1. yle.fi
  2. Uutiset

Slovakiaa kuohuttaneen toimittajamurhan tilaajaksi epäilty liikemies vapautettiin

Oikeuden mukaan todisteet eivät riittäneet tukemaan epäilyä syyllisyydestä.

Slovakia
Slovakialaisten yhteyksiä Italian mafiaan tutkinut toimittaja Ján Kuciak murhattiin helmikuussa 2018. Mustissa kehyksissä on Ján Kuciakin ja hänen tyttöystävänsä Martina Kusnirovan kuva Slovakian suurlähetystön ulkopuolella Berliinissä maaliskuussa 2018.
Slovakian suurlähetystön eteen Berliinissä asetettiin valokuva Ján Kuciakista ja Martina Kušnírovásta maaliskuussa 2018. Felipe Trueba / EPA

Slovakialaisen tutkivan toimittajan Ján Kuciakin ja tämän kihlatun Martina Kušnírován murhien tilaajaksi epäilty liikemies on vapautettu oikeudessa. Oikeuden mukaan liikemies Marián Kočnerin syyllisyydestä ei esitetty riittäviä todisteita.

Myös toinen murhien järjestämisestä syytteessä ollut epäilty vapautettiin. Kolmas syytteen saanut tuomittiin 25 vuoden vankeuteen osallisuudesta murhien toteuttamiseen.

Tapauksessa on tuomittu jo aiemmin kaksi miestä, jotka saivat 23 vuoden ja 15 vuoden vankeustuomion. Lyhyemmän tuomion saanut mies todisti liikemies Kočnerin tilanneen murhat.

Toimittaja Kuciak oli tehnyt useita paljastuksia valtaapitävien korruptiosta. Hän oli tutkinut myös poliittisesti hyvin verkottuneen liikemies Kočnerin toimia ja julkaissut useita artikkeleita. Kočnerin on väitetty uhkailleen tämän vuoksi Kuciakia.

Kuciak ja Kušnírová murhattiin kodissaan ampumalla helmikuussa 2018.

Mielenosoitukset Bratislavassa Slovakiassa perjantaina 9. maaliskuuta.
Murhien vuoksi järjestetty mielenosoitus keräsi valtavan ihmisjoukon 9. maaliskuuta 2018 Bratislavassa.Jakub Gavlak / EPA

Syyttäjät ovat jo valittaneet vapauttavasta tuomiosta korkeampaan oikeusasteeseen.

Slovakian presidentti Zuzana Čaputová sanoo kunnioittavansa tuomareiden päätösvaltaa, mutta olevansa järkyttynyt vapauttavasta tuomiosta.

Sananvapautta puolustava Kansainvälinen lehdistöinstituutti IPI on ilmaissut pettymyksensä oikeuden ratkaisuun. IPIn mukaan tuomio noudattaa tuttua kaavaa, jossa toimittajamurhien tilaajat välttävät rangaistuksen.

Vuonna 2018 tapahtunut kaksoismurha herätti Slovakiassa järkytystä ja raivoa, ja johti laajoihin mielenosoituksiin. Maan hallitus joutui lopulta eroamaan.

Liikemies Kočner suorittaa parhaillaan aiemmin saamaansa 19 vuoden vankeustuomiota velkakirjojen väärentämisestä.

Lue myös:

Slovakian toimittajamurhasta 23 vuoden vankeustuomio ex-sotilaalle

Entinen sotilas tunnusti slovakialaistoimittaja Ján Kuciakin ja hänen kihlattunsa murhan

Slovakian pysäyttänyt kaksoismurha: Toimittajan ja tämän kihlatun ampumisesta syytteet neljälle

Analyysi: Demokratia ei toimi ilman vapaata tiedonvälitystä – Viime vuonna murhattiin 99 toimittajaa

Slovakialaisten Jánin ja Martinan piti mennä toukokuussa naimisiin – sen sijaan heidät ammuttiin, ja nyt mielenosoittajat vaativat politiikkaa ilman korruptiota

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi