Porilaisen Happy Dance -tanssikoulun ensimmäiset online-tanssitunnit pyörähtivät käyntiin tiistaina. Yrittäjä, tanssinopettaja Kati Koivisto kertoo panostaneensa online-tanssituntien laatuun. Asiakkaille tarjotaan opetuksen lisäksi parasta kuvan ja äänen laatua.
– Aloitin ensin Facebook-liveillä, jotka kuvattiin kännykällä ja äänetkin olivat mitä olivat. Nyt olen satsannut ammattikalustoon, joten on ihana tehdä, kun on mietitty ihan loppuun asti tämä homma.
Neljän lapsen äiti Emilia Helin oli yksi ensimmäisistä online-tanssitunnin seuraajista. Tanssin harjoittelu kotioloissa sopii hänen nykyiseen elämäntilanteeseensa loistavasti.
– Se on niin kauhean helppoa. Näin kun lapsia on useampi, on toki aikataulullisesti vaikea järjestää niin, että lapset saavat hoitoa, että äiti pääsee harrastamaan.
Silti myös Happy Dancen tanssisali on Latin Fusion -tunnilla lähes täyteen ahdettu. Kati Koiviston mukaan korona on verottanut jonkin verran tanssitunnilla kävijöitä. Satu Hjelman palasi tunneille heti, kun se oli mahdollista.
– Minusta täällä on tosi hyvät, isot ja väljät tilat, joten puitteet ovat sen verran kunnossa, ettei tarvitse murehtia mistään sellaisesta.
Johanna Haaslahti kertoo, että turvavälit salissa ovat säilyneet. Tarvittaessa turvavälistä osataan myös huomauttaa naapuria.
– Kaikki katsoo ettei voi olla liian lähellä toista, ettei törmäile tai huido. Se ihan kuuluu tähän hommaan.
Oppilasmäärä laskussa syksyllä
Suomen tanssioppilaitosten liiton STOPP ry:n toiminnanjohtaja Hannele Niirasen mukaan varsinkin uusien oppilaiden määrä on syksyllä vähentynyt. Liiton jäsenkoulujen piirissä on yli 40 000 tanssinharrastajaa.
– Nyt on sellanen katsotaan-tilanne. Myös kunnat ovat vähentäneet tilojensa käyttöä, mikä on vaikuttanut tanssikouluihin. Kun on vähemmän tunteja, niin on myös vähemmän oppilaita.
Opetus- ja kulttuuriministeriö kysyi keväällä alan toimijoilta muun muassa digitaalisten palveluiden kehitysinnosta. Tuolloin peräti joka neljäs toimija ilmoitti kehittävänsä verkkopalveluja (siirryt toiseen palveluun), joilla pitää yhteyttä asiakkaisiin.
– Etäopetus on otettu härkää sarvista -mentaliteetilla haltuun. On opeteltu käyttämään laitteita ja keksitty erilaisia alustoja tanssin etäopetukselle hyvin monista lähtökohdista.
Satapäinen katsojatavoite
Kati Koivisto toivoo, että online-tunneista tulisi kannattavaa liiketoimintaa. Tavoitteena on toki toimia myös matalan kynnyksen aloituspaikkana tanssiharrastukselle.
Onlinepalvelun käyttäjämäärille Koivisto on laittanut kovan kolminumeroisen tavoitteen. Ainakin ensimmäisillä tunneilla se täyttyi.
– Uskon, että online- ja tanssiopetustoiminta myös netissä tulee jäädäkseen. Se on sellainen asia, joka varmasti vielä kehittyy kollegojenkin toimesta.