Analyysi: Li Anderssonin ilmoitus äitiyslomasta avasi seuraajaveikkailut vasemmistoliitossa – Saramo, Arhinmäki ja Sarkkinen vahvoilla ministeriksi

Jussi Saramon valintaa puoltaisi hänen asemansa puolueen varapuheenjohtajana, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Jussi Saramo, Paavo Arhinmäki ja Hanna Sarkkinen ovat ennakkoveikkailuissa vahvoilla uudeksi opetusministeriksi. Kuva: Pekka Tynell / Yle, Kimmo Brandt / AOP

Andersson arvioi, että hän on opetusministerin tehtävästä pois kevään ajan.

Sen sijaan hän suunnittelee hoitavansa ainakin osaa puheenjohtajan tehtävistä keväällä, kun kuntavaalit tulevat vastaan huhtikuussa.

Anderssonin ilmoitus on laukaissut vasemmistoliiton sisällä spekulaation siitä, kenet valitaan ministerin sijaiseksi hänen äitiysloman ajaksi.

Nimitys on tiukasti puoluehallituksen työvaliokunnan käsissä, joka valmistelee esitystä puoluehallitukselle.

Työvaliokuntaan kuuluvat puheenjohtaja Andersson, varapuheenjohtajat Jussi Saramo, Minna Minkkinen, Jouni Jussiniemi, puoluesihteeri Mikko Koikkalainen, puoluevaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelainen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Puoluehallitus käsittelee työvaliokunnan ehdotusta ja lähettää asian päätettäväksi eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokoukseen sunnuntaina.

Anderssonilla on siis paljon vaikutusvaltaa siihen, kenet valitaan hänen sijaisekseen opetusministeriöön.

Ketkä ovat seuraajaveikkailuissa vahvoilla?

Saramo, Arhinmäki ja Sarkkinen...

Vasemmistoliitossa on viime vuosina ollut tapana nostaa tuoreita kasvoja valtakunnan julkisuuteen, jotta puolueella olisi valovoimaisia ehdokkaita myös tulevaisuudessa.

Tämä osaltaan puoltaisi varapuheenjohtaja Jussi Saramon nostamista opetusministeriksi.

Vaikka Saramo on toiminut politiikassa ja puolueessa pitkään, hän on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja ja suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon.

Useat vasemmistoliittolaiset myös sanovat, että varapuheenjohtajan nostaminen opetusministeriksi helpottaisi hallituksen työskentelyä.

Niin sanottu viisikko eli hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat sopineet poliittisesti vaikeista asioista, kun puolueiden välille on pitänyt löytää kompromisseja.

Osa puolueen aktiiveista uumoilee, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki voisi nousta opetusministeriksi, jos seuraavaa hallituksen jäsentä ei nosteta varapuheenjohtajien joukosta.

Arhinmäellä on kokemusta ministerin tehtävistä, kun hän oli kulttuuri- ja urheiluministeri toissa vaalikaudella. Hän olisi valmis hyppäämään liikkuvaan junaan kesken vaalikauden.

Harva tuntuu vasemmistoliitossa olevan tietoinen siitä, onko Arhinmäki halukas siirtymään ryhmänjohtajan tehtävästä ministeriksi.

Yksi vaihtoehto olisi kansanedustaja Hanna Sarkkinen, joka nousee ensi kesänä Aino-Kaisa Pekosen tilalle sosiaali- ja terveysministeriksi.

Sarkkinen voisi nousta hallitukseen puoli vuotta etuajassa, jolloin hänet voitaisiin ajaa päätöksentekoon sisälle.

Veikkauksissa pyörivät mukana myös sivistysvaliokunnan jäsenen Veronika Honkasalon ja entisen liikenneministerin Merja Kyllösen nimet.

Kyllösen osakkeita kisassa heikentää se, että hän on samasta vaalipiiristä kuin Sarkkinen.

Päätös ministeristä tehdään sunnuntaina

Ministerin nimestä voidaan tässä vaiheessa tehdä vasta veikkauksia, koska työvaliokunnan esitystä käsittelee vielä useampi taho.

Lopulta puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous voi hylätä puoluehallituksen esityksen tai äänestää ehdokkaista.

Ministerivalintoihin liittyy aina myös intohimoja, koska kansanedustajat haluavat paikoille, joissa he voivat vaikuttaa asioihin.

Viikonloppuna riittää siis muutakin jännitettävää kuin se, kenet keskusta valitsee puheenjohtajaksi.

Voit kommentoida artikkelia 4.9.2020 kello 23 asti.

Lue lisää: