimuotoisuuden ja ilmaston suojelu kulkevat käsi kädessä.

Makaki Tangkokon kansallispuistossa Indonesiassa Sulawesin saarella. Tutkijat nimesivät alueen sademetsät kärkipäähän tärkeimmistä suojeltavista alueista maapallolla niiden monimuotoisen luonnon vuoksi. Kuva: Zoonar GmbH / Alamy Stock Photo / AOP

Kahta samanaikaista kriisiä, eläin- ja kasvilajien katoa sekä ilmastonmuutosta, ratkotaan yleensä erikseen. Uuden tutkimuksen mukaan molempia pitäisi tehdä samalla: suojella riittävästi luontoa oikeissa paikoissa.

Science Advances -tiedejulkaisussa julkaistu analyysi näyttää, miten luonnonsuojelun lisääminen auttaa myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Analyysin tehneiden tutkijoiden mukaan maapallosta pitäisi nykyisen 15 prosentin sijaan suojella noin 35 prosenttia. Tämä takaisi niin monimuotoisuuden säilymisen kuin ilmastonmuutoksen hidastumisen.

Maa-alueet, joilla tarvittaisiin tutkimuksen mukaan lisäsuojelua suojelemaan luonnon monimuotoisutta ja varastoimaan hiilidioksidia. Kuva: Science Advances -julkaisu

Joukko tutkijoita kokosi tiettävästi ensimmäisen avoimeen lähdekoodiin perustuvan kartan, jonka avulla voisi tasapainottaa maapallon ilmaston ja suojella kriittisiä ekosysteemejä.

Tutkimushankkeessa koostettiin monia globaalin mittakaavan tietokantoja suojelemattomista alueista, jotka tarvitsisivat suojelua joko harvinaisten lajien, normaalia suuremman monimuotoisuuden, suurten nisäkkäiden, koskemattoman luonnon tai ilmastonsuojelukykynsä takia.

Tutkimus nimeää kaikkiaan 50 luontoaluetta ja 20 maata, joiden suojelutoimet ovat ensiarvoisen tärkeitä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja ilmastonmuutoksen hidastamisessa.

Suurimpia näistä ovat Sahelin akaasiasavannit, Papuan sademetsät, Sulawesin sademetsät, Madagaskarin sademetsät, Filippiinien Mindanaon saaren metsät ja Pohjois-Pakistanin hiekka-aavikko.

Kaikkiaan luontoalueita nimettiin 846 kappaletta.

Kärkimaat, jotka suojelutoimia lisäämällä voisivat parantaa biodiversiteetin suojelua, ovat tutkimuksen mukaan muun muassa Venäjä, Indonesia, Turkki, Kiina, Argentiina, Brasilia ja Filippiinit.

Alkuperäiskansojen maa-alueet ovat tutkimuksen mukaan oleellisessa osassa monimuotoisuuden suojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Suojelua tarvitsevista alueista 37 prosenttia sijaitsee alkuperäiskansojen mailla.

Maailman maat yrittävät sopia asiasta

Karttaa käytettäneen hyödyksi YK:n monimuotoisuuskokouksissa tänä ja ensi vuonna. Niissä on tarkoitus sopia, miten lajien sukupuutot ja luonnon köyhtyminen saataisiin loppumaan kansainvälisellä sopimuksella.

Sopijamaat ovat todenneet, että luonnon monimuotoisuutta tulee suojella ja käyttää kestävästi siten, että elämän edellytykset maapallolla voidaan turvata.

Suojelualueiden määrää maailmassa yritetään nostaa 30 prosenttiin seuraavien 10 vuoden aikana.

Karttasovellus laskee myös keskimääräisen hiilivaraston koon maapallon eri alueille yhden neliökilometrin tarkkuudella. Näin ollen, siitä voi olla hyötyä myös kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

Global Safety Net -karttasovellus (siirryt toiseen palveluun) on vapaasti käytettävissä.

Lue myös:

Maailman maat yrittävät saada lajien sukupuutot loppumaan kansainvälisellä sopimuksella – Suomen neuvottelija: "Jos ei ole lajeja, ei ole elämääkään"

Mertensuojelun supervuosi kuivahti koronaviruksen takia – merten armonajaksi lasketaan kymmenen vuotta

Tutkimus: Talouskasvu syö luonnon monimuotoisuutta Suomessa – Nyt biodiversiteetin köyhtyminen voidaan pysäyttää

Selkärankaisten määrä on puolittunut – ihmisen kulutusjuhlat tuhon taustalla