1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikkalan lähde

Salaperäisen paksu maku ja lumoava haju tekivät siitä aikansa terveysvettä

Tämän veden on kerrottu parantavan ainakin luulotaudin, alavatsavaivat, kihdin, reumatismin ja jopa peräpukamat.

Kesällä 1802 Lappeenrannan ja Lappeen seurakuntien kappalainen Carl Gusvaf Taulerus käveli läpi pusikon ja löysi oudosti tuoksuvan lähteen. Hän maistoi vettä, ja siitä alkoi Pikkalan lähteen erikoinen tarina.

Lähteen pohjasta pulppusi rautapitoista vettä.

Se oli niin rautapitoista, että lähteestä alkavan puron pohja oli kuin ruosteessa. Sitä se on vielä tänäkin päivänä.

Hetkittäin nenään tulvahtaa mädän kananmunan tuoksu.

Kirkkaan lähteen veden maku tuo mieleen metallin. Vesi tuntuu suussa oudon paksulta. Sitä tekee mieli juoda vain vähän – ikään kuin lääkkeeksi.

Erikoisen makuista Pikkalan lähteen vettä alettiin 1800-luvun alkupuolella markkinoida terveysvetenä.

Vuonna 1817 Lappeenrannan pormestari Petter Maslén kertoi, että useat professorit ja lääkärit olivat todenneet veden olevan hyväksi taudeille.

Pormestari Maslén sai mukaansa lähteelle vaikuttavan joukkion, johon kuuluivat mm. valtioneuvos ja ritari Johan Nyberg, tämän rouva hovineuvoksetar Molitor, voudinleski Halitzius, paikallismajuri Bubekin ja papintytär Paraskowja Ivanowna.

15.6.1836 Helsingfors Tidningarissa julkaistiin ilmoitus. Siinä kerrotaan, että heinäkuun alussa Lappeenrantaan avataan rautapitoinen terveyslähde ja uusi kylpylaitos.

Retki kylpylaitokselta Pikkalan lähteelle maksoi 40 kopeekkaa. Matkaa oli viisi virstaa eli noin viisi kilometriä.

Ilmoituksen on allekirjoittanut lääketieteen tohtori A. W. Dammert, joka oli tullut Lappeenrantaan piirilääkäriksi.

Kerrotaan, että kylpylaitoksen vieraat saapuivat lähteen äärelle aamulla, joivat vettä, pelasivat pelejä ja nauttivat virvokkeista.

Pikkalan lähteen suosio kuitenkin hiipui. Ehkä se ei parantanutkaan kaikkia tauteja.

Vanhat polut peittyivät ja silta romahti.

Noin 50 vuotta sitten Kaukaan tehtaan vesi- ja jätevesiosaston johtaja Gunnar Wigren analysoi Pikkalan lähteen.

Wigrenin tutkimuksessa rautapitoisuus on kaksinkertainen yksityistalouksien talousveden suositusarvoon ja nelinkertainen verkostoveden suositusarvoon nähden.

terveystarkastaja Maija Ripatti, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi.

Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine, mutta suurina pitoisuuksina se voi aiheuttaa vatsavaivoja. Rikkivety sen sijaan aiheuttaa vain hajuhaitan.

Lähteen vettä saa juoda omalla vastuulla.

Rikkivety on kaasuna lähdevedessä, josta se vapautuu ilmaan. Se ei aiheuta terveydellistä riskiä, vaikka haju onkin epämiellyttävä.

terveystarkastaja Maija Ripatti, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi

Lauritsala-seura toivoi vuosien ajan historiallisen Pikkalan lähteen kunnostamista.Lopulta tänä kesänä Lappeenrannan kaupunki sai työn valmiiksi. Lähteen ympärillä on nyt vankka terassi, ja sinne johtaa hyvä kävelytie.

218 vuotta sitten löytynyt Pikkalan lähde synnytti Lappeenrantaan kaupungin ensimmäisen kylpylän. 1800-luvun lopulla kylpyläkaupunki oli jo täydessä kukoistuksessaan.

Viiden kilometrin päässä kaupungin keskustassa on vuonna 1912 valmistunut jugend-tyylinen kylpylärakennus. Tosin tällä hetkellä se on tyhjillään.

Mutta Pikkalan lähde ei hyydy. Veden parantavaan vaikutukseen ja tehoon uskoo ken haluaa.

Tekijät

Teksti

Petri Kivimäki

Kuvaaja

Kalle Purhonen

Lähteet

  • Eija-Hilkka Mäkinen–Aimo Vuorinen: Ryöppysuihkuja ja Vuoriastuntaa, Lappeenrannan kylpylän tarina
  • Anu Talka–Pia Puntanen: Lappeenrannan historia 1812–1917
  • Kaija Kiiveri-Hakkarainen: Rakennettu Lappeenranta

Julkaistu 6.9.

Lue seuraavaksi